Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Danmarks største ATES-anlæg taget i brug

Kasper Allerup Petersen har ansvaret for Nyt Hospital Bispebjergs nye ATES-løsning. Teknologien er anvendt i over 20 år i Danmark, men er aldrig tidligere blevet udført i denne målestok.

Danmarks største ATES-løsning er taget i brug på Nyt Hospital Bispebjerg i København. Princippet i anlægget er, at varme og kulde lagres i undergrunden, hvor man 100 meter nede i kalken under hospitalet henter koldt vand, der via vekslere nedkøler hospitalet og sendes retur til undergrunden, hvor det opbevares og genanvendes, når man skal opvarme hospitalet om vinteren.

Maskinmester Kasper Allerup Petersen, 32 år, har været ansat seks år på Bispebjerg Hospital og derfor nøje fulgt opførelsen af ATES-anlægget. Og nu har han fået ansvaret for den daglige drift og vedligehold af det nye ATES-anlæg.

»Vores nye ATES-anlæg er et af de mest spændende projekter herhjemme med denne type teknologi. Det nye anlæg ser jeg som hjertet i det kommende supersygehus, hvor driftssikkerhed er et absolut krav. Det har derfor været vigtigt at få en løsning, der er nødvendig for at klare den kritiske forsyning,« fortæller han.

Med valget af et ATES-anlæg har man samtidig fået et køle- og varmeanlæg med ekstremt reduceret energiforbrug. Det samlede energiforbrug til køling og opvarmning kan reduceres med cirka 70 procent og med over 90 procent på køling alene.

I øjeblikket er Kasper Allerup Petersens tre medarbejdere ved at blive oplært til at tage sig af driften af det nye anlæg, og hospitalet fortsætter et tæt samarbejde med leverandøren Multi Køl & Energi om vedligehold af anlægget.

Supersygehus for Bispebjerg og Frederiksberg
Nyt Hospital Bispebjerg blev påbegyndt i 2010 og vil stå færdigt i 2025. Til den tid vil der være 85.000 m2 nybygget og 12.000 m2 renoveret. Det nye hospital får samlet Bispebjerg og Frederiksberg hospitaler.

Det store projekt er opdelt i en række delprojekter, hvor Multi Køl & Energi vandt den ene totalentreprise med etableringen af ATES (Aquifer Thermal Energy Storage)- anlægget, der i foråret 2019 – til tiden – stod færdigt i en nybygget 530 m2 teknikbygning inde på hospitalsarealet. Udover ATES-anlægget er der 40 andre større og mindre projekter i gang på Nyt Hospital Bispebjerg. Alle funktioner er overdimensionerede af hensyn til forsyningssikkerheden på hospitalet. Ligesom der er en række back-up-systemer, der automatisk vil træde til for at sikre den problemfrie forsyning.

»Vi valgte Multi Køl på grund af deres løsning af projektet med specielle vekslere og pumper samt deres pris og effektivitet,« fortæller Peter Guttormsen, projektleder hos Nyt Hospital Bispebjerg.

Mest effektive anlæg
Multi Køl’s del af byggeriet er samlet i en ny teknikbygning, hvor både hospitalets nye nødstrømsanlæg, ATES-anlæggets varmepumper og varmevekslere er placeret. Det nye ATES-anlæg skal dække hele kølebehovet og mere end halvdelen af varmebehovet i Nyt Hospital Bispebjerg og Ny Psykiatri Bispebjerg. Resten af opvarmningen dækkes af HOFOR med traditionel fjernvarme.

»Multi Køl & Energi modtog udbuddet på ATES-anlægget, hvor pris og effektivitet vægtede lige meget i tildelingsprocessen. Så hurtigt blev det besluttet at byde på det mest effektive anlæg. Undervejs i processen blev alle delkomponenter gennemgået flere gange. Resultatet blev en anlægsopbygning med tre 2-trins NH3-varmepumper blandt andet optimeret med IE4-motorer og ekstra vekslere på varmesiden,« fortæller salgs- og projektchef René Lyngø, Multi Køl & Energi.

Alle pladevekslerne er udlagt med en forskel på kun 1°C mellem siderne, og både de interne pumper og hovedcirkulationspumperne til hospitalet er med lavenergimotorer og løbere tilpasset projektet.
Hver af de tre varmepumper har en effekt på 1,6MW, så man ved køledrift i sommerperioden udnytter lavtryksdelen, og man har dermed en samlet køleeffekt på 4,5MW til rådighed. Den samlede løsning resulterede i, at Multi Køl & Energi blev valgt til at opføre ATES-anlægget i totalentreprise.

»Under hele projekterings-og udførelsesfasen har der været en god og konstruktiv dialog med Nyt Hospital Bispebjerg og deres rådgiver Enerkon, hvor mange detaljer er blevet snakket igennem for at sikre den optimale løsning,« fortæller René Lyngø.

Artiklen er bragt i Maskinmesteren nr. 8, 2019.

mandag den 12. august

Relaterede artikler

 • Internet of Things er kommet til Skjern torsdag den 06. juni

  Maskinmestrene hos automationsleverandøren Orbital udvikler SCADA-systemer og andre af fremtidens styrings- og overvågningsteknologier, som skal bruges i omstillingen til grøn energi.

  Læs artiklen
 • 1.400 maskinmestre fokuserer på fremtidens teknologi torsdag den 29. november 2018

  Maskinmestrenes Forening afvikler den årlige erhvervskonference, Ajour 2018, torsdag og fredag i Odense.

  Læs artiklen
 • Dit nye hus skal 3D-printes onsdag den 28. november 2018

  Danmarks første 3D-printede hus står indflytningsklar, og fremtiden vil byde på meget mere 3D-print-teknologi i byggeriet, hvor den gamle betonkanon kan blive afløst af robotstyret betonprint.

  Læs artiklen
 • Robotter flytter job tilbage til Danmark mandag den 19. november 2018

  Mennesker og robotter samarbejder i stigende grad, så robotterne overtager de mest trivielle og nedslidende arbejdsopgaver. Samtidig skaber robotter nye produktionsarbejdspladser i Danmark.

  Læs artiklen
 • IoT giver optimeringer og nye produkter onsdag den 14. november 2018

  Mange maskinmestervirksomheder har et stort potentiale i at udnytte data til at optimere produktionen og opdyrke nye markeder. Og det er nu, danske virksomheder skal med på vognen, hvis de vil bibeholde deres konkurrenceevne.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.