Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Kridtsøen leverer køling til nyt hospital i Aalborg

Aalborg Forsyning etablerer frikøling til det Nye Aalborg Universitetshospital ved at bruge koldt vand fra Aalborg Portlands Kridtsø, som også leverer råstoffer til cementproduktion.

Ved at udnytte koldt vand fra Rørdal Kridtgrav forventer Aalborg Forsyning at kunne opnå en virkningsgrad på op mod 23, når der skal leveres køling til det kommende Nye Aalborg Universitetshospital.

»Vi udnytter, at kridtsøen henover året har en ret stabil temperatur, som svinger mellem 5 og 14 °C. På den måde får vi en meget høj effektivitet i vores kommende fjernkølingsløsning til hospitalet. Normalt kan køleanlæg levere en virkningsgrad på 3-4, men den vil blive mangedoblet i vores løsning, og frikølingen med det kolde vand vil oveni spare mange timers kompressordrift set hen over året. Så der vil være betydelige økonomiske besparelser foruden CO2-reduktioner, da vi meget af tiden kan veksle direkte med det kolde søvand,« siger Michael Sandager, maskinmester hos Aalborg Forsyning, som har indgået en aftale med kridtsøens ejer Aalborg Portland om at udnytte vand fra søen til frikøling.

Aalborg Forsyning har arbejdet med muligheden for at etablere fjernkøling som nyt forsyningsområde i en årrække, og nu bliver det virkelighed med etableringen af de nye anlæg ved kridtsøen og hospitalet.

Aalborg Portland har i en årrække leveret overskudsvarme til Aalborg Forsyning, og nu udvides samarbejdet med forsyningen af koldt vand fra kridtsøen til fjernkøling. Aalborg Forsyning forventer, at anlægget vil kunne give det nye hospital en elbesparelse på omkring 80 procent i forhold til normale køleanlæg. Desuden kan frikølingen til at starte med give en årlig CO2-besparelse på 500-700 ton CO2 om året, men med et potentiale for at denne besparelse kan blive endnu højere, i takt med at hospitalet udbygges.

Med og uden kølekompressor
Kridtsøen er skabt ved udgravning af kridtholdigt materiale gennem flere årtier, så der i dag er en sø med dybder op til cirka 40 meter. Og søen vil fortsat vokse.

»Aalborg Portland fortsætter udvindingen fra søen, samtidig med at vi udnytter det kolde vand fra søens dybeste lag,« siger Michael Sandager.

Ved kridtsøen etableres en vekslerstation, hvor søvandet veksles med en 3,6 kilometer lang forbindelse til det Nye Aalborg Universitetshospital. I forbindelse med hospitalet bliver der opført en kølecentral med både vekslere og varmepumper, så vandet kan udnyttes med og uden kølekompressorer.Kølecentralen vil være udstyret med anlæg til at producere både køling og varme, så der kan leveres køling til hospitalet, men også fjernvarme til det lokale net.
Hospitalet forventer en grundlast på 1,5 MW køling henover året. Kølebehovet er mindst om vinteren og vil stige i sommermånederne. Foreløbig er der aftalt levering af 7,3 MW køling til hospitalet, men teknisk er der kapacitet til 11 MW køling og 1,5-3 MW varme.

Der er forskellige driftsscenarier for udnyttelsen af det kolde søvand: Om vinteren kan vandet med en temperatur ned til 5 °C udnyttes umiddelbart uden brug af kølekompressorer. Om sommeren kan vandet optimere kompressorkølingen, når der er behov for både teknisk køling af anlæg og komfortkøling.

»Ud over køling har vi mulighed for at udnytte anlægget til fjernvarmeproduktion, såfremt der er behov i fjernvarmenettet, eller hvis forbindelsen til Kridtsøen afbrydes. Dette sker ved at sende en delstrøm af returvandet, som har kølet sygehuset, forbi en varmepumpe. Dette skaber også en ekstra forsyningssikkerhed på kølesiden, hvis der er problemer med forbindelse til kridtsøen,« siger Michael Sandager, som tidligere har sejlet med støtteskibet Absalon på piratjagt i Adenbugten og arbejdet for Aalborg CSP med etablering af det kæmpemæssige solvarmeanlæg Sundrop til tomatproduktion i Australien.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 6, 2019.

tirsdag den 30. juli 2019

Relaterede artikler

  • 18 kilometer CO2-rør under skøjtebanen torsdag den 30. januar

    For første gang i Danmark er et CO2-baseret køle- og energianlæg sat i drift i en skøjtehal efter en gennemgribende renovering med fokus på bæredygtighed og energibesparelse.

    Læs artiklen
  • Stor udbygning af fjernkøling i København mandag den 14. januar 2019

    Thomas Grinde er driftsmæssig ansvarlig for HOFOR’s leverance af fjernkøling til kunder i København, heriblandt 4.000 hotelværelser, museer, universitet, hospitaler, butikker, stormagasiner og kontorer.

    Læs artiklen