Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Foto: Lisbeth Engbo
Foto: Lisbeth Engbo

Danske maskinmestre udvikler metode til at fjerne plast fra strandene

Det er med havplast som med vejret - alle taler om det, men ingen gør noget ved det. Det skal der nu rådes bod på. Et konsortium rundt om Ocean Plastic Forum har sat sig for at gøre noget ved problemet i et samarbejdsprojekt ledet og finansieret af Innovationsnetværket Dansk Materiale Netværk.

”Vi kender ikke de præcise tal på mængden af plast, som strander på den 300 kilometer lange jyske vestkyst. En del bliver taget med af havet igen eller begraves under sandet – men det skønnes, at 1.000 tons affald hvert år skyller ind på danske kyster. En stor del af affaldet, der ender på den jyske vestkyst, kommer fra storbyer og industrier og er ført op i Nordsøen med havstrømme” siger formand for Ocean Plastic Forum maskinmester Niels Larsen, der som bestyrelsesmedlem i Maskinmestrenes Forening er initiativtager til projektet.

Ocean Plastic Forums partnervirksomhed, Strandet har i flere år fjernet makroplast på Vestkysten og har observeret større mængder små plaststykker - såkaldt mikroplast - på strandene formodentlig skyllet ind fra vore nabolande. Den type mikroplast, der fokuseres på, ligger i størrelsesordenen op til 5 mm i det øverste tørre sandlag, og opsamling skal ske skal igennem en maskine.

En teknisk løsning med en særlig renseteknik skal gøre det muligt at udskille mikroplasten og andre små plastfragmenter, der kommer med en forholdsvis ensartet størrelse og lader det sidste naturmateriale, som eksempelvis muslingeskaller, fortsætte.

Maskinmester Søren Pedersen fra Fredericia Maskinmesterskole uddyber: ”Vi kender løvsugerprincippet med en blæser, der suger lette elementer op, men ikke har tilstrækkelig sugekraft til sten. Herefter forsætter vi med sand, skaller, mikroplast mv. inde i vores system og med en såkaldt cyklofilter teknik frasorteres naturmateriale som muslingeskaller fra plasten.”

Projektleder er Dansk Materiale Netværks Bente Nedergaard Christensen: ”Vi ønsker sammen med Ocean Plastic Forum og deres medlemmer at udvikle håndgribelige måder til at fjerne plast fra Vestkysten, så havplasten ikke ødelægger naturen og påvirker dyrelivet negativt. Hensigten med den maskine, vi udvikler i projektet, er efterfølgende at videreudvikle denne til et køretøj til at opsamle mikroplast på strandene, der kan frasortere sand, skaller og andet organisk materiale.”
 
Ocean Plastic Forum er et partnerskab mellem 40 virksomheder, universiteter, NGO´er og brancheorganisationer, der skal samle plast op i det marine miljø nationalt og internationalt og finde anvendelse for det indsamlede materiale. Deltagere i projektet er partnerne i Ocean Plastic Forum, Dansk Materiale Netværk, Fredericia Maskinmesterskole, Strandet IVS, RUC, Clean Seabed, Hannemann Engineering og Maskinmestrenes Forening.

Projektets budget er kr. 1 million fordelt med 0.5 mio. kr. i tilsagn fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og 0.5 mio kr. i egenfinansiering. Forløber projektet tilfredsstillende forventes projektet suppleret med yderlig kr. 1 mio. til videreudvikling af løsningen.

Yderlig information:
Formand Niels Larsen, Ocean Plastic Forum, mobil 2034 3622, i bestyrelsen for Maskinmestrenes Forening
Polymerspecialist, projektleder Bente Nedergaard Christensen, Dansk Materiale Netværk, mobil 6035 1993
Læs mere på www.oceanplasticforum.dk og www.dmn-net.com

mandag den 27. maj 2019

Relaterede artikler

 • PRESSEMEDDELELSE: Ocean Plastic Forum event - Fra havplast til hylde tirsdag den 08. september

  I dag er lige under 50 virksomheder fra Ocean Plastic Forum samlet hos Desmi Ro-Clean i Odense for at dele viden om og erfaringer med oprensning og genanvendelse af havplast, som er en stigende udfordring i verdens floder og have.

  Læs artiklen
 • Rensegrisen bliver automatisk sendt afsted onsdag den 15. april

  Maskinmester Aksel Kirkeby har deltaget i udviklingen af en automatisk rensegrisløsning, som fremover kan komme spildevandsbranchen til gavn ved at effektivisere rensningen af spildevandstrykledninger.

  Læs artiklen
 • Ocean Plastic Forum fylder 1 år fredag den 06. december 2019

  Den 05. december var Maskinmesterens Forening i spændende selskab med Ocean Plastic Forum i anledning af sidst nævntes 1 års fødselsdag. Maskinmestrenes Forening er medstifter af Ocean Plastic Forum, som også har til huse på Sankt Annæ Plads.

  Læs artiklen
 • Pressemeddelelse: Danskere fjerner plast fra verdenshavene fredag den 08. november 2019

  50 stærke danske virksomheder og organisationer er gået sammen om at gøre noget ved de store problemer med plast i verdenshavene. Den samlede indsats skal sætte et tydeligt dansk aftryk på et globalt problem. Torsdag den 05. december slår parterne dørene op til et stort arrangement hos Dansk Industri, hvor minister for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn (S), kommer med et indlæg.

  Læs artiklen
 • Kursen er sat mod halvering af skibsfartens CO2-udledning mandag den 21. oktober 2019

  I 2050 skal skibsfartens udledning af CO2 være halveret. Det stiller krav om både teknologisk udvikling, nye forretningsmodeller og politiske aftaler, som sikrer, at den maritime omstilling sker på lige vilkår.

  Læs artiklen