Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Studerende hjælper den grønne omstilling på vej

To studerende vil med deres bachelorprojekt vise, hvordan man gør biogasanlæg til en central spiller i klimakampen. Løsningen ligger i borgerinddragelse, fakta og reducering af lugt.

Det lugter…

Sådan lyder kritikken ofte fra naboer til et biogasanlæg, og lugt-kritikken skaber ofte en unødvendig stopklods for biogasanlæggene. Biogasanlæg fjerner CO2-gasser fra gylle og bruger gassen til el og varme og sender den afgassede gylle tilbage til landbruget, hvor den kan bruges som gødning, uden at udlede CO2 i naturen. Biogasanlæg er uden tvivl en bæredygtig løsning for klimaet.

To maskinmesterstuderende, Phillip Buch og Anna Holm Pedersen, har i deres bachelorprojekt sat sig for at udvikle konkrete løsninger til, hvordan biogasanlæg bliver en 'positiv ting' hos naboer og lokalsamfund. Og løsningen er ifølge Phillip og Anna todelt.

– Vi anerkender, at det giver lidt lugtgener til omgivelserne. Ingen tvivl om det. Men ikke i nær samme grad som gyllen, vi kan lugte på markerne. Hvis man bliver bedre til at fortælle naboerne, hvad det reelt handler om og udvikle tekniske løsninger, der hjælper på lugtgenerne, er vi rigtig langt, fortæller Anna.

Det er hele pakken

Phillip og Anna har i deres projekt udviklet en vejledning til, hvordan luftrensningsanlæg kan bygges, så det mest muligt reducerer lugten, og udarbejdet en strategi for, hvordan man tænker borgernes behov ind i processen, når et nyt biogasanlæg skal bygges i et givent lokalområde.

– Det er netop dét, vi kan som maskinmestre. Se helheden i et projekt, som det for eksempel er at etablere et biogasanlæg i et bestemt område. Vi har på uddannelsen lært om økonomi, management og ledelse, og det gør, at vi også kan tænke kommunikation og borgerinddragelse ind i et projekt som dette, fortæller Phillip Buch og suppleres af Anna:

– Vi berører hele pakken. Vi arbejder på en og samme tid med bløde værdier og hardcore tekniske løsninger.

Grøn omstilling er drivkraften

Fremtiden for biogasanlæg skal og bør være lys, for det er en del af løsningen på klimaudfordringerne, og de to studerende håber og tror, at projektet kan hjælpe til at styrke fortællingen om biogasanlæg og bidrage til, at der bliver større folkelig opbakning til de klimavenlige anlæg.

Og det at bidrage til den grønne omstilling er hele drivkraften bag projektet.

– Jeg brænder for den grønne omstilling, og det skal være omdrejningspunktet i det, jeg skal lave, når jeg kan kalde mig selv for maskinmester, fortæller Anna.

Det er da heller ikke helt utænkeligt, at det ender med job, hvor den grønne stilling er på menukortet. Flere og flere maskinmestre arbejder med bæredygtighed, vedvarende energi og grøn omstilling. Og det er der måske en god grund til.

– Nu har vi oplevet på egen krop, hvad vi som maskinmestre kan bidrage med på et biogasanlæg. Vi kan sætte os ind i hele processen, og vi kan løse problemer indenfor alle aspekter. Jeg kan ikke se, hvem der skal være bedre til at styre et biogasanlæg end maskinmesteren, fortæller Philip Buch og fortsætter:

– F.eks. har landmanden styr på dét, der kommer ind til anlægget, ingeniøren er ekspert i processen, som foregår i reaktoren, men ingen udover maskinmesteren har styr på hele processen.

Phillip og Anna kan kalde sig for maskinmestre, når de har forsvaret bachelorprojektet i slutningen af juni. 

Artiklen er skrevet og redigeret af Kristoffer Mølstrøm, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

mandag den 24. juni

Relaterede artikler

 • Direkte fra uddannelse til projektledere tirsdag den 23. juli

  To unge, nyuddannede maskinmestre er gået direkte fra skole til job som projektledere hos automationsvirksomheden Sealing System, der leverer palleterings- og robotløsninger til industrien.

  Læs artiklen
 • Kernekraft forsøger grønt comeback fredag den 19. juli

  To maskinmestre arbejder med en ny generation af kernekraft, der kan anvende thorium-teknologi, og som de mener vil bidrage til en langsigtet bæredygtig og klimavenlig energiproduktion.

  Læs artiklen
 • Asnæsværket konverterer til biomasse torsdag den 27. juni

  Danmarks største kulfyrede kraftværk konverterer til træflis som brændsel. Fra 2020 skal Asnæsværket producere varme til Kalundborg på et nyt biomassefyret anlæg, som sender kullene på pension.

  Læs artiklen
 • Nye Crew Transfer Vessels skal sejle i to meters bølgehøjde mandag den 27. maj

  Jo længere havmøller kommer til havs, desto større Crew Transfer Vessels er der brug for. MH-O&Co og Granly Diesel har samarbejdet om nye transportfartøjer, som kan operere i op til to meters bølgehøjde.

  Læs artiklen
 • Tjek op på vores karriererådgivning – for din egen skyld! fredag den 24. maj

  Uanset om man er ung, nyuddannet maskinmester, garvet veteran eller noget midt imellem, kan man få brug for råd og vejledning, når det gælder den videre karriere.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.