Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Hændelser i elanlæg 2018

Med en ny rapport om ulykker i elanlæg i 2018 giver Sikkerhedsstyrelsen nu en opgørelse over de indberetninger af ulykker og skader, de har fået i løbet af sidste år.

Rapporten er primært et redskab til branchen til at lære af de fejl, der bliver begået og de risici, der er forbundet med forskellige anlæg. Der er pligt til at indberette alle såkaldte hændelser i elektriske anlæg, herunder anlæg til produktion, transmission, distribution og lagring af elektrisk energi samt baneanlæg.

Opgørelsen over ’Hændelser i elanlæg’ viser følgende hovedtal:

 • I 2018 blev 64 elulykker og 3 nær-ved-hændelser i elanlæg indberettet.
 • Af disse var 2 dødsulykker, 17 personskader og 45 tilfælde med materielle skader.
 • De materielle skader skyldtes for hovedpartens vedkommende elbrande i kabelskabe ofte forårsaget af anlægsfejl.
 • Personskaderne og dødsulykkerne skyldtes oftest uheld (fx ved påkørsel) og procedurefejl ved jordkabler, stationer og køreledninger.
 • Der er ikke stor forskel på antallet af ulykker og skader i anlæg med højspænding og lavspænding, men dødsulykkerne skyldes dog i begge tilfælde højspænding.

Siden 2016 er der sket et fald i antallet af indberetninger, men om dette skyldes et reelt fald i antallet af ulykker og skader er uvist. Derfor opfordres der til, at virksomhederne er bevidst om, at alle ulykker, hændelser og nær-ved-hændelser skal indberettes til Sikkerhedsstyrelsen. Kun på den måde kan branchen få et retvisende billede af ulykker, årsager og risici, så de kan tage de nødvendige og mulige forholdsregler.

Hele opgørelsen kan læses HER.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

torsdag den 20. juni 2019

Relaterede artikler

 • Remote-opgradering af kontrolsystem kom i mål før tid torsdag den 23. juli

  Under corona-pandemien og dens krav om personlig distance har Norfors foretaget en vellykket opgradering af System 800xA på distancen – med flere gevinster til følge.

  Læs artiklen
 • Den nye Gassikkerhedslov fredag den 03. juli

  Gassikkerhedsloven blev indført i april 2018 og erstattede det eksisterende gasreglement. Det giver udfordringer for installationsejerne og i forbindelse med etablering af nye gasanlæg og -installationer.

  Læs artiklen
 • Forbedret sikkerhed og drift hos Carlsberg med LED-belysning mandag den 05. november 2018

  Med udskiftning af 600 gamle lyskilder til nye LED-armaturer har Carlsbergs Logistik Center Øst høstet store energibesparelser og skabt forbedret sikkerhed og dermed øget forebyggelse af arbejdsulykker.

  Læs artiklen