Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Fra venstre: Maskinmester Kent Poulsen, Skagen Varmeværk, og Torbjørn Grossmann Andersen, Hydro-X, med iltmåleren foran elkedlen, som var udsat for uønsket iltning gennem flere år.
Fra venstre: Maskinmester Kent Poulsen, Skagen Varmeværk, og Torbjørn Grossmann Andersen, Hydro-X, med iltmåleren foran elkedlen, som var udsat for uønsket iltning gennem flere år.

På sporet af skadelig ilt i elkedlen

En elkedel hos Skagen Varmeværk blev udsat for grubetæring. I samarbejde med Hydro-X fandt maskinmester Kent Poulsen årsagen til problemet – med hjælp af en avanceret ppbiltmåler.

Ilt i vandet kan medføre alvorlig korrosion på varmeværker og i fjernvarmesystemer. Det oplevede Skagen Varmeværk, da en elkedel i 2014 blev åbnet ved en inspektion. Elkedlen havde kørt som den skulle i flere år, og der havde ikke været advarselstegn, som indikerede, at noget var galt.

»Da vi åbnede elkedlen, blev vi nærmest chokerede. Der var alvorlig grubetæring, som skabte store buler, og kedlen var farvet helt sort,« fortæller maskinmester Kent Poulsen, som til daglig arbejder med drift og vedligehold på Skagen Varmeværk.

Grubetæringen af elkedlen indikerede, at der måtte være sket en langvarig iltning af kedlen. Men hvor kom ilten fra? Umiddelbart var der ikke en indlysende forklaring, men Inspecta blev tilkaldt for at vurdere skadernes omfang. Konklusionen var, at kedlen trods tæringen fortsat var egnet til brug. Leverandøren af kedlen blev kontaktet. Herfra lød forklaringen, at der måtte været kommet iltholdigt vand på kedlen.

»Men det stemte ikke overens med, at vandtilførslen til kedlen ikke nogensinde havde været afiltet, og på trods af dette havde det aldrig givet korrosionsproblemer, heller ikke da den senest havde været åbnet i 2011, og at behandlingen af vandet havde været den samme siden,« siger Kent Poulsen.

Nye skærme

Elkedlen var sat i drift i 2008 og havde kørt uden problemer og korrosion. I 2011 blev den ombygget, så den kunne levere primærregulering ved en lavere grundlast. Derved kunne primærreguleringen leveres til en lavere kostpris.

Ombygningen bestod i optimerede skærme, der var designet anderledes.

»For at kunne bidrage til primærreguleringsmarkedet havde vi brug for den lavere grundlast på kedlen. Derfor fik vi indsat nogle skærme, som kunne adskille de tre elektroder i kedlen bedre end de oprindelige skærme. Ved at lade disse skærme køre op mellem elektroderne kan man sænke grundlasten,« forklarer Kent Poulsen.

Siden installationen af skærmene havde elkedlen kørt uden problemer indtil en planlagt inspektionen i 2014, hvor grubetæringen første gang blev opdaget.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 10, 2018.

 

onsdag den 17. oktober 2018

Relaterede artikler

 • Røggaskondensering øger effektivitet med 20 procent tirsdag den 22. oktober 2019

  Herningværket har etableret et nyt anlæg til kondensering af røggassen, som gør det muligt at lave samme mængde varme med 20 procent mindre forbrug af flis og træpiller.

  Læs artiklen
 • Udnyttelse af rejektvand i varmepumpe mandag den 18. juni 2018

  Kan det betale sig at udnytte rejektvand i en varmepumpe til at producere varme på et renseanlæg fremfor at købe fjernvarme? Det spørgsmål er undersøgt i et bachelorvinderprojekt hos BIOFOS.

  Læs artiklen
 • Elvarmeafgiften skal reduceres permanent torsdag den 03. maj 2018

  Det er fornuftigt med en målrettet permanent reduktion i elvarmeafgiften, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, som kommentar til Socialdemokratiets energiudspil.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.