Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Nordiske maskinmestre fejrer 100-års jubilæum

7. oktober var repræsentanter for det maritime Norden samlet ved konference i København for at fejre 100-års jubilæet for NMF – Nordiska Maskinbefälsfederationen – som blev stiftet i 1919.

I 1919 besluttede maskinmestre fra Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og Færøerne at etablere en fælles nordisk forening – Nordiska Maskinbefälsfederationen – som 7. oktober markerede sit 100-års jubilæum ved en konference hos Danske Rederier i København. 

Fejringen blev åbnet af Lars Have Hansen, formand for Maskinmestrenes Forening og præsident for NMF. Her understregede han vigtigheden af fortsat nordisk samarbejde mellem maskinmestrene. 

NMF samarbejder således på en række områder med fælles udfordringer i de nordiske lande. Især inden for energi- og miljøteknologi, uddannelses- og kompetencekrav, IT og ledelse står maskinmestrene over for udfordringer, så de også i fremtiden kan være tekniske ledere, der bidrager til, at de nordiske lande forbliver blandt de førende inden for "management and technology". 

NMF fokuserer også på rekrutteringsindsatsen i de nordiske lande, styrker koordineringen af overenskomstforhandlingerne og bistår hinanden med at udvikle løn og ansættelsesvilkår i Norden – og samarbejder om udviklingen af uddannelserne til maskinmester og skibsofficerer. 

Skibsfartens udfordringer

Ved markeringen af 100-års jubilæet deltog blandt andet repræsentanter for de danske rederier, heriblandt Anne Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier, som talte om Det Blå Danmark i et internationalt perspektiv. Danmark indtager således positionen som verdens 5. største søfartsnation.

Den globale skibsfart står over for en række store udfordringer, når det gælder både miljø- og klimakrav, nye teknologier som kan føre til autonome skibe og politiske restriktioner i mange lande, som hæmmer den frie verdenshandel og dermed udfordrer skibsfarten.

I et indlæg fortalte Andreas Nordseth, direktør i Søfartsstyrelsen i Danmark, om de store, fremtidige miljø- og klimaudfordringer, som skibsfarten står over for, og hvor de nordiske maskinmestre kommer til at indtage nøgleroller, så skibsfarten kommer i havn med en 50 procents CO2-reduktion i 2050. Desuden talte han om fremtidens Smart Shipping og de mange nye digitale teknologier, som kommer til at påvirke maskinmestrenes arbejdsvilkår fremover. Hans Johannes á Brúgv, direktør for den færøske søfartsadministration, holdt et oplæg om den nye digitale hverdag i en maritim verden med stigende krav, herunder skærpede emissionsgrænser og ønsket om at udnytte de digitale løsninger til effektiviseringer i søfarten. 

Jubilæumskonferencen sluttede af med et indlæg fra Maskinmestrenes Forening om et af de danske maskinmestres nyeste tiltag, nemlig engagementet i bekæmpelsen af plastikforurening i verdenshavene i regi af Ocean Plastic Forum, som er en indsats, der understreger, at maskinmestrene kan deltage aktivt i den konkrete opfyldelse af FN’s verdensmål for en bæredygtig fremtid. 

Om NMF

Nordiska Maskinbefälsfederationen (NMF) blev grundlagt 21. februar 1919 og repræsenterer i dag cirka 30.000 maskinmestre og skibsofficerer i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og Færøerne.

tirsdag den 08. oktober

Relaterede artikler

 • Lyt til eksperterne i den grønne omstilling tirsdag den 01. oktober

  Maskinmestrenes Forening hilser ambitionen om en 70 procents reduktion af CO2-udledningen velkommen. Men politikerne bør inddrage maskinmestre og andre faggrupper med erfaring fra grøn omstilling i praksis.

  Læs artiklen
 • Hvornår er jeg som leder omfattet af Lederaftalen mandag den 30. september

  Som leder er du omfattet af Lederaftalen, når du er ansat i en virksomhed som er medlem af en organisation under Dansk Arbejdsgiverforening, og er leder ifølge Lederaftalen.

  Læs artiklen
 • Årets fodboldturnering for studerende søndag den 15. september

  Fredag den 13. september 2019 løb dettes års fodboldturnering for studerende af stablen i Fredericia.

  Læs artiklen
 • Udgivelse af bogen 'Mindetavlen' fredag den 30. august

  I indgangen hos Maskinmestrenes Forening hænger en mindetavle over 195 danske maskinofficerer, der mistede livet på havet under Anden Verdenskrig. De står listet én efter én med navn - men uden historien om, hvordan de på tragisk vis mistede livet til søs.

  Læs artiklen
 • Reception for Maskinmestrenes Forenings nye formand torsdag den 15. august

  Onsdag den 14. august blev der afholdt reception for Maskinmestrenes Forenings nye formand, Lars Have Hansen. Lars tiltrådte som formand den 01. juli 2019 og i den anledning var medlemmer, samarbejdspartnere og venner af huset inviteret til at komme forbi og hilse på.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.