Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Michael Simmelsgaard, Vattenfall holder oplæg på Ajour fredag kl. 13.
Michael Simmelsgaard, Vattenfall holder oplæg på Ajour fredag kl. 13.

Meget mere vind i Europa

Hvis EU’s mål om 30 procent vedvarende energi i 2030 skal opfyldes, kræver det 150-200 GW mere vindenergi. Østersøen udgør et stort potentiale, og Vattenfall er klar til et marked uden statsstøtte.

Frem mod 2030 vil udbygningen af den globale vindenergi stadig overvejende ske i Europa. Hidtil er den største kapacitet installeret i Nordeuropa, ikke mindst i landene rundt om Nordsøen. Men de kommende år vil også Østersøen og Frankrig komme i spil som områder med en kraftig udbygning af havmølleparker.

»60-70 procent af den fremtidige globale kapacitet fra vindenergi vil formodentlig blive bygget i Europa, når vi kigger frem mod 2030 – med forbehold for at Kina pludselig igangsætter en kæmpe satsning. Det er også nødvendigt med meget mere vindenergi i Europa, hvis EU’s mål om 30 procent vedvarende energi i 2030 skal blive opfyldt,« siger Michael Simmelsgaard som optakt til sit Ajour-oplæg ”Offshore vind-vækstpotentiale i Østersøen”.

Til daglig er Michael Simmelsgaard Head of Offshore Wind og landechef for Vattenfall i Danmark.

»Med de mål, EU har sat op for vedvarende energi i 2030, vil det kræve en udbygning af den europæiske vindkraft med en kapacitet svarende til cirka 200 gange den kapacitet, vi etablerer i den kommende Kriegers Flak-havmøllepark, som bliver Danmarks største på 600 MW,« siger han videre.

Ned med omkostningerne

Mantraet i vindmøllebranchen er reduktion af omkostninger, så vindkraften kan blive konkurrencedygtig på kommercielle vilkår. Vattenfall har ifølge Michael Simmelsgaard en væsentlig del af æren for, at støtteprisen til vindkraft i Danmark har bevæget sig markant nedad de seneste år.

»Da vi vandt udbuddet på Horns Rev 3, var det til 77 øre per kWh. Da vi vandt udbuddet på Kriegers Flak, var det til 37 øre per kWh, og min forventning er, at de kommende mølleparker vil blive støttet med endnu lavere beløb. I Holland skal vi etablere en havmøllepark, som skal stå klar i 2022, uden subsidier, og det vil man se flere eksempler på fremover. Men udviklingen vedrørende subsidier vil variere fra land til land. Vi er på et marked, hvor de politiske rammevilkår betyder meget, og de politiske vinde er måske den største ukendte faktor, når vi kigger fremad – ikke bare når det gælder vind, men vedvarende energikilder generelt,« siger Michael Simmelsgaard.

Hele værdikæden er interessant

Vattenfall har som målsætning at levere udelukkende fossilfri energi inden for den næste generation. Samtidig ønsker virksomheden at have ejerskab i hele værdikæden, når der skal etableres nye mølleparker enten offshore eller onshore.

»Vi udvikler, etablerer, driver og ejer mølleparker. For os er hele værdikæden interessant at drive forretning i. Nogle gange ejer vi havmøller med andre partnere og investorer, nogle gange ejer vi selv,« siger Michael Simmelsgaard.

Når det gælder den fremtidige udbygning af vindkraften i Nordeuropa, bør man ifølge Michael Simmelsgaard begynde at interessere sig mere for Østersøen og det baltiske område. 

»Vi deler den vurdering, at der realistisk kan etableres en havmøllekapacitet på 10 GW i Østersøen inden 2030. Der er nogle beregninger, som viser et endnu større potentiale, men det bliver på den noget længere bane og kræver i høj grad, at der tages konkrete politiske beslutninger, som blandt andet frigiver arealer til mølleparkerne. Ofte går der 6-7 år, fra man begynder at planlægge, til man sætter i drift, og hvis Østersøen skal udbygges til 10 GW havvind eller mere, kræver det i høj grad politiske beslutninger,« siger Michael Simmelsgaard.

Hør hele Michael Simmelsgaard foredrag om vind, når han gæster Ajour 2018.

Læs hele artiklen 'Meget mere vind i Europa' i Ajourmagasinet 2018.

mandag den 22. oktober 2018

Relaterede artikler

 • Mere havvind på vej mandag den 13. maj

  Cirka 40 procent af Danmarks elektricitet kommer i dag fra vedvarende energikilder – primært vindmøller. Så vi er endnu ikke halvvejs til en 100 procent grøn elproduktion.

  Læs artiklen
 • Minister: Lad os hæve ambitionerne mandag den 29. april

  Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt slog på Energikonference Esbjerg 2019 til lyd for, at de politisk vedtagne ambitioner for grøn energi i fjernvarmen i Danmark skal øges.

  Læs artiklen
 • Energikonference Esbjerg ser på Brexit og energipolitikken efter valget torsdag den 25. april

  Hvordan forsyner vi Danmark og Europa med grøn og vedvarende energi i årene, der kommer? Det forsøger Energikonference Esbjerg 2019 at svare på.

  Læs artiklen
 • Energirenovering er nødvendig for den grønne omstilling fredag den 08. marts

  En ny analyse fra Dansk Byggeri peger på, at energirenovering af den danske bygningsmasse kan yde et betydeligt bidrag til målet om et CO2-neutralt samfund i 2050. Bindende mål skal sikre byggeriets bidrag.

  Læs artiklen
 • Energikonferencen 2019 mandag den 21. januar

  Maskinmestrenes Forening og Dansk Fjernvarme afholder for sjette gang den nationale Energikonference 2019 i Esbjerg – dén årlige energikonference udenfor hovedstadsområdet, der tegner de energipolitiske tendenser og mål. 

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.