Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Medie

Studstrupværket fylder 50 år

I 2016 blev et levetidsforlænget Studstrupværk sat i drift efter konvertering til en fremtid baseret på vedvarende energi. Nu leverer værket grøn fjernvarme til Aarhus, og fra 2023 er det helt slut med kul.

18. oktober 2018 rundede Studstrupværket sin 50-års fødselsdag, og værkets historie er samtidig historien om dansk energiforsyning gennem et halvt århundrede – fra olie og kul til vedvarende energikilder.

Maskinmester Carsten Ruders har arbejdet på Studstrupværket i næsten 34 år, siden 1985, og er i dag kraftværkschef og daglig leder af driften. Han kan se tilbage på en udvikling, som afspejler den generelle omstilling fra fossile brændsler til en fremtid baseret på vedvarende energi. I dag er Studstrupværkets primære brændsel træpiller, og fra 2023 er det helt slut med fossile brændsler, når det sidste kul bliver hældt i kedlerne.

»Ørsted har taget en beslutning om, at det er slut med de fossile brændsler fra 2023, så på det tidspunkt bliver vi et helt grønt værk. Omvendt betyder det også, at vi til den tid bliver mindre strømproducerende, da vi ikke som nu kan skifte til kul og producere ren el eller om vinteren starte en ekstra blok og lave varme og strøm, når behovet er stort. Men sådan ser de store kraftværkers fremtid generelt ud, efterhånden som vindmøller og andre vedvarende kilder overtager mere og mere af elproduktionen,« siger Carsten Ruders.

Varmeaftale forlængede værkets levetid

Allerede i slutningen af 1950’erne var der fremsynede planlæggere, som kunne se, at der ville blive brug for meget mere strøm i Århusområdet, og i 1961/62 lå tegningerne af det kommende Studstrupværk klar.

»Placeringen af værket tog udgangspunkt i, at det skulle afløse et kraftværk, der lå midt i Aarhus, så det nye værk skulle ligge relativt tæt på byen og elkunderne, men samtidig skulle der være plads til en udbygning, hvis det blev nødvendigt. Det var også et krav, at værket skulle ligge ved vandet af hensyn til levering af kul med skibe og behovet for kølevand i processerne,« fortæller Carsten Ruders.

Der blev i høj grad brug for udbygning af værket, som med tiden fik i alt fire blokke: De første 15 år leverede værket kun strøm, men midt i 1980’erne begyndte fjernvarmeproduktionen, og værket nåede på højden en kapacitet på over 1.100 MW. Siden er varmeproduktionen blevet den dominerende energiform på værket, mens elproduktionen er blevet mere sekundær.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren 11, 2018.

Studstrupværket fylder 50 år
tirsdag den 20. november 2018

Relaterede artikler

 • Vi skal bruge mindre energi i vores bygninger mandag den 25. november

  Der er et stort potentiale for energieffektivisering af ældre bygninger, der udgør 65 procent af alle danske bygninger.

  Læs artiklen
 • ”Trådløs” fjernvarme vinder Fjernvarmeprisen 2019 mandag den 04. november

  Vinder af Fjernvarmeprisen 2019 er Trustrup-Lyngby varmeværk og vandværk.

  Læs artiklen
 • Fjernvarmens Landsmøde 2019 mandag den 28. oktober

  Fjernvarmen spiller en stor rolle i regeringens ambitioner for den grønne omstilling.

  Læs artiklen
 • Flodheste sluger energi tirsdag den 29. oktober

  Zoologisk Have København investerer i nye energibesparende løsninger. To maskinmestre har det daglige ansvar for de tekniske anlæg, herunder nye vandbehandlingsløsninger som medfører store besparelser.

  Læs artiklen
 • Virksomheder vil være en del af grøn omstilling fredag den 11. oktober

  For 2,8 milliarder kroner kan hele den kollektive bustransport i Danmark blive omstillet til emissionsfri kørsel, lyder tilbuddet fra Arriva, som i 2020 sætter fem eldrevne havnebusser i drift i København.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.