Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Michael Hansson fra Kvalitek og Jesper Larsen fra Carlsberg inspicerer den nye LED-belysning.
Michael Hansson fra Kvalitek og Jesper Larsen fra Carlsberg inspicerer den nye LED-belysning.

Forbedret sikkerhed og drift hos Carlsberg med LED-belysning

Med udskiftning af 600 gamle lyskilder til nye LED-armaturer har Carlsbergs Logistik Center Øst høstet store energibesparelser og skabt forbedret sikkerhed og dermed øget forebyggelse af arbejdsulykker.

Ud over selve energibesparelserne fra LED-belysning kan den meget effektive belysningsteknologi skabe flere andre fordele og gevinster.

På Carlsbergs logistikcenter i Høje Taastrup har en udskiftning af 600 lyskilder til LED reduceret energiforbruget til belysning med 50 procent, hvilket har resulteret i både en økonomisk besparelse og mindsket C02-udslippet med 400 ton om året – helt i tråd med Carlsbergs bæredygtighedsprogram Together Towards ZERO.

Men derudover er arbejdsmiljøet og dermed sikkerheden på logistikcentret blevet kraftigt forbedret med de nye lyskilder. På logistikcentret arbejder 180 ansatte med at sende øl og andre drikkevarer ud til butikker, barer og restauranter på Sjælland. Et bedre arbejdsmiljø med nul ulykker er en anden del af bæredygtighedsprogrammet, som Carlsberg lancerede i 2016.

Dagligt kører 72 lastbiler ind og ud af logistikcentret med varer. Overalt er der sikkerhedsfremmende tiltag, som skal beskytte medarbejderne mod arbejdsulykker: Gang- og kørezoner er tydeligt markeret, og advarselstape markerer de potentielt farlige steder. Her spiller god belysning en vigtig rolle – ikke mindst da lagerhallerne er åbne i døgndrift, året rundt. En tilpas og ensartet belysning af arbejds- og transportområder forbedrer orienteringen og kan hjælpe med at forebygge ulykker.

»Udskiftningen til LED-belysning er i fuldstændig i tråd med to af Carlsbergs såkaldte Zero-mål, nemlig Zero Carbon Footprint, og Zero Accidents Culture – altså ingen karbonemissioner og ingen arbejdsulykker. LED bidrager til energibesparelser og dermed færre emissioner, og LED medvirker til forebyggelse af ulykker ved bedre belysning,« siger Jesper Larsen, Head of Distribution East hos Carlsberg.

Forbedret arbejdsmiljø

I 2017 blev hele den gamle belysning i logistikcentrets fem store lagerbygninger og på det tilstødende udendørsområde udskiftet til LED-lyskilder.

Før i tiden var der hele tiden lyskilder, som var gået ud, og skulle skiftes. Men det var ressourcekrævende, fordi der ofte skulle arbejdes i højden. Der var også problemer med lysstofrør og halogenlyskilder, som pludseligt brændte ud, og som ikke kunne udskiftes uden at lukke området ned.

»Vi havde flere steder, hvor det var svært at se, fordi belysningen ikke var god nok eller var gået ud, og det var generelt svært at orientere sig både indendørs og på udendørsarealerne. Vi måtte konstatere,at den dårlige belysning udgjorde en risiko for arbejdsmiljø og sikkerhed. Jeg tror også, at dårlig belysning går ud over produktivitet og den generelle arbejdsglæde, ikke mindst for natholdet. Så der var mange grunde til at skifte til LED, og medarbejderne har været meget glade for det nye LED-lys, som har gjort en stor forskel,« siger Jesper Larsen.

En ekstra afledt fordel har været en øget fleksibilitet med hensyn til, hvor varer kan placeres på lageret. Med den gamle belysning måtte Jesper Larsen købe særligt dyre splintfri rør til visse områder, da fødevaremyndighederne kræver, at ikke-færdigproducerede varer skal stå under glas, som ikke kan splintre.

»LED er født splintfri, og derfor kan vi nu placere vores varer, hvor det passer bedst og skal ikke allokere særlige områder til bestemte varer. Det giver en meget større frihed i den daglige planlægning,« siger Jesper Larsen.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 10, 2018.

mandag den 05. november 2018

Relaterede artikler

 • Ørum satser på synergi mellem sol og varmepumpe tirsdag den 28. juli

  Solvarme skal integreres med luft-til-vand varmepumpe hos Ørum Varmeværk for at optimere effektiviteten og skabe størst mulig synergi mellem de naturlige energikilder, luft og sol, i løbet af året.

  Læs artiklen
 • Remote-opgradering af kontrolsystem kom i mål før tid torsdag den 23. juli

  Under corona-pandemien og dens krav om personlig distance har Norfors foretaget en vellykket opgradering af System 800xA på distancen – med flere gevinster til følge.

  Læs artiklen
 • Den nye Gassikkerhedslov fredag den 03. juli

  Gassikkerhedsloven blev indført i april 2018 og erstattede det eksisterende gasreglement. Det giver udfordringer for installationsejerne og i forbindelse med etablering af nye gasanlæg og -installationer.

  Læs artiklen
 • Energikonferencen 2020 – ses vi 24. august? onsdag den 24. juni

  Den nationale Energikonference 2020 afholdes for syvende gang i Esbjerg som dén årlige energikonference udenfor hovedstadsområdet, der tegner de energipolitiske tendenser og mål.

  Læs artiklen
 • Bred klimaaftale bringer Danmark tilbage i den grønne førertrøje mandag den 22. juni

  Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en ambitiøs klimaaftale, der sikrer en helt grøn energisektor og vigtige skridt mod en grønnere industri. Aftalen viser resten af verden, at klimahandling og økonomisk genopretning går hånd i hånd. I alt medfører aftalen sammen med klimaaftalen for affald CO2e-reduktioner på 3,4 mio. tons i 2030.

  Læs artiklen