Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Morten Kristensen med normaliseringsovnen til højre, hvor de rødglødende plader er på vej ud af ovnen. I baggrunden en af de kraner, som Morten Kristensen er ansvarlig for.
Morten Kristensen med normaliseringsovnen til højre, hvor de rødglødende plader er på vej ud af ovnen. I baggrunden en af de kraner, som Morten Kristensen er ansvarlig for.

Elektrisk og mekanisk vedligehold

Maskinmestrene Michael Svensson og Morten Kristensen arbejder med henholdsvis det elektriske og mekaniske vedligehold på NLMK DanSteel A/S, som er det eneste stålvalseværk i Danmark.

NLMK DanSteel A/S i Frederiksværk fremstiller stålplader til offshore-industrien, skibsværfter og anden tung infrastruktur, og virksomheden er det eneste stålvalseværk i Danmark. Der er 400 medarbejdere, heriblandt 15 maskinmestre, som varetager opgaver inden for blandt andet produktion, vedligehold og projektledelse.

Maskinmester Michael Svensson arbejder i afdelingen for elektrisk vedligehold, hvor han har både maskinmestre og elektrikere som kollegaer. Her tager han sig af planlægning af det elektriske vedligehold og er selv med i de udførende opgaver på de elektriske anlæg, herunder flere højspændingsanlæg. Elforbruget er på cirka 4,5 GWh om måneden – svarende til 55 GWh årligt. Selve stålvalserne bliver drevet direkte fra et 30 kV-fordelingsanlæg, enkelte højtryksvandpumper fra 6 kV fordelingsanlæg og resten fra 400 og 690 V fordelingsanlæg.

»Motorer til anlæg som valsen, hydraulik- og vandpumper, rullebaner samt kraner er de største energislugere. Da det er ret store størrelser, vi arbejder med, afspejler det sig også i dimensionerne på vores elektriske anlæg og vores elforbrug, som faktisk har været endnu større før i tiden,« siger Michael Svensson.

Ansvar for højspænding

Han blev første gang ansat på Stålvalseværket i 1991– efter at være uddannet maskinmester i 1988. Siden har han haft flere ansættelser på værket, og for halvandet år siden blev han ansat for fjerde gang – nu med dagligt ansvar for vedligehold af blandt andet højspændingsanlæggene.

»En af mine store kommende opgaver er, at vi skal have nedlagt vores 50 kV-forsyning, så vi kun har 132 kV-forsyning udefra, der så transformeres ned til 30 og 6 kV og derefter videre til 400 V. Vi betaler jo ekstra, hver gang spændingen skal transformeres ned, så vi får både en forenkling og en besparelse ved at gå direkte fra 132 kV til 30 kV,« siger han.

Selv om meget af hans arbejde går med planlægning, vil Michael Svensson også gerne selv tage del i det praktiske arbejde på anlæggene.

»Jeg skal helst ud og skrue på tingene hver dag, så har det været en god arbejdsdag. Jeg ville ikke egne mig til et job, der kun var administrativt, hvor der ikke var noget praktisk arbejde overhovedet. Heldigvis har vi rigtig mange anlæg, så der mangler ikke praktiske opgaver,« siger Michael Svensson.

Med en historie der går tilbage til 1940, da Det Dansk Stålvalseværk A/S blev etableret, er der mange ældre anlæg på virksomheden.

»Jeg er stødt på anlæg fra 1959 – en 6 kV-fordelingstavle, som stadig er i drift, og jeg vil ikke udelukke, at man kan finde for eksempel tavler helt tilbage fra 1940erne,« siger Michael Svensson. På NLMK DanSteel A/S står blandt andet 52 transformere, 5 højspændingsfordelingsanlæg og et hav af 400 og 690 V-fordelingstavler. Der er kilometervis af kabler og ledninger.

»Jeg støder jævnligt på nedgravede kabler, som jeg ikke har set før. Vi kan ikke regne med, at alt er tegnet og beskrevet på de kort, vi har, så vi bruger kabelsøgerinstrumenter hver gang, vi skal udføre arbejde på steder, hvor vi ikke har arbejdet før,« siger han videre.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 10, 2018.

 

tirsdag den 23. 2018

Relaterede artikler

  • Vedligehold på den holistiske måde mandag den 14. maj 2018

    For fire år siden var en maskinmester med til at etablere Juel & Krøyer, som hjælper offshore-branchen med både strategisk og praktisk vedligehold. I dag er der 32 medarbejdere, halvdelen er maskinmestre.

    Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.