Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Hovedstaden skal have blødere vand

I de kommende år skal alle beboerne i hovedstadsområdet have blødere vand. Maskinmester Bo Sværke Bonde har ansvaret for den teknologiske proces med at fjerne kalken fra drikkevandet hos HOFOR.

Tilkalkning af kaffemaskinen og blandingsbatteriet. Vandspild fra toiletter og dryppende haner. Der er mange ulemper for kunderne, når vandet indeholder meget kalk. Særligt i det østlige Danmark er drikkevandet meget hårdt, men det skal være slut nu. HOFOR har besluttet, at 75 procent af det vand, forsyningsselskabet sender ud til brugerne, skal være blødgjort inden 2025.

»Kalk i vandet er til gene for forbrugerne, men der er også mange miljømæssige gevinster ved blødere vand. Kunderne bruger blandt andet mindre sæbe til rengøring og mindre opvaskemiddel, når vandet er blødt. Der er også et lavere energiforbrug til husholdningsapparater, og så er der en økonomisk gevinst,« siger maskinmester Bo Sværke Bonde, der har ansvaret for blødgøringsanlægget på HOFORs vandværk i Brøndbyvester.

Aldrig før brugt i Danmark
Brøndby Kommune er den første af HOFORs kommuner, der får leveret blødgjort vand. Kommunens beboere får det blødgjorte vand fra Brøndbyvester Vandværk, hvor Bo Sværke Bonde arbejder med en særlig teknologi, ’pelletmetoden’, der aldrig før er brugt i Danmark. Det er en højteknologisk opgave at fjerne kalken fra drikkevandet.

»Vi pumper grundvand op gennem pelletkolonnen, som egentlig bare er en otte meter høj beholder. Dette giver en opadgående vandstrøm i kolonnen. Så tilfører vi desinficerede sandkorn, der bliver holdt svævende af vandet, og dernæst tilsætter vi basen natriumhydroxid. Basen får kalken til at udfælde sig, og den hæfter sig på sandkornene. Når sandkornene har tiltrukket nok kalk og er blevet til ’pellets’, kugler, sluser vi dem ud af kolonnen,« forklarer Bo Sværke Bonde om den fuldautomatiske proces.

Kalkkuglerne bliver opsamlet efter de sluses ud af beholderen. I alt bliver det til ti ton pellets om ugen.

»Og det er bare på Brøndbyvester Vandværk. Senere, når vi folder blødgøringen af drikkevandet ud i hele Hovedstaden, bliver det jo meget mere. Derfor arbejdes der på at finde den mest miljørigtige måde at skille os af med pelletterne, hvor vi samtidig kan tjene lidt penge på det. I Holland bruger de pellets som kalktilskud til høns og til at sprede ud på markerne. Det er jo egentlig bare kalk,« siger maskinmesteren.

Ingen gammel, klog mand
Jobbet som maskinmester hos HOFOR Vand er 27-årige Bo Sværke Bondes første, siden han dimitterede fra Maskinmesterskolen København i januar 2018. HOFOR søgte en maskinmester med el-teknisk baggrund, og med en uddannelse som industrielektriker med sig i bagagen var Bo Sværke Bonde et oplagt bud. Han begyndte på vandværket i Brøndbyvester i foråret 2018. Et hold ingeniører, maskinmestre og drikkevandsspecialister havde sat blødgøringsanlægget i drift og sørget for, at det kørte. Bo Sværke Bonde overtog ansvaret for den daglige drift.

»Det er spændende at arbejde med teknologi, som ikke før har været benyttet i Danmark. I udlandet bruger man det en del, men vi er de første i Danmark, der bruger metoden,« siger han.

Når man er først med noget, kan der dog også være udfordringer i det daglige.

»Der er ikke en gammel, klog mand i firmaet, der ved alt om teknologien i det her, men i dagligdagen finder vi ud af det. Jeg snakker en del med nogle af dem fra indkøringsholdet, og så løser vi det, hvis der er udfordringer. Det er også noget af det spændende ved det – at man skal prøve at regne det ud og selv løse de ting, der måtte opstå,« siger Bo Sværke Bonde.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 9, 2019.

fredag den 04. oktober 2019

Relaterede artikler

 • Optimeret slambehandling øger gasproduktion tirsdag den 21. april

  Maskinmestre hos Krüger har udviklet en såkaldt 3iEN-slamlagertank til Skagen Renseanlæg. Buffertanken har indbygget varmeveksling, gasopsamling og afhjælper problematikker som følge af store variationer i mængden af spildevand.

  Læs artiklen
 • Rensegrisen bliver automatisk sendt afsted Ca. -2 timer siden

  Maskinmester Aksel Kirkeby har deltaget i udviklingen af en automatisk rensegrisløsning, som fremover kan komme spildevandsbranchen til gavn ved at effektivisere rensningen af spildevandstrykledninger.

  Læs artiklen
 • Hold fast i stærkt hjemmemarked - for eksportens skyld mandag den 23. april 2018

  Et stærkt hjemmemarked for energi og forsyning er afgørende for industriens muligheder på eksportmarkedet. Sådan lyder det fælles budskab fra vind-, vand- og varmesektoren.

  Læs artiklen