Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Thyborøn Havn automatiserer el- og vandafregning

I samarbejde med Vikingegaarden A/S har Thyborøn Havn udviklet en ny automatiseret ProPower-løsning til registrering og afregning af el- og vandforbrug, når kunderne køber disse ydelser i havnen.

Før i tiden var der ikke fuld kontrol over elforbruget på Thyborøn Havn, når fartøjer tappede strøm fra havnens udtag.

»Hvis ikke skibene gav besked om, at de tappede strøm, kunne de slippe afsted med ikke at betale. Og det var der desværre nogen, som gjorde. Det kostede os måske 200.000 til 300.000 kroner om året, men i sagens natur kan vi ikke vide det helt præcist. Den situation var uholdbar og en væsentlig grund til, at vi nu har etableret en ProPower-løsning til at holde styr på kundernes strømforbrug på havnen,« fortæller teknisk chef Christian Vrist, Thyborøn Havn.

ProPower er en systemløsning til intelligent fjernaflæsning af el- og vandforbrug, som omfatter en kundedatabase med el- og vandbrugere, der ligger på en central cloud-server. Alt forbrug af el og vand bliver målt og registreret i det selvbetjente udstyr, som står rundt om på Thyborøn Havn og kommunikerer med cloud-serveren i realtid

Fra ”dataskyen” kan alt forbrug downloades som dokumentation ved fakturering af el- og vandforbrug eller kommunikeres direkte til et økonomisystem.

Den nye ProPower-løsning er leveret af Vikingegaarden A/S, som har leveret lignende løsninger til havnene i Esbjerg, Hvide Sande, Hirtshals, Frederikshavn og Horsens foruden Lindø Industripark.

Registrering i realtid
I alt er der etableret flere end 45 automatiserede standere – såkaldte ProPower ServicePedestals – til at tappe strøm på havnen. Systemet kan bruges af både skibe og håndværkere, der arbejder på havnen.

»For os betyder den nye ProPower-løsning først og fremmest, at vi ikke længere leverer strøm, der ikke bliver betalt for. Så vi har elimineret det tab, vi havde tidligere. Man kan ikke tappe strøm, før man er oprettet som kunde og har bedt systemet åbne for strømmen. Alt bliver registreret i realtid, mens man tapper strømmen, og bliver brugt til fakturering og dokumentation hvis nødvendigt,« siger Christian Vrist.

ProPower-løsningen i Thyborøn Havn betyder også sparede arbejdstimer for de administrative medarbejdere, som ikke længere skal bruge tid på at registrere forbrug, udarbejde fakturaer og få dem sendt til kunderne. På sigt bliver hele processen automatiseret uden menneskelig indblanding.

»Inden udgangen af 2019 regner vi med en fuldautomatiseret proces, fra kunderne registrerer sig, tapper vand og strøm og til de bliver faktureret. På den måde får vi frigjort tid fra medarbejdernes ressourcer, som kan bruges på andre opgaver,« siger Christian Vrist.

For havnen har det været meget vigtigt, at ProPower-systemet skal være nemt at bruge.

»Vi har fået et system, hvor man bruger sin telefon som indgang. Havnen har 24 timers bemandet vagt, så der er altid nogen, som tager telefonen og kan oprette dig som bruger og hjælpe nye kunder i gang med at bruge systemet,« fortæller Christian Vrist.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 08, 2019.

mandag den 02. september 2019

Relaterede artikler

 • Automation er en evig læring torsdag den 20. december 2018

  Hans Mathiesen er Software Designer hos SVM Automatik – en automationsspecialist, der leverer pakke- og samlelinjer til medicinal- og medico-industrien. Jobbet indeholder en konstant læringskurve.

  Læs artiklen
 • Stor faglig udvikling i automationsbranchen torsdag den 13. december 2018

  Maskinmestrene hos Holtec Automatic oplever store muligheder for faglig udvikling som både projektledere og konstruktører. Automationsbranchen efterlyser flere kvalificerede medarbejdere.

  Læs artiklen
 • Robotter laver stålpladeprøver tirsdag den 11. 2018

  Ingen stålplader forlader NLMK DanSteel A/S, før de er blevet testet på laboratoriet, hvor maskinmester Brian Rewentborg er laboratoriechef. Udviklingen går mod mere automatisering og flere robotter.

  Læs artiklen
 • Automatik 2018 melder udsolgt torsdag den 14. juni 2018

  178 udstillere står klar, når Automatik 2018 slår dørene op 11.-13. september 2018 i Brøndby Hallen. Automatik 2018 samler automations- og robotbranchen, og årets messe bliver den foreløbigt største.

  Læs artiklen
 • Robotteknologi indtager renseanlæg onsdag den 09. maj 2018

  Aarhus Vand og Blue Ocean Robotics har indgået et partnerskab om at udvikle robotteknologi på renseanlæg.

  Læs artiklen