Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Søren Peter Johansen, faglig leder for industriel robotteknologi hos Teknologisk Institut.
Søren Peter Johansen, faglig leder for industriel robotteknologi hos Teknologisk Institut.

Robotter flytter job tilbage til Danmark

Mennesker og robotter samarbejder i stigende grad, så robotterne overtager de mest trivielle og nedslidende arbejdsopgaver. Samtidig skaber robotter nye produktionsarbejdspladser i Danmark.

Mennesker og robotter side om side. Det bliver i stigende grad hverdag hos flere og flere virksomheder. Såkaldt kollaborative – samarbejdende – robotter er nemlig en teknologi i rivende udvikling.

»Der er stadig flere eksempler på, at virksomheder med en høj grad af anvendelse af robotter også skaber mange nye menneskelige arbejdspladser. Eksempelvis Trelleborg Sealing Solutions, som er gået fra nul til 50 robotter, men som i samme periode har ansat 50 flere medarbejdere. Med robotter bliver virksomheder mere produktive og kan sælge mere til konkurrencedygtige priser. Det øger behovet for menneskelige medarbejdere til alle de opgaver, som robotterne ikke kan udføre endnu,« siger Søren Peter Johansen, faglig leder for industriel robotteknologi hos Teknologisk Institut.

På maskinmestrenes erhvervskonference Ajour 2018 holder han oplægget ”Samarbejde med robotter i industrien”.

»Samarbejde mellem robotter og mennesker i industrien skal forstås meget bogstaveligt. Nogle steder – for eksempel i bilindustrien – kan man se robotter og mennesker arbejde side om side på de biler, som er undervejs på samlebåndet. Mennesket skruer nogle ting på bilen, og robotten skruer nogle andre ting på, hvor det ville kræve en farlig eller besværlig eller ubehagelig arbejdsstilling for mennesket, « siger Søren Peter Johansen. 

Virtuelle hegn

I fremtiden vil nye 3D-sensor-teknologier muliggøre endnu mere fleksibelt samarbejde mellem robotter og mennesker.

»3D-sensorer placeret i loftet vil holde øje med både menneskers og robotters færden på fabriksgulvet og fungere som færdselsbetjent, der styrer robotterne uden om deres blødere kollegaer, som ikke så godt tåler et sammenstød,« siger Søren Peter Johansen.

Han vurderer, at robotter og automation nu betyder så meget for danske virksomheder, at den store udflytnings- og outsourcingsbølge til Østen og Østeuropa har toppet. 

Læs hele artiklen i Ajourmagasinet og tilmeld dig Ajour 2018 - det kan stadig nås!

mandag den 19. november 2018

Relaterede artikler

 • Remote-opgradering af kontrolsystem kom i mål før tid torsdag den 23. juli

  Under corona-pandemien og dens krav om personlig distance har Norfors foretaget en vellykket opgradering af System 800xA på distancen – med flere gevinster til følge.

  Læs artiklen
 • Den nyeste teknologi til fremtidens maskinmestre torsdag den 09. juli

  Sammen har Aarhus Maskinmesterskole og en række virksomheder skabt et CO2-køleanlæg, der skal indgå i undervisning og uddannelse af fremtidige maskinmesterstuderende i Aarhus.

  Læs artiklen
 • Bred klimaaftale bringer Danmark tilbage i den grønne førertrøje mandag den 22. juni

  Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en ambitiøs klimaaftale, der sikrer en helt grøn energisektor og vigtige skridt mod en grønnere industri. Aftalen viser resten af verden, at klimahandling og økonomisk genopretning går hånd i hånd. I alt medfører aftalen sammen med klimaaftalen for affald CO2e-reduktioner på 3,4 mio. tons i 2030.

  Læs artiklen
 • Et maskinmesterjob med masser af kød på mandag den 18. maj

  Jan Nygaard er teknisk chef på Danish Crowns fabrik i Kina, som forædler dansk svinekød til det kinesiske marked. Fabrikken har fuld sporbarhed for alle produkter helt tilbage til de danske svineavlere.

  Læs artiklen
 • Danmarks største ATES-anlæg taget i brug mandag den 12. august 2019

  Kasper Allerup Petersen har ansvaret for Nyt Hospital Bispebjergs nye ATES-løsning. Teknologien er anvendt i over 20 år i Danmark, men er aldrig tidligere blevet udført i denne målestok.

  Læs artiklen