Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

»Hvis man ikke er under udvikling, risikerer man at være under afvikling. Vi skal forholde os til fremtidens krav fra kunderne,« siger Carsten Aa.
»Hvis man ikke er under udvikling, risikerer man at være under afvikling. Vi skal forholde os til fremtidens krav fra kunderne,« siger Carsten Aa.

Industriklynge med synergi

LINDØ port of ODENSE er Danmarks tredjestørste havn med unikke tekniske faciliteter og logistik, som har tiltrukket store og små virksomheder, der ønsker at være en del af en sammenhængende erhvervsklynge.

En havn, der ikke er under udvikling, er under afvikling.

Det er filosofien bag strategien for LINDØ port of ODENSE, som de næste 2-3 år sætter gang i store udbygningsprojekter af sine havnefaciliter, men også sælger arealer fra for at udvikle Odenses bymidte med nye boliger og handel.

»Hvis man ikke er under udvikling, risikerer man at være under afvikling. Vi skal forholde os til fremtidens krav fra kunderne. Selv om vi har nogle unikke faciliteter, som har trukket mange kunder til, kan vi samtidig se, at der kommer nogle krav i fremtiden, som vi ikke er klar til i dag, men som vores investeringer i nye havnefaciliteter vil gøre os klar til i løbet af 2-3 år,« siger Carsten Aa, adm. direktør for LINDØ port of ODENSE.

400 millioner kroner investerer LINDØ port of ODENSE nu i en stor udvidelse af sin såkaldte Terminal Nord, som får 1 km mere kaj og 400.000 nye kvadratmeter havneareal.

Unikke faciliteter

Men LINDØ port of ODENSE rummer allerede en række unikke tekniske og logistiske faciliteter.

»Vi har en portalkran, der kan løfte 1.200 ton. Den slags kraner er der ikke andre steder i Danmark og ikke ret mange steder i Europa. Vi har fire store dokanlæg, og vi har 190.000 kvadratmeter bygninger under tag. Vi har Danmarks største hal, der rummer en indendørskran med 700 ton kapacitet, hvilket også er helt unikt. Så vi har en masse faciliteter, som industrien kun finder her. Det betyder også, at vi har fået blandt andet offshore vindmølleindustrien og et stort værft blandt kunderne. Hertil kommer en masse små og mellemstore virksomheder, hvor af mange er underleverandører til de større virksomheder,« siger Carsten Aa.

Udlejningen af faciliteter foregår efter et meget fleksibelt koncept, hvor virksomhedernes eneste faste udgift er lejen af et antal kvadratmeter. Resten af de ønskede ydelser kan købes efter behov.

»Vi vil gerne hjælpe virksomhederne til at fokusere på deres kerneforretning. Derfor tilbyder vi dem at tilkøbe ydelser og service efter behov, så det bliver så fleksibelt for kunderne som muligt. Vi prøver samlet set at tilbyde vores lejere flest muligt variable både i lejeaftaler og i tillægsydelser, fordi vi ved, at deres vilkår kan ændre sig over tid,« siger Carsten Aa.

En transformation

Historien om LINDØ port of ODENSE er historien om en transformation, nemlig en transformation fra et stort skibsværft, der lukkede, men som genopstod i form af en industripark og erhvervsklynge, som på få år har tiltrukket over 100 store, mellemstore og små virksomheder.

Til daglig er der cirka 3.500 medarbejdere på havneområderne, og yderligere 3.000 personer arbejder i afledte job i det omkringliggende samfund. Carsten Aa lægger vægt på, at der er synergi og samhørighed blandt de virksomheder, som har lejet sig ind hos LINDØ port of ODENSE.

»Vi har sagt nej tak til virksomheder, som vi ikke synes passer ind blandt den type virksomheder, som vi gerne vil have som lejere og som kan bidrage til sammenhængskraften. Vores store kunder er tung industri, værfter og offshore vindmøllebranchen med tilhørende underleverandører, og det er vigtigt, at vi bevarer en sammenhængskraft mellem virksomhederne, så de har muligheden for at udnytte synergien mest muligt, og derfor vurderer vi altid, om nye virksomheder, som ønsker at leje sig ind, kan understøtte den ønskede synergi. Det mener vi også giver en mere stabil forretning for os,« siger Carsten Aa.

Læs mere i Maskinmesteren nr. 4, 2018.

 

 

torsdag den 05. april 2018

Relaterede artikler

 • Pressemeddelelse onsdag den 13. februar 2019

  Servitization kan skabe ny milliardomsætning hos danske fremstillingsvirksomheder

  Servitization er en af de vigtigste byggesten i transformationen af industrien i Danmark. Med det nye initiativ Servitize.DK, skal flere danske virksomheder hjælpes til at udvide forretningen med produktrelaterede serviceydelser. Industriens Fond har bevilliget 29 mio. kroner til projektet, som udføres i et samarbejde mellem FORCE Technology, Copenhagen Business School, Aarhus Universitet, Teknologisk Institut og Alexandra Instituttet.

  Læs artiklen
 • Connie Hedegaard: Maskinmestrene skal vise vejen fredag den 30. november 2018

  Viden giver ansvar. 

  Læs artiklen
 • Temadag i anledning af Industriens Uge onsdag den 31. oktober 2018

  I anledning af Industriens Uge blev der den 31. oktober afholdt temadag med fokus på automatisering, digitalisering og fremtidens kompetencer.

  Læs artiklen
 • Forsker holder oplæg om digitaliseringens fordele og ulemper torsdag den 25. oktober 2018

  Som et led i Industriens Uge afholdes der på Fredericia Maskinmesterskole en temadag med automatisering, digitalisering og fremtidens muligheder på dagsordenen. Her holder Post. Doc. ved Syddansk Universitet, Jakob Schlichter, et oplæg.

  Læs artiklen
 • Temadag for industrien tirsdag den 16. oktober 2018

  Digitaliseringen ændrer radikalt forudsætningerne for industrien. Hvordan får vi mest muligt ud af de digitale muligheder?

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.