Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

På vej mod en grønnere skibsfart

Cecilie Henriksen har i sit bachelorprojekt undersøgt mulighederne for, at TORM kan reducere sin CO2-udledning med 50 procent inden 2050 og på den måde opfylde kravene fra IMO.

Ifølge IMO – FN’s internationale maritime organisation – skal den globale skibsfart reducere sin CO2-udledning med 50 procent inden 2050. Det mål blev udgangspunkt for Cecilie Henriksens bachelorprojekt, som hun afleverede på Maskinmesterskolen København i december 2018. Efterfølgende blev projektet præmieret med 2.-prisen af Maskinmestrenes Forening blandt årets bedste bachelorprojekter.

»Jeg har altid ønsket at bruge min maskinmesteruddannelse i en maritim sammenhæng, og derfor søgte jeg praktikplads hos TORM,« fortæller Cecilie Henriksen, som ligeledes havde taget den maritime valgfagslinje på MSK.

Hun begyndte oprindeligt på en skibsføreruddannelse i Søværnet, men efter et års tid ændrede hun sit valg af uddannelse til maskinmester.

»Jeg har en stor interesse for skibe og skibsfart. Det handler både om at sejle og den oplevelse, man har til søs, men også den tekniske side af skibene. Jeg synes, skibe er smukke, og jeg holder meget af den ro, man kan opleve, når man sejler. Da jeg uddannede mig i Forsvaret, var det blandt andet sammen med maskinmestre, og jeg fandt ud af, at jobmulighederne generelt var bredere som maskinmester end som navigatør,« siger hun.

Ship Energy Efficiency Management Plan
I sin praktik hos TORM udarbejdede hun sammen med en medstuderende nye retningslinjer til rederiets skibe, dels fordi TORM har identificeret adfærd som et af de vigtigste bidrag til reduktion af energiforbrug og dels som svar på et krav om en godkendelse af SEEMP – Ship Energy Efficiency Management Plan - per 1. januar 2019. Ud fra en analyse af mange forskellige historiske data fra TORM’s skibe – hvor de vigtigste parametre var en analyse af adfærd i forbindelse med venteperioder, lastning, losning, sejlads, vejr og brændstofforbrug – blev der udarbejdet nogle støttedokumenter til skibene om en mere energioptimal sejlstrategi.

»Vi udarbejdede forskellige scenarier, primært i grafisk form, som viste brændstofforbruget i de pågældende situationer, og hvor store besparelser der kunne opnås ved et ændret adfærdsmønster - ikke mindst ved nedsat hastighed i dårligt vejr. Disse scenarier skal skibene så bruge, når de kommer i de pågældende situationer - for at reducere brændstofforbruget,« fortæller Cecilie Henriksen.

Efter praktikperioden skulle hun vælge emne for sit bachelorprojekt.

»I min research faldt jeg over kravet fra IMO om en 50 procent CO2-reduktion i skibsfarten i senest 2050 – sammenlignet med 2008. Det var et meget konkret mål, som blev udgangspunktet for min bacheloropgave: Hvordan kan TORM opnå en 50 procent CO2-reduktion inden 2050? Der var mange muligheder, man kunne kigge på, så opgaven var at indsnævre fokus, så jeg ikke bredte mig for meget, og konklusionerne blev for overfladiske. I samarbejde med

TORM valgte jeg nogle områder ud, så både adfærd og teknologi var inddraget,« fortæller hun videre.

Selve opgaven er omfattet af en fortrolighedserklæring, så Cecilie Henriksen kan ikke gå i detaljer med de økonomiske og driftsmæssige forhold hos TORM, hun har undersøgt.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 7, 2019.

torsdag den 11. juli 2019

Relaterede artikler

 • Lydløse Ellen sejler kun på el onsdag den 12. februar

  Ærøfærgerne har søsat Danmarks første rene el-færge – Ellen – som dermed viser vejen til en CO2-neutral skibsfart. Men den unikke færge har kostet mange lærepenge at gøre sejlklar.

  Læs artiklen
 • Kursen er sat mod halvering af skibsfartens CO2-udledning mandag den 21. oktober 2019

  I 2050 skal skibsfartens udledning af CO2 være halveret. Det stiller krav om både teknologisk udvikling, nye forretningsmodeller og politiske aftaler, som sikrer, at den maritime omstilling sker på lige vilkår.

  Læs artiklen
 • Nye Crew Transfer Vessels skal sejle i to meters bølgehøjde mandag den 27. maj 2019

  Jo længere havmøller kommer til havs, desto større Crew Transfer Vessels er der brug for. MH-O&Co og Granly Diesel har samarbejdet om nye transportfartøjer, som kan operere i op til to meters bølgehøjde.

  Læs artiklen
 • Nyt dansk initiativ skal fjerne plast fra havet mandag den 26. november 2018

  Ocean Plastic Forum består af danske virksomheder og organisationer, som med deres teknologi og fælles viden vil fjerne plast fra verdenshavet. Minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs (V), taler på kick off konferencen den 4. december hos Danske Rederier.

  Læs artiklen
 • Nu åbnes der op for medlemskab af Ocean Plastic Forum fredag den 24. august 2018

  Der åbnes op for medlemskab af Ocean Plastic Forum - partnerskabet der ønsker at bortskaffe plast i havet.

  Læs artiklen