Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Nye Crew Transfer Vessels skal sejle i to meters bølgehøjde

Jo længere havmøller kommer til havs, desto større Crew Transfer Vessels er der brug for. MH-O&Co og Granly Diesel har samarbejdet om nye transportfartøjer, som kan operere i op til to meters bølgehøjde.

Havmølleparkerne flytter stadigt længere til havs, og derfor er der brug for ny typer Crew Transfer Vessels – CTV – som kan transportere mandskab og materiel ud til de stadigt flere havmøller i Nordsøen. Rederiet MH-O&Co i Esbjerg har netop søsat en ny type CTV efter eget design, som skal opfylde ét overordnet formål: Flere dage på havet. De to nye transportkatamaraner – MHO Gurli og MHO Esbjerg – er designet af Mik Henriksen og hans kollegaer i MH-O&Co, og udstyret i maskinrummene er valgt i samarbejde med motorleverandøren Granly Diesel, hvor maskinmester og Chief Operation Officer Preben Vogt har været en af sparringspartnerne – som følge af et flerårigt samarbejde.

»Den helt store udfordring i branchen er, at der er 20 procent off-hire-dage, hvor vi ikke kan komme til havs på grund af vejret og bølgeforholdene. Derfor har vi ønsket at designe en ny generation af CTV’er, som kan sejle mange flere dage, da de kan manøvrere ind til møllerne i op til to meters signifikant bølgehøjde. Forhåbentlig kan vi med de nye CTV’er komme ned på fem procent off-hire-dage,« siger Mik Henriksen, der ejer og leder MHO&Co, som han etablerede i 2015 efter mange år i den maritime branche, blandt andet som navigatør på hurtigfærger og i offshore-branchen.

Større, mere robuste fartøjer

Ifølge Mik Henriksen har ældre generationer af CTV’er ofte udfordringer med for spinkelt design, som ikke kan håndtere forholdene til søs.

»Generelt er mange CTV’er ikke robuste nok i deres design, og slet ikke når mølleparkerne rykker ud på dybere vand længere fra land. Man ser problemer med omstyringen til Controlable Pitch Propellers, fordi man prøver at køre hurtigere, end det er muligt. Man ser aksler, der bukker, fordi de er for spinkle. I det hele taget er motorerne for små og bliver ofte presset til det yderste. Man har underdimensioneret fartøjerne af hensyn til vægten. Vi har valgt at gå en anden vej og bygger nu større fartøjer, som teknisk er bestykket til at klare forholdene til havs,« siger Mik Henriksen.

De to nye CTV’er har hver fire 1.000 HK Cummins-motorer og to generatorer til at drive to bov-thrustere og fire jets. Fartøjerne er 39 meter lange – i forhold til tidligere generationers 25-27 meter. Lastmæssigt kan de klare op til 65 ton – i forhold til tidligere generationers 7-15 ton. Fartøjerne kan have 24 mand med ud til møllerne, men der er mulighed for at sejle med 40 mand, hvis det ønskes. I så fald skal sikkerhedsudstyret dog opgraderes. Der er mulighed for at sejle med 10, 20 og 40 fods-containere, og der kan transporteres 65.000 liter fuel med ud til møllerne.

»Vi vil gerne være totalleverandør for mølleparkerne, når det gælder transport af både mandskab og materiel. Derfor har vi bygget mere robuste fartøjer med meget større kapacitet. Men vi har også konsekvent opgraderet motormæssigt på alle komponenter og navigationsmæssigt, så vi meget hurtigt kan lægge til ved møllerne og bakke af, når folk skal sættes af og hentes igen,« siger Mik Henriksen.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 5, 2019.

mandag den 27. maj

Relaterede artikler

 • Flodheste sluger energi tirsdag den 29. oktober

  Zoologisk Have København investerer i nye energibesparende løsninger. To maskinmestre har det daglige ansvar for de tekniske anlæg, herunder nye vandbehandlingsløsninger som medfører store besparelser.

  Læs artiklen
 • Kursen er sat mod halvering af skibsfartens CO2-udledning mandag den 21. oktober

  I 2050 skal skibsfartens udledning af CO2 være halveret. Det stiller krav om både teknologisk udvikling, nye forretningsmodeller og politiske aftaler, som sikrer, at den maritime omstilling sker på lige vilkår.

  Læs artiklen
 • Virksomheder vil være en del af grøn omstilling fredag den 11. oktober

  For 2,8 milliarder kroner kan hele den kollektive bustransport i Danmark blive omstillet til emissionsfri kørsel, lyder tilbuddet fra Arriva, som i 2020 sætter fem eldrevne havnebusser i drift i København.

  Læs artiklen
 • Studerende tjekker energien hos Givskud Zoo mandag den 07. oktober

  3 studiegrupper fra Aarhus Maskinmesterskole har i foråret samarbejdet med Givskud Zoo-Zootopia for at undersøge, hvordan Givskud Zoo-Zootopia’ projekt om at blive mere energioptimerende og bæredygtige skrider frem. Ifølge direktøren kan samarbejdet rykke Givskud Zoo-Zootopia’ grønne profil fremad.

  Læs artiklen
 • Studerende fandt energibesparelser på vandværk onsdag den 02. oktober

  Kasper Retvig Jensen viste vej til energibesparelser på Follerup Vandværk i Fredericia under sin praktiktid. TREFOR Vand vil nu bruge løsningen til at optimere processerne på vandværket.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.