Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Lyt til eksperterne i den grønne omstilling

Maskinmestrenes Forening hilser ambitionen om en 70 procents reduktion af CO2-udledningen velkommen. Men politikerne bør inddrage maskinmestre og andre faggrupper med erfaring fra grøn omstilling i praksis.

Regeringens mål om 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030 gør Danmark til verdens mest ambitiøse nation i den globale omstilling til vedvarende energi.

Det siger Lars Have Hansen, formand for Maskinmestrenes Forening, i forlængelse af statsminister Mette Frederiksens åbningstale i Folketinget, hvor hun blandt andet beskrev regeringens vision for et grønnere Danmark.

Men maskinmestrenes formand opfordrer til, at politikerne nu inddrager maskinmestre og andre faggrupper med praktiske erfaringer fra energi- og forsyningsbranchen.

»Maskinmestrene bidrager allerede til et renere miljø og grøn omstilling i vores job med energiproduktion, forsyning af vand, varme og el, og i mange andre brancher. Der er brug for nye løsninger i den grønne omstilling, men der er også gevinster at hente ved at optimere på eksisterende teknologier. Det er ikke mindst her, at maskinmestrene kan gøre en forskel,« siger Lars Have Hansen.

Ny klimalov og handlingsplan
En stigende andel af de 14.000 medlemmer af Maskinmestrenes Forening arbejder i det daglige med at løse opgaver i relation til den grønne omstilling: I både energibranchen, industrien, søfart og mange andre brancher er maskinmestrene med og gør en forskel med deres brede tekniske og ledelsesmæssige kompetencer. Maskinmestrene bidrager også med både udvikling og idriftsættelse af bæredygtige løsninger i andre lande, når danske energiløsninger eksporteres. Maskinmestrenes formand afventer nu en konkret klimahandlingsplan, som statsministeren har bebudet klar i 2020.

»Vi ser frem til en ny klimalov inden nytår og derefter en klimahandlingsplan i løbet af næste år. Den plan bliver afgørende for den konkrete indsats, der skal leveres frem mod 2030. Men vi vil meget opfordre til, at det bliver en plan, som bygger på viden fra eksperter og praktikere, som allerede har gjort sig konkrete erfaringer fra forreste linje i den grønne omstilling,« siger Lars Have Hansen.

Nyt samfundsprojekt
Han hilser også med tilfredshed, at regeringen har udpeget kampen mod plastikforurening som et særligt indsatsområde fremover.

»Maskinmestrenes Forening er allerede aktive i bekæmpelsen af plastikforurening, ikke mindst til havs, gennem Ocean Plastic Forum, og derfor er det meget glædeligt, at det nu er blevet en opgave, der bliver prioriteret på højeste politiske niveau,« siger maskinmestrenes formand.

»Statsministeren talte meget om tillid i sin åbningstale, og tillid bliver også et nøgleord i den grønne omstilling, for der skal skabes tillid til de grønne løsninger, så alle tager ejerskab. Der er nu et mål, som et stort flertal af politikere, erhvervsliv og borgere har accepteret. På den måde er den grønne omstilling blevet et nyt stort samfundsprojekt. Opgaven er for stor til, at vi hver især finder på individuelle løsninger. Der er brug for at få realiseret de bedste ideer, og det ligger dybt i maskinmestrenes DNA at finde konkrete, brugbare løsninger også på komplekse problemstillinger, og den holdning bliver der i høj grad brug for, hvis vi skal nå det nye mål for CO2-reduktionen i 2030,« siger Lars Have Hansen.

tirsdag den 01. oktober 2019

Relaterede artikler

 • Weekender og fridage skal stadig tælles med i de 120 sygedage mandag den 25. januar

  Østre Landsret har ved en dom i 2020 taget stilling til, hvordan sygedage efter 120-dages reglen skal optælles for fuldtidssygemeldte medarbejdere – nemlig ved samme optællingsmetode som er anvendt de sidste 70 år, hvor weekender og øvrige fridage tælles med.

  Læs artiklen
 • Maritime overenskomst forhandlinger for maskinmestre er startet torsdag den 21. januar

  Overenskomstforhandlinger med Danske Rederier for maskinmestre går i gang første uge i februar efter en udsættelse på et år som følge af Corona-krisen.

  Læs artiklen
 • Sejlende maskinmestre bør undtages for karantæne tirsdag den 19. januar

  Søfarende der rejser til eller gennem Danmark bør undtages et eventuelt krav om karantæne ved indrejse. Det mener Maskinmestrenes Forening, Dansk Metal og Danske Rederier, som sammen har henvendt sig til justitsministeren.

  Læs artiklen
 • Godkendelse som fagligt ansvarlig mandag den 11. januar

  Efter dialog med Sikkerhedsstyrelsen skal vi her præcisere reglerne for godkendelsen som fagligt ansvarlig på el-området under Sikkerhedsstyrelsen.

  Læs artiklen
 • Ordningen om arbejdsfordeling forlænges tirsdag den 08. december 2020

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er blevet enige om at forlænge trepartsaftalen om den midlertidige arbejdsfordelingsordning på det private arbejdsmarked frem til udgangen af 2021.

  Læs artiklen