Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Nitrogengas forhindrer nedbrydning af olie

Brønderslev Forsyning har etableret en nitrogengenerator til at eliminere ilt i olietank og dermed forhindre nedbrydning af olien. FLAIRMO har leveret en egenudviklet nitrogengenerator.

Brønderslev Forsyning har to nitrogengeneratorer i drift. Som en inert (ureaktiv) gas anvendes nitrogen til at erstatte ilt, hvor oxidation skal undgås. På grund af disse egenskaber bruges nitrogengas til at forebygge korrosion i anlæg – som for eksempel akkumuleringstanke, hvor der ellers kan være risiko for, at kombinationen af vand, ilt og stål skaber korrosion.

Hos Brønderslev Forsyning bruges den ene nitrogengenerator til at forebygge korrosion i akkumuleringstanken til fjernvarmesystemet, og den anden er taget i brug i 2018 og bruges til at forhindre nedbrydning af hedtolie i en ekspansionstank. Hedtolien spiller en betydelig rolle som energibærende medie i det nye energianlæg, som Brønderslev Forsyning idriftsatte i 2017/2018. Energianlægget er en ny, innovativ kombination af fire teknologier: CSP-solvarme, fliskedler, ORC-turbine og varmepumper.

Det unikke anlæg modtog Fjernvarmeprisen 2018 for sin innovative måde at omstille til grøn fjernvarme. Men teknisk er anlægget helt afhængigt af en nøje afstemt cirkulation af hedtolie. Udfordringen med olien er, at den udvider sig kraftigt under opvarmningen, som sker i CSP-solpanelerne og ved hjælp af fliskedlernes røggas.

»Tidligt om morgenen er temperaturen i olien 10-15 grader celsius i solpanelerne. Men ved sit højeste niveau i processen vil hedtolien varmes helt op til 320 grader celsius. I den proces udvider olien sig meget, og vi har derfor brug for at kunne opsamle mere end 20 procent af energianlæggets samlede olieindhold i en ekspansionstank,« forklarer varmechef, maskinmester Poul Vestergaard Jensen.

I alt cirkuleres der med 72 ton olie fra CSP-anlægget og 22 ton olie på fliskedlerne og ORC-systemet. Den varme olie udnyttes til at drive ORC-turbinen, som producerer både fjernvarme og strøm. Hedtolien der anvendes, hedder Therminol 66, og ved 3 grader celsius har den en massefylde per kubikmeter på 1.020 kg, mens olien ved 320 grader celsius har en massefylde på 790 kg per kubikmeter.

Iltning medfører nedbrydning

Hedtoliens udvidelse, når den opvarmes, sker via en lukket ekspansionstank, der rummer 9 kubikmeter olie. Herfra løber olien via et kølesystem ned i en lagertank på 60 kubikmeter. Efter solnedgang – eller hvis det bliver overskyet – falder olietemperaturen i solanlægget, og derfor opstår der et behov for at fylde den ekspanderede hedtolie tilbage i solanlægget. Olien tages igen fra lagertanken, som tømmes, og det er her, at nitrogengassen kommer ind i billedet: For at undgå at der kommer ilt ind i lagertanken, når olien tømmes af, blæses i stedet nitrogengas ind i tanken på toppen af olien som et ”låg”.

»Det handler om at sikre oliens kvalitet og levetid. Iltningen af olien vil medføre en nedbrydning af olien, og det skal vi selvfølgelig undgå, da oliens kvalitet er meget vigtig for hele anlæggets drift og effektivitet,« siger Poul Vestergaard Jensen.

Hvis der for eksempel tømmes 8 kubikmeter olie af tanken, skal der blæses 8 kubikmeter nitrogengas ind, så der ikke slipper ilt ind i tanken.

»For at være sikre på at der er nitrogengas klar, har vi en mellemtank med nitrogen på 1.500 liter, som generatoren hele tiden holder fuld,« fortæller han videre.

Andre steder anvender man nitrogen på flasker, men behovet for nitrogen hos Brønderslev Forsyning er så stort, at det bedst kan betale sig med en generatorløsning.

»Vi har gode erfaringer med begge vores nitrogengeneratorer. De har kørt uden problemer, siden de blev sat i drift og er driftsøkonomisk den bedste løsning for os,« siger Poul Vestergaard Jensen.

Læs resten af artiklen i Maskinmesteren nr. 1, 2019.

 

tirsdag den 12. februar

Relaterede artikler

 • Studstrupværket fylder 50 år tirsdag den 20. november 2018

  I 2016 blev et levetidsforlænget Studstrupværk sat i drift efter konvertering til en fremtid baseret på vedvarende energi. Nu leverer værket grøn fjernvarme til Aarhus, og fra 2023 er det helt slut med kul.

  Læs artiklen
 • Tillykke til Studstrupværket! torsdag den 18. oktober 2018

  I dag fylder Studstrupværket 50 år. Fødselsdagen og fødselsåret deler værket med formand for Maskinmestrenes Forening Jan Rose Andresen, som også fylder 50 år. 

  Læs artiklen
 • Studstrupværket fylder 50 år torsdag den 18. oktober 2018

  Studstrupværket nord for Aarhus blev indviet 18. oktober 1968 og fylder således 50 år i dag.

  Læs artiklen
 • Solen indtager Smørum mandag den 08. oktober 2018

  Et nyt solvarmeanlæg er første etape af en grøn satsning, som skal afhjælpe konsekvenserne af grundbeløbets bortfald og give forbrugerne hos Smørum Kraftvarmeværk mere vedvarende fjernvarme.

  Læs artiklen
 • Ny biomasseteknologi skal sikre billig fjernvarme i Sindal fredag den 22. juni 2018

  Sindal Varmeforsyning etablerer et biomasseværk med ny forgasningsteknologi for at opnå brændselsfleksibilitet og høj energieffektivitet, der skal sikre forbrugerne fortsat lave fjernvarmepriser.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.