Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Studerende tjekker energien hos Givskud Zoo

3 studiegrupper fra Aarhus Maskinmesterskole har i foråret samarbejdet med Givskud Zoo-Zootopia for at undersøge, hvordan Givskud Zoo-Zootopia’ projekt om at blive mere energioptimerende og bæredygtige skrider frem. Ifølge direktøren kan samarbejdet rykke Givskud Zoo-Zootopia’ grønne profil fremad.

Givskud Zoo-Zootopia er en af de største safariparker, vi har her i landet. Og det kræver selvsagt en stor portion energi at holde de mange eksotiske dyr varme til de kolde, danske nætter. I 2017 fik Givskud Zoo lavet en større energioptimering af deres energi- og varmesystemer, som bl.a. indebar udskiftning af gamle oliefyr til moderne varmepumper, lysstofarmatur til LED-belysning og implementering af et stort solcelleanlæg.

Efter 2 år med et nyt og bæredygtigt system var det i foråret 2019 tid til at tjekke om de nye systemer, så rent faktisk også levede op til forventningerne for energibesparelserne.

”Vi bankede på døren hos Aarhus Maskinmesterskole, fordi vi ønskede at få nogen friske øjne på, der skulle analysere og vurdere, hvor langt vi var kommet med vores grønne energiprofil”, fortæller Direktør for Givskud Zoo-Zootopia, Richard Østerballe.

Giraffer, næsehorn og gorillaer på menuen

3 studiegrupper og i alt 14 studerende fra 6. semester på maskinmesteruddannelsen fra Aarhus Maskinmesterskole fik til opgave at undersøge og analysere, om energioptimeringen i varmesystemerne i dyrstaldene havde levet op til de målsætninger, der var blevet stillet. Med andre ord udarbejdede de studerende en energievaluering af, hvordan Givskud Zoo udnytter energien.

Og brugergruppen var lidt mere eksotisk end i traditionelle energiprojekter.

”Vi var på besøg hos Givskud Zoo to gange i løbet af foråret, og her undersøgte vi varmesystemerne i staldene for Giraffer, Odder, Lemur, Gorilla og Næsehorn. Vi lavede bl.a. optegninger og dokumentation af, hvordan varmesystemet er sat op”, fortæller Mark Midtgaard Sørensen, der var med i en af studiegrupperne.

De studerende var undervejs i projektet i dialog med Givskud Zoo-Zootopia, leverandøren af energisystemet, eksperter i energioptimering og elinstallatør-forretningen Givskud El.

”Vi følte os som konsulenter, der havde ansvaret for hele processen – alt lige fra kommunikation og management til den rå energiberegning. Det var fedt at prøve det af med en rigtig virksomhed og rigtige mennesker”, fortæller Mark endvidere.

Der skal skrues på et par knapper
I juni fik Givskud Zoo-Zootopia overrakt 3 rapporter fra de 3 studiegrupper og konklusionen var klar: De nye energisystemer lever ikke helt op til målsætningerne, men afvigelserne holder sig dog indenfor de acceptable 10 %. En af udfordringerne er blandt andet, at det er svært at måle på det eksisterende system.

”Der skal være flere målenheder. F.eks. fysiske målere, der kan understøtte de digitale måleenheder. På den måde kan vi få et større billede af, hvilke knapper der skal skrues på. Og så skal man kende sine systemer, for der kan også være et for stort energiforbrug, hvis man ikke lige ved, hvor der er faldgrupper”, fortæller Mark.

Nye grønne skridt

Efter overleveringen har Givskud Zoo-Zootopia taget rapporten til sig, og i skrivende stund er de ved at se på forbedringer i samarbejde med elinstallatør-forretningen, Givskud El.

”Jeg er meget tilfreds med de studerendes indsats, og det kan give os nye skridt mod en grønnere profil. Vi vil nu bruge rapporterne til at justere de steder, hvor vi vurderer, at vi kan gøre noget”, fortæller Richard Østerballe.

Underviseren for semesterprojektet, Frits Giversen, er da også rigtig glad for, at projektet ikke bare bliver indenfor de skolens 4 vægge.

”Det viser, at de studerende kan bidrage med ny og anvendelig viden. Samtidig giver projektet virkelig de studerende en hands-on viden om, at energioptimering og den grønne omstilling ikke altid er såre simpelt ude i den virkelige verden.”

 

Artiklen er skrevet og redigeret af Kristoffer Mølstrøm, Aarhus Maskinmesterskole, kilde

mandag den 07. oktober

Relaterede artikler

 • Studerende fandt energibesparelser på vandværk onsdag den 02. oktober

  Kasper Retvig Jensen viste vej til energibesparelser på Follerup Vandværk i Fredericia under sin praktiktid. TREFOR Vand vil nu bruge løsningen til at optimere processerne på vandværket.

  Læs artiklen
 • Der gik ild i karrieren tirsdag den 10. september

  Michael Djervads arbejdsliv begyndte som sejlende maskinmesteraspirant, men han ændrede kursen og er i dag beredskabschef i Slagelse Brand og Redning efter 22 år i beredskabsbranchen.

  Læs artiklen
 • GVS-mesteruddannelsen tirsdag den 03. september

  Få mulighed for at opnå fuld autorisation inden for VVS med et målrettet e-learningsforløb for maskinmestre.

  Læs artiklen
 • Stenene holder på varmen torsdag den 22. august

  Et EUDP-projekt har udviklet en løsning på en af den grønne omstillings store udfordringer: Billig og miljøvenlig lagring af vedvarende energi. Løsningen er granitsten opvarmet til 600 grader celsius.

  Læs artiklen
 • Lidt flere unge vil være maskinmestre onsdag den 17. juli

  Maskinmesteruddannelsen oplever generelt en beskeden fremgang af ansøgere til maskinmesterstudiet på landets maskinmesterskoler.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.