Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Stenene holder på varmen

Et EUDP-projekt har udviklet en løsning på en af den grønne omstillings store udfordringer: Billig og miljøvenlig lagring af vedvarende energi. Løsningen er granitsten opvarmet til 600 grader celsius.

Sten opvarmet til 600 grader celsius kan blive en af løsningerne, når fremtidens vindmøllestrøm skal lagres. Med fluktuerende produktion fra sol- og vindenergi bliver der brug for nye, store lagringsmuligheder, når produktionen er højere end forbruget, og elprisen derfor er lav. Så skal strømmen kunne lagres til senere brug, når der mangler strøm.

Den udfordring har et EUDP-projekt med SEAS-NVE i spidsen nu udviklet en løsning på: Granitsten opvarmes til en temperatur på 600 grader celsius med hjælp af varmeblæsere, som kan drives med overskydende vindmøllestrøm. Når der mangler energi, kan varmen fra stenene udnyttes til strømproduktion med kedler og turbiner og til fjernvarmeproduktion.

»Som et stort elselskab har vi en forpligtelse til at være med i udviklingen af de fremtidige løsninger til en bæredygtig energiforsyning, og der mangler åbenlyst løsninger til at lagre overskydende vindmøllestrøm. Så da Henrik Stiesdal, en af vindkraftpionererne i Danmark, henvendte sig til os med ideen om et stenlager, tog vi udfordringen op og har nu i et EUDP-projekt med flere partnere udviklet en løsning, som vi håber, kan blive afprøvet i kommerciel skala hos et lokalt fjernvarmeselskab,« siger Ludvig Christensen, der er maskinmester hos SEAS-NVE og har været med i udviklingen af den nye energilagring.

Kugleformet design
På DTU Risø er etableret et forsøgsanlæg med den nye lagringsteknologi. Her fungerer seks kubikmeter granitsten i et nedgravet, halvkugleformet betonkar som varmelager. Tre eldrevne varmeblæsere blæser varm luft ned over stenene, og det tager cirka otte timer at varme stenene op til 600 graders celsius.

Når varmen skal udnyttes, sendes kold luft ned i stenlageret og presser den varme luft ud. I midten af stenlageret går et rør op gennem stenene. I røret – som var Ludvig Christensens ide – presses den varme luft op og kan udnyttes i en kedel. Herfra kan dampen udnyttes til enten el- eller varmeproduktion.

I den første prototype blev stenene opvarmet horisontalt, men den idé er nu opgivet til fordel for den nuværende vertikale design, hvor man udnytter fysikkens love og den opadstigende varme luft.

»Når stenene bliver varmet op, udvider de sig. Derfor har vi udviklet et halvkugleformet designet, så stenene ikke presser direkte, men skråt ind på væggen og dermed mindskes trykket,« siger Ludvig Christensen.

Den øvrige proces er næsten trykløs – cirka 0,1 bar – og den højeste temperatur er cirka 640 grader, når luften blæses ned over stenene.

»Varmetabet er meget begrænset. Vi kan stadig hive 600 grader varm luft ud af varmelageret efter seks til syv timer,« fortæller Ludvig Christensen.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 8, 2019.

torsdag den 22. august

Relaterede artikler

 • Studerende tjekker energien hos Givskud Zoo mandag den 07. oktober

  3 studiegrupper fra Aarhus Maskinmesterskole har i foråret samarbejdet med Givskud Zoo-Zootopia for at undersøge, hvordan Givskud Zoo-Zootopia’ projekt om at blive mere energioptimerende og bæredygtige skrider frem. Ifølge direktøren kan samarbejdet rykke Givskud Zoo-Zootopia’ grønne profil fremad.

  Læs artiklen
 • Studerende fandt energibesparelser på vandværk onsdag den 02. oktober

  Kasper Retvig Jensen viste vej til energibesparelser på Follerup Vandværk i Fredericia under sin praktiktid. TREFOR Vand vil nu bruge løsningen til at optimere processerne på vandværket.

  Læs artiklen
 • Ny spildevandsbeluftning med mange gevinster fredag den 02. august

  Fredericia Spildevand og Energi A/S har etableret en ny løsning til beluftning af spildevand, som både optimerer driften, sparer energi, forbedrer arbejdsmiljøet og øger sikkerheden for medarbejderne.

  Læs artiklen
 • Få mere værdi ud af dine energidata fredag den 26. juli

  Ofte har virksomheder ikke den nødvendige kapacitet eller kompetencerne til at udvælge de rigtige data og bruge dem korrekt. Måledata skal give mening, men hvad betyder det?

  Læs artiklen
 • Kernekraft forsøger grønt comeback fredag den 19. juli

  To maskinmestre arbejder med en ny generation af kernekraft, der kan anvende thorium-teknologi, og som de mener vil bidrage til en langsigtet bæredygtig og klimavenlig energiproduktion.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.