Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Søren Peter Johansen, faglig leder for industriel robotteknologi hos Teknologisk Institut.
Søren Peter Johansen, faglig leder for industriel robotteknologi hos Teknologisk Institut.

Robotter flytter job tilbage til Danmark

Mennesker og robotter samarbejder i stigende grad, så robotterne overtager de mest trivielle og nedslidende arbejdsopgaver. Samtidig skaber robotter nye produktionsarbejdspladser i Danmark.

Mennesker og robotter side om side. Det bliver i stigende grad hverdag hos flere og flere virksomheder. Såkaldt kollaborative – samarbejdende – robotter er nemlig en teknologi i rivende udvikling.

»Der er stadig flere eksempler på, at virksomheder med en høj grad af anvendelse af robotter også skaber mange nye menneskelige arbejdspladser. Eksempelvis Trelleborg Sealing Solutions, som er gået fra nul til 50 robotter, men som i samme periode har ansat 50 flere medarbejdere. Med robotter bliver virksomheder mere produktive og kan sælge mere til konkurrencedygtige priser. Det øger behovet for menneskelige medarbejdere til alle de opgaver, som robotterne ikke kan udføre endnu,« siger Søren Peter Johansen, faglig leder for industriel robotteknologi hos Teknologisk Institut.

På maskinmestrenes erhvervskonference Ajour 2018 holder han oplægget ”Samarbejde med robotter i industrien”.

»Samarbejde mellem robotter og mennesker i industrien skal forstås meget bogstaveligt. Nogle steder – for eksempel i bilindustrien – kan man se robotter og mennesker arbejde side om side på de biler, som er undervejs på samlebåndet. Mennesket skruer nogle ting på bilen, og robotten skruer nogle andre ting på, hvor det ville kræve en farlig eller besværlig eller ubehagelig arbejdsstilling for mennesket, « siger Søren Peter Johansen. 

Virtuelle hegn

I fremtiden vil nye 3D-sensor-teknologier muliggøre endnu mere fleksibelt samarbejde mellem robotter og mennesker.

»3D-sensorer placeret i loftet vil holde øje med både menneskers og robotters færden på fabriksgulvet og fungere som færdselsbetjent, der styrer robotterne uden om deres blødere kollegaer, som ikke så godt tåler et sammenstød,« siger Søren Peter Johansen.

Han vurderer, at robotter og automation nu betyder så meget for danske virksomheder, at den store udflytnings- og outsourcingsbølge til Østen og Østeuropa har toppet. 

Læs hele artiklen i Ajourmagasinet og tilmeld dig Ajour 2018 - det kan stadig nås!

mandag den 19. november 2018

Relaterede artikler

 • Et maskinmesterjob med masser af kød på mandag den 18. maj

  Jan Nygaard er teknisk chef på Danish Crowns fabrik i Kina, som forædler dansk svinekød til det kinesiske marked. Fabrikken har fuld sporbarhed for alle produkter helt tilbage til de danske svineavlere.

  Læs artiklen
 • Danmarks største ATES-anlæg taget i brug mandag den 12. august 2019

  Kasper Allerup Petersen har ansvaret for Nyt Hospital Bispebjergs nye ATES-løsning. Teknologien er anvendt i over 20 år i Danmark, men er aldrig tidligere blevet udført i denne målestok.

  Læs artiklen
 • Internet of Things er kommet til Skjern torsdag den 06. juni 2019

  Maskinmestrene hos automationsleverandøren Orbital udvikler SCADA-systemer og andre af fremtidens styrings- og overvågningsteknologier, som skal bruges i omstillingen til grøn energi.

  Læs artiklen
 • Fortsat førerposition kræver øget indsats fredag den 04. januar 2019

  Danmark er en grøn vindernation, men at nå målet om en CO2-neutral energiforsyning i 2050 kræver, at CO2-reduktionerne øges med 2-3 gange. Så indsatsen skal øges, sagde Connie Hedegaard på Ajour 2018.

  Læs artiklen
 • Vi ses igen på Ajour 2019 fredag den 30. november 2018

  Endnu en gang har landets maskinmestre været samlet til erhvervskonferencen Ajour i Odense.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.