Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Internet of Things er kommet til Skjern

Maskinmestrene hos automationsleverandøren Orbital udvikler SCADA-systemer og andre af fremtidens styrings- og overvågningsteknologier, som skal bruges i omstillingen til grøn energi.

Orbital er på udkig efter flere maskinmestre. De skal bruges til den fortsatte udvikling af Orbitals automationsløsninger, der anvendes inden for både grønne energiløsninger som vindmøller og biomasseanlæg, men også i landbrug og industri.

Hos Orbital arbejder to maskinmestre, Jacob Kusk og Michael Mogensen, som deltager i udviklingen af nye automationsløsninger, der rykker tættere og tættere på et teknisk niveau, man kan kalde Internet of Things – hvor komponenter ”taler” sammen og reagerer uden menneskelig medvirken.
Vindmøllemarkedet omfatter kunder i både Danmark og udlandet. Siden 2013 har Orbital leveret styringer til cirka 550 danske husstandsvindmøller samt yderligere 500 udenlandske, herunder bl.a.  Nordirland, Italien, Frankrig, Rusland, Estland, New Zealand, Japan og Korea.
Orbital leverer blandt andet løsninger til levetidsforlængelse af ældre vindmøller, som udstyres med nye sensorer og nyeste styringsteknologi.

»Der er et marked for ældre møller, som flyttes til nye lokationer, og her er brug for ny teknologi, der muliggør overvågning og styring fra blandt andet smartphones og tablets,« fortæller Michael Mogensen, som har været hos Orbital siden 2018 – i sit første job som maskinmester.

Læring i job
En af maskinmesterkollega Jacob Kusks opgaver har været udvikling af løsninger til dump load, som anvendes på vindmøller til at bruge overskydende el til varme, når der produceres mere el end det aktuelle forbrug.

»Jeg har arbejdet med en dump load-løsning, som nu er installeret på mere end 250 vindmøller primært leveret til Japan. Det har været en stor opgave at levere en løsning, som skulle tilpasses det japanske marked. Jeg har også udviklet embedded software og print til brug ved at opkoble invertere til SCADA-systemer. Det har jeg ikke prøvet før, så må man tage et skridt ad gangen og trække på sine kollegaer. Selv om man kommer med brede tekniske kompetencer som maskinmester, kommer vi ikke som elektronik- eller automationsspecialister, så der har været og er meget læring i jobbet, og det kræver, at man har interesse for elektronik, programmering og automation,« siger Jacob Kusk, som har været hos Orbital siden 2016.

Real-time-løsninger
Aktuelt er der 19 ansatte i Orbital, der har sin primære adresse i Skjern, men der er brug for flere medarbejdere, som gerne må være maskinmestre med interesse for automation. Hos Orbital kan maskinmestre komme til at arbejde med et bredt spektrum af udviklingsopgaver foruden projektledelse, salg, support og kundekontakt.

»Vi kan få lov at arbejde med grafisk interface, programmering, PLC, controllere, printudlægning, embedded software, tavledesign, serverløsninger, inverter-teknologier foruden vores eget SCADA-system. Så der er tale om en meget bred vifte af tekniske opgaver, man kan blive kastet ud i. Vi skal altid være klar til at imødekomme nye ønsker fra kunderne, og det kræver at vi er up-to-date teknologisk, så der er hele tiden faglig udvikling i jobbet,« siger Michael Mogensen.

Et andet af Orbitals kundesegmenter er landbruget, som ligeledes er på vej mod Internet of Things og efterspørger løsninger, der giver fuldt online overblik og kontrol med dyrehold og produktion.

»Vi er ved at udvikle løsninger, som vil give kunder mulighed for real-time overvågning og styring af deres anlæg, uanset om det er vindmøller, landbrug, varmeværker eller industriel produktion. Internet of Things kommer fortsat til at brede sig ud og gøre en forskel i alle brancher, som har en eller anden form for produktion, hvad enten det er energi eller andre produkter,« siger Michael Mogensen.

»Populært sagt kan vi levere alt fra simple forgreningstavler til styring af fireakslede maskiner med visionsystemer og egenudviklet elektronik, så vores løsninger spænder meget vidt. Som maskinmester får du mulighed for at arbejde i alle faser af et projekt – fra den første kundekontakt til udvikling, produktion, test og idriftsættelse enten i Danmark eller et sted ude i verden,« siger Jacob Kusk, som blandt andet har været i Japan for at hjælpe kunder med idriftsættelse.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 5, 2019.

torsdag den 06. juni 2019

Relaterede artikler

 • Det digitale skib onsdag den 07. oktober

  I starten af ugen bød Maskinmestrenes Forening velkommen til et webinar i samarbejde med Skibsteknisk Selskab. 104 maskinmestre og skibsingeniører var samlet virtuelt for at høre om 'Det digitale skib’. 

  Læs artiklen
 • Maskinmester får nøglerolle i nyt klimapartnerskab tirsdag den 29. september

  Andreas Hestehauge Nielsen står i midten af et nyt samarbejde mellem Schneider Electric og sin arbejdsgiver LTECH. Sammen vil de to virksomheder udbrede førende klimateknologi ud fra en tankegang om, at klimakrisen kun kan løses via en fælles indsats.

  Læs artiklen
 • Ny teknologi accelererer slambundfældningen seks gange fredag den 25. september

  Som første danske anlæg anvender Viby Renseanlæg ny teknologi, som seksdobler bundfældningshastigheden i efterklaringerne, hvilket øger den samlede rensekapacitet markant uden udbygning af anlægget.

  Læs artiklen
 • Remote-opgradering af kontrolsystem kom i mål før tid torsdag den 23. juli

  Under corona-pandemien og dens krav om personlig distance har Norfors foretaget en vellykket opgradering af System 800xA på distancen – med flere gevinster til følge.

  Læs artiklen
 • Den nyeste teknologi til fremtidens maskinmestre torsdag den 09. juli

  Sammen har Aarhus Maskinmesterskole og en række virksomheder skabt et CO2-køleanlæg, der skal indgå i undervisning og uddannelse af fremtidige maskinmesterstuderende i Aarhus.

  Læs artiklen