Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Den bortviste syge medarbejder

Den 28. juni 2018 afgjorde Vestre Landsret en tvist mellem en medarbejder og en virksomhed, hvor medarbejderen var blevet bortvist. Baggrunden var, at medarbejderen ikke var kommet til en mulighedssamtale, som skulle have været afholdt.

Medarbejderen blev under sin ansættelse ramt af en diskusprolaps, som medførte betragtelige smerter. Det var derfor ikke muligt for medarbejderen at afholde samtalen fysisk. Forinden mulighedssamtalen havde medarbejderen og fagforeningen derfor tilbudt virksomheden, at samtalen kunne afholdes telefonisk og med en repræsentant fra fagforeningen som bisidder.

I samme e-mailkorrespondance blev virksomheden opfordret til at bede om en lægeerklæring, hvis det ikke kunne accepteres, at mulighedssamtalen blev afviklet telefonisk. Virksomheden blev også oplyst om, at fagforeningen betragtede mulighedssamtalen som aflyst, hvis virksomheden ikke reagerede på e-mailen.

Virksomheden svarede ikke på mailen og ringede ikke medarbejderen op på dagen for samtalen. I stedet blev medarbejderen bortvist samme dag, hvor virksomheden henviste til, at medarbejderen havde vægret sig mod et fortsat samarbejde.

Byretten udtalte, at forholdet ikke kunne give grundlag for hverken opsigelse eller bortvisning. Resultatet blev stadfæstet i Vestre Landsret.

Afgørelsen fra by- og landsretten viser, at der ikke er tale om en misligholdelse af ansættelsesforhold, hvis en medarbejder ikke kan deltage i en mulighedssamtale som følge af sygdom og i stedet tilbyder at gennemføre den telefonisk.

Bemærkninger til sagen

Ved længerevarende sygdom afholder virksomheder mulighedssamtale med medarbejderen, hvor der tages stilling til, hvordan og hvornår den ansatte kan vende tilbage til arbejdet – herunder gradvis optrapning af arbejdstiden, skånehensyn, ændring af arbejdsopgaver m.v.

Medarbejderen har som udgangspunkt pligt til at deltage i samtalen med arbejdsgiveren, men samtalen kan gennemføres telefonisk, hvis medarbejderen er for syg til at møde op til en personlig samtale. Der kan også være tale om situationer, hvor medarbejderen på baggrund af sygdommen, heller ikke kan deltage i en telefonsamtale.

Arbejdsgiveren kan i stedet kræve en lægeerklæring til dokumentation for, at medarbejderen har været for syg til at kunne gennemføre samtalen. 

Har du spørgsmål til mulighedssamtale eller andet, er du meget velkommen til at kontakte Arbejdsmarkedsafdelingen.

fredag den 29. marts

Relaterede artikler

 • Energikonference Esbjerg ser på Brexit og energipolitikken efter valget Ca. 4 timer siden

  Hvordan forsyner vi Danmark og Europa med grøn og vedvarende energi i årene, der kommer? Det forsøger Energikonference Esbjerg 2019 at svare på.

  Læs artiklen
 • Masser af netværk, vidensdeling og inspiration fredag den 12. april

  120 personer deltog i en spændende temadag for byggeri, anlæg og drift i Bella Center.

  Læs artiklen
 • Møde i Nordiska Maskinbefälsfederationen tirsdag den 09. april

  Den 08. - 09. april deltog formand Jan Rose Andresen, bestyrelsesmedlem Gustav Schmidt Hansen og sekretariatschef Kaare Lund Nielsen i Nordiska Maskinbefälsfederationens (NMF) møde i Thorshavn på Færøerne. På mødet overtog Danmark præsidentposten i NMF for de næste tre år.

  Læs artiklen
 • Halvering af CO2-udledning hos TORM i 2050 fredag den 15. marts

  Nyuddannet maskinmester Cecilie Henriksens bachelorprojekt fra 2018 er kåret som det næstbedste blandt de indsendte forslag fra maskinmesterskolerne.

  Læs artiklen
 • Vinderprojekt om Machine Learning fredag den 15. marts

  Nyuddannet maskinmester Jan Hansen har vundet konkurrencen om årets bedste bachelorprojekt fra 2018 blandt de indsendte forslag fra maskinmesterskolerne.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.