Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Banedanmark sætter grøn jernbanedrift på skinner

To maskinmestre er involveret i den igangværende elektrificering af jernbanedriften og et kommende digitalt signalsystem. Men der er brug for flere maskinmestre i Banedanmarks grønne omstilling.

Fremtidens jernbanedrift i Danmark skal også bidrage til den grønne omstilling. Derfor er en omfattende, men langsigtet elektrificering af jernbanenettet i gang, så togdriften på sigt kan foregå med vedvarende energikilder. Flere strækninger er allerede elektrificeret, og i løbet af de kommende år vil størstedelen af det danske jernbanenet blive elektrisk. Flere og flere elektriske lokomotiver vil rulle ud på skinnerne …

To af Banedanmarks maskinmestre er Lars la Cour Nielsen og Steffen Ploug, som begge arbejder i Infrastrukturafdelingen. Begge er involverede i de to store projekter hos Banedanmark: Udover elektrificeringen handler det om et nyt signalsystem – European Rail Traffic Management System (ERMTS).

Lars la Cour Nielsen kommer fra et job som driftsansvarlig på to af Ørsteds jyske kraftværker og har derfra erfaring med højspændingsforsyning. Hos Banedanmark er han driftsansvarlig person over for Sikkerhedsstyrelsen, når det gælder højspænding/kørestrøm.

»Jeg deltager i projekter, hvor der er højspænding involveret og rådgiver organisationen, når det handler om højspændingsteknologi. Desuden er jeg ansvarlig for sikkerheden, når vi har eksterne eller egne folk, der arbejder på vores anlæg. De skal have den nødvendige uddannelse og kompetencer til at arbejde med højspænding og vores kørestrømsanlæg,« fortæller han.

Nye kørestrømsanlæg
Lars la Cour Nielsen bruger cirka halvdelen af sin arbejdstid på at finde de rigtige tekniske løsninger til den igangværende elektrificering af jernbanenettet. Den nye elektrificerede forbindelse fra København til Køge og videre til Ringsted er netop idriftsat, og nu venter nye strækninger i Jylland og på Sjælland.

»Vi skal finde ud af, hvordan de nye kørestrømsanlæg kan passes ind i jernbanens omgivelser. Måske er det nødvendigt at sænke sporene under en bro eller alternativt forhøje broen, hvis det er muligt. Vi har rigtig meget koordinering med blandt andet Energinet, som leverer vores højspændingsforsyning, om at finde de rigtige løsninger,« fortæller Lars la Cour Nielsen.

Jobbet som maskinmester indebærer mange samarbejdsrelationer både internt i Banedanmark, men også med eksterne samarbejdspartnere, leverandører og entreprenører.

»Den ny el-lovgivning har fyldt meget i mine opgaver og gør det stadig. Banedanmark har besluttet at outsource vedligehold af sine anlæg, så der er mange grænseflader til de eksterne entreprenører og installatører, som jeg skal holde styr på og være elteknisk ansvarlig for,« siger Lars la Cour Nielsen.

Nyt signalprogram
Kollegaen Steffen Ploug er systemansvarlig for stærkstrøm, belysning, nødforsyning, pumper, køl- og ventilationsanlæg. Desuden er han driftsansvarlig for brandsikring og Trafiktårn vest i Fredericia. Han bruger meget tid på signalprogrammet, hvor der skal godkendes tegninger og anlæg. Der skal godkendes komponenter, nye UPS-anlæg og nye belysningsløsninger ved skift til LED. Desuden har han ansvar for bygningsdriften af trafiktårnet i Fredericia, som overvåger togdriften i det vestlige Danmark.

»Bygningsdrift med mange forskellige tekniske anlæg er en oplagt opgave for en maskinmester. Til daglig varetager en vicevært de praktiske opgaver, men hvis der er mulighed for det, skruer jeg også på anlæggene. Men ellers handler det meget om, at vi skal sørge for det rigtige samspil mellem køl, ventilation, el og de andre systemer,« siger Steffen Ploug.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 9, 2019.

tirsdag den 17. september 2019

Relaterede artikler

 • Ny forskningsstrategi med fokus på fire grønne missioner onsdag den 30. september

  Regeringen sætter med sin nye forskningsstrategi fokus på fire grønne missioner og disse rammer lige ned i maskinmestrenes DNA.

  Læs artiklen
 • Virksomheder vil være en del af grøn omstilling fredag den 11. oktober 2019

  For 2,8 milliarder kroner kan hele den kollektive bustransport i Danmark blive omstillet til emissionsfri kørsel, lyder tilbuddet fra Arriva, som i 2020 sætter fem eldrevne havnebusser i drift i København.

  Læs artiklen
 • Kernekraft forsøger grønt comeback fredag den 19. juli 2019

  To maskinmestre arbejder med en ny generation af kernekraft, der kan anvende thorium-teknologi, og som de mener vil bidrage til en langsigtet bæredygtig og klimavenlig energiproduktion.

  Læs artiklen
 • Asnæsværket konverterer til biomasse torsdag den 27. juni 2019

  Danmarks største kulfyrede kraftværk konverterer til træflis som brændsel. Fra 2020 skal Asnæsværket producere varme til Kalundborg på et nyt biomassefyret anlæg, som sender kullene på pension.

  Læs artiklen
 • Studerende hjælper den grønne omstilling på vej mandag den 24. juni 2019

  To studerende vil med deres bachelorprojekt vise, hvordan man gør biogasanlæg til en central spiller i klimakampen. Løsningen ligger i borgerinddragelse, fakta og reducering af lugt.

  Læs artiklen