Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Kilogrammet er endeligt defineret

Kiloet, en snart tidligere, kilde til bekymring.

Som tidligere beskrevet i Maskinmesteren april 2014 er kiloet den eneste tilbageværende SI enhed, der stadigvæk baseres på et fysisk objekt, hvilket i mange år har givet udfordringer for forskere verdenen over.

Men denne bekymring er, med meget stor sandsynlighed, nu ikke mere. Fredag den 16. november 2018 har BIPM ”Bureau International des Poids et Mesures” sendt en ny definitionsmetode, som betyder at kiloet fremover vil blive baseret på Plancks konstant, til afstemning blandt de 60 stater, som er medlemmer af BIPM. I Maskinmesteren i juli 2016 kan du kort læse, hvad ændringen indebærer.

Forskere i Metrologi, Læren om mål, vægt, målemetoder og måleinstrumenter, kaldet metrologer (ikke at forveksle med meteorologer), har i årtier arbejdet med en ny definition, og nu har to forskellige forskerhold med to forskellige tilgang, nået frem til resultater, der er præcise nok, til opnå enighed om hvilke matematiske konstanter, som kiloet skal defineres ud fra. Den fremtidige definition af kilogrammet vil derfor basere sig på en kombination af Plancks konstant, der relaterer en partikels energi til dets frekvens, og Einsteins velkendte formel E = mc². Plancks konstant vil derved sammen med Einsteins formel bibringe forskerne de manglende konstanter som kan definere kiloet matematisk.

Det er vigtigt at fremhæve at re-definitionen ikke gør kilogrammet mere præcist, men det gør det mere stabilt. Et fysisk objekt kan som bekendt miste og få flere atomer over tid - eller simpelthen blive ødelagt. Hvorfor en anden definitionsform end det fysiske lod i Paris længe har været vigtig.

I forbindelsen med ændringen af definitionen på kiloet, blev også definitionerne på tre andre SI enheder opdateret, nemlig definitionerne for Ampere, Kelvin og Mol. En meget mere uddybende beskrivelse af de foreslåede ændringer, opbygning og konsekvenser kan læses på BIPM hjemmeside her.

Af Jesper Frimand, Maskinmestrenes Forening

fredag den 16. november 2018

Relaterede artikler

 • Udgivelse af bogen 'Mindetavlen' fredag den 30. august

  I indgangen hos Maskinmestrenes Forening hænger en mindetavle over 195 danske maskinofficerer, der mistede livet på havet under Anden Verdenskrig. De står listet én efter én med navn - men uden historien om, hvordan de på tragisk vis mistede livet til søs.

  Læs artiklen
 • Reception for Maskinmestrenes Forenings nye formand Ca. 3 timer siden

  Onsdag den 14. august blev der afholdt reception for Maskinmestrenes Forenings nye formand, Lars Have Hansen. Lars tiltrådte som formand den 01. juli 2019 og i den anledning var medlemmer, samarbejdspartnere og venner af huset inviteret til at komme forbi og hilse på.

  Læs artiklen
 • Maskinmester med en passion for motorsport onsdag den 07. august

  Når Jakob Teil Hansen ikke er på jobbet som driftsmester, så dyrker han sin hæsblæsende hobby. Jakob deltog i weekenden i Copenhagen Historic Grand Prix.

  Læs artiklen
 • Bedre betingelser for lønsikring onsdag den 03. juli

  Der er indgået aftale om nye og bedre vilkår for den lønsikring, du kan tegne via Maskinmestrenes Forening.

  Læs artiklen
 • Ny formand i Maskinmestrenes Forening torsdag den 20. juni

  Afstemningen til formandsvalget 2019 er nu slut, og der er fundet en ny formand for Maskinmestrenes Forening i perioden 01.07.19 – 30.06.23.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.