Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Studerende tjekker energien hos Givskud Zoo

3 studiegrupper fra Aarhus Maskinmesterskole har i foråret samarbejdet med Givskud Zoo-Zootopia for at undersøge, hvordan Givskud Zoo-Zootopia’ projekt om at blive mere energioptimerende og bæredygtige skrider frem. Ifølge direktøren kan samarbejdet rykke Givskud Zoo-Zootopia’ grønne profil fremad.

Givskud Zoo-Zootopia er en af de største safariparker, vi har her i landet. Og det kræver selvsagt en stor portion energi at holde de mange eksotiske dyr varme til de kolde, danske nætter. I 2017 fik Givskud Zoo lavet en større energioptimering af deres energi- og varmesystemer, som bl.a. indebar udskiftning af gamle oliefyr til moderne varmepumper, lysstofarmatur til LED-belysning og implementering af et stort solcelleanlæg.

Efter 2 år med et nyt og bæredygtigt system var det i foråret 2019 tid til at tjekke om de nye systemer, så rent faktisk også levede op til forventningerne for energibesparelserne.

”Vi bankede på døren hos Aarhus Maskinmesterskole, fordi vi ønskede at få nogen friske øjne på, der skulle analysere og vurdere, hvor langt vi var kommet med vores grønne energiprofil”, fortæller Direktør for Givskud Zoo-Zootopia, Richard Østerballe.

Giraffer, næsehorn og gorillaer på menuen

3 studiegrupper og i alt 14 studerende fra 6. semester på maskinmesteruddannelsen fra Aarhus Maskinmesterskole fik til opgave at undersøge og analysere, om energioptimeringen i varmesystemerne i dyrstaldene havde levet op til de målsætninger, der var blevet stillet. Med andre ord udarbejdede de studerende en energievaluering af, hvordan Givskud Zoo udnytter energien.

Og brugergruppen var lidt mere eksotisk end i traditionelle energiprojekter.

”Vi var på besøg hos Givskud Zoo to gange i løbet af foråret, og her undersøgte vi varmesystemerne i staldene for Giraffer, Odder, Lemur, Gorilla og Næsehorn. Vi lavede bl.a. optegninger og dokumentation af, hvordan varmesystemet er sat op”, fortæller Mark Midtgaard Sørensen, der var med i en af studiegrupperne.

De studerende var undervejs i projektet i dialog med Givskud Zoo-Zootopia, leverandøren af energisystemet, eksperter i energioptimering og elinstallatør-forretningen Givskud El.

”Vi følte os som konsulenter, der havde ansvaret for hele processen – alt lige fra kommunikation og management til den rå energiberegning. Det var fedt at prøve det af med en rigtig virksomhed og rigtige mennesker”, fortæller Mark endvidere.

Der skal skrues på et par knapper
I juni fik Givskud Zoo-Zootopia overrakt 3 rapporter fra de 3 studiegrupper og konklusionen var klar: De nye energisystemer lever ikke helt op til målsætningerne, men afvigelserne holder sig dog indenfor de acceptable 10 %. En af udfordringerne er blandt andet, at det er svært at måle på det eksisterende system.

”Der skal være flere målenheder. F.eks. fysiske målere, der kan understøtte de digitale måleenheder. På den måde kan vi få et større billede af, hvilke knapper der skal skrues på. Og så skal man kende sine systemer, for der kan også være et for stort energiforbrug, hvis man ikke lige ved, hvor der er faldgrupper”, fortæller Mark.

Nye grønne skridt

Efter overleveringen har Givskud Zoo-Zootopia taget rapporten til sig, og i skrivende stund er de ved at se på forbedringer i samarbejde med elinstallatør-forretningen, Givskud El.

”Jeg er meget tilfreds med de studerendes indsats, og det kan give os nye skridt mod en grønnere profil. Vi vil nu bruge rapporterne til at justere de steder, hvor vi vurderer, at vi kan gøre noget”, fortæller Richard Østerballe.

Underviseren for semesterprojektet, Frits Giversen, er da også rigtig glad for, at projektet ikke bare bliver indenfor de skolens 4 vægge.

”Det viser, at de studerende kan bidrage med ny og anvendelig viden. Samtidig giver projektet virkelig de studerende en hands-on viden om, at energioptimering og den grønne omstilling ikke altid er såre simpelt ude i den virkelige verden.”

 

Artiklen er skrevet og redigeret af Kristoffer Mølstrøm, Aarhus Maskinmesterskole, kilde

mandag den 07. 2019

Relaterede artikler

 • Maskinmesteruddannelsen blandt de 25 mest søgte i år mandag den 06. juli

  Den samlede søgning til videregående uddannelser via Den Koordinerede Tilmelding blev opgjort pr. 5. juli og afslører, at flere unge vil være maskinmester.

  Læs artiklen
 • Flere kvinder skal ind på de maritime uddannelser fredag den 26. juni

  Under 10 procent af de studerende på de maritime uddannelser er kvinder. En rapport viser, at kvinder blandt andet mangler viden om de mange muligheder, der er med en maritim uddannelse. Det skal der gøres noget ved, mener uddannelses- og forskningsministeren.

  Læs artiklen
 • Energikonferencen 2020 – ses vi 24. august? onsdag den 24. juni

  Den nationale Energikonference 2020 afholdes for syvende gang i Esbjerg som dén årlige energikonference udenfor hovedstadsområdet, der tegner de energipolitiske tendenser og mål.

  Læs artiklen
 • Bred klimaaftale bringer Danmark tilbage i den grønne førertrøje mandag den 22. juni

  Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en ambitiøs klimaaftale, der sikrer en helt grøn energisektor og vigtige skridt mod en grønnere industri. Aftalen viser resten af verden, at klimahandling og økonomisk genopretning går hånd i hånd. I alt medfører aftalen sammen med klimaaftalen for affald CO2e-reduktioner på 3,4 mio. tons i 2030.

  Læs artiklen
 • Giftig cocktail af havvand og miljøolie mandag den 08. juni

  Marcus Nielsen blev hædret med andenpræmien ved kåringen af årets bachelorprojekt for sin undersøgelse af stævnrørspakdåser, som ødelægges af en blanding af havvand og miljøolie.

  Læs artiklen