Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Hvornår er jeg som leder omfattet af Lederaftalen

Som leder er du omfattet af Lederaftalen, når du er ansat i en virksomhed som er medlem af en organisation under Dansk Arbejdsgiverforening, og er leder ifølge Lederaftalen.

Rækkevidden af Lederaftalen

Dansk Arbejdsgiverforening udgøres af en række organisationer*

Er din arbejdsgiver organiseret i en af nævnte organisationer på nær Danske Rederier, og er du leder i henhold til Lederaftalen vil du være omfattet heraf.

For at være leder ifølge Lederaftalens ordlyd skal du helt eller delvist have ret til at lede og fordele arbejdet.

Derudover kan du være omfattet, hvis du er betroet medarbejder. Det kan være at du har dispositionsret eller andre beføjelser, som forpligter virksomheden. Det kan også være, at du udfører arbejdsfunktioner, der er forbundet med et særligt ansvar på grund af arbejdsopgavernes karakter, og som der derfor er enighed om er omfattet af Lederaftalen. Det beror på en konkret vurdering og du er velkommen til at kontakte Arbejdsmarkedsafdelingen herom.

Lederaftalens opbygning

Lederaftalen indeholder regler omkring ansættelsesvilkår. I den forbindelse følger lederen som udgangspunkt det for virkeområdet gældende. Det kan f.eks. være i forbindelse med feriefridage, barns sygdom, barsel. Der kan dog være særskilt aftalt andet mellem virksomheden og lederen.

Dernæst indeholder Lederaftalen en ret og en pligt til at deltage i nødvendig faglig og ledelsesmæssig uddannelse, afpasset efter forholdende i virksomheden.

Herudover kan en leder være berettiget til en særlig godtgørelse ved afskedigelse svarende til 3 måneders løn, hvis man på opsigelsestidspunktet er mellem 50 og 65 år, og har været uafbrudt beskæftiget i 10 år som leder i virksomheden.

Slutteligt giver Lederaftalen mulighed for, at lederne kan vælge en talsmand, hvis der er beskæftiget mindst 10 ledere i virksomheden. Talsmanden kan herefter på ledernes vegne kræve forhandling om f.eks. arbejdsforhold, ferielægning, generelle lønforhold samt ansættelses- og afskedigelsesprincipper.

Maskinmestrenes Forenings bemærkninger

Maskinmestrenes Forening anbefaler, at man ved tiltræden til en lederstilling er opmærksom på om Lederaftalen nævnes i kontrakten. Hvis ansættelsesforholdet allerede er etableret, bør virksomheden gøres opmærksom på at Lederaftalen regulerer ansættelsesforholdet. I tilfælde af tvivl kan Arbejdsmarkedsafdelingen kontaktes.

* Dansk Industri, Dansk Byggeri, Horesta, Danske Mediers Arbejdsgiverforening, Asfaltindustrien, Danske Malermestre, Danske Rederier, Dansk Erhverv, TEKNIQ Arbejdsgiverne, Sama, Grakom, Drickraft Danmark, Dansk Mode & Textil, FADVIG.

mandag den 30. september

Relaterede artikler

 • Nordiske maskinmestre fejrer 100-års jubilæum tirsdag den 08. oktober

  7. oktober var repræsentanter for det maritime Norden samlet ved konference i København for at fejre 100-års jubilæet for NMF – Nordiska Maskinbefälsfederationen – som blev stiftet i 1919.

  Læs artiklen
 • Lyt til eksperterne i den grønne omstilling tirsdag den 01. oktober

  Maskinmestrenes Forening hilser ambitionen om en 70 procents reduktion af CO2-udledningen velkommen. Men politikerne bør inddrage maskinmestre og andre faggrupper med erfaring fra grøn omstilling i praksis.

  Læs artiklen
 • Årets fodboldturnering for studerende søndag den 15. september

  Fredag den 13. september 2019 løb dettes års fodboldturnering for studerende af stablen i Fredericia.

  Læs artiklen
 • Udgivelse af bogen 'Mindetavlen' fredag den 30. august

  I indgangen hos Maskinmestrenes Forening hænger en mindetavle over 195 danske maskinofficerer, der mistede livet på havet under Anden Verdenskrig. De står listet én efter én med navn - men uden historien om, hvordan de på tragisk vis mistede livet til søs.

  Læs artiklen
 • Reception for Maskinmestrenes Forenings nye formand torsdag den 15. august

  Onsdag den 14. august blev der afholdt reception for Maskinmestrenes Forenings nye formand, Lars Have Hansen. Lars tiltrådte som formand den 01. juli 2019 og i den anledning var medlemmer, samarbejdspartnere og venner af huset inviteret til at komme forbi og hilse på.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.