Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Nordiske maskinmestre fejrer 100-års jubilæum

7. oktober var repræsentanter for det maritime Norden samlet ved konference i København for at fejre 100-års jubilæet for NMF – Nordiska Maskinbefälsfederationen – som blev stiftet i 1919.

I 1919 besluttede maskinmestre fra Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og Færøerne at etablere en fælles nordisk forening – Nordiska Maskinbefälsfederationen – som 7. oktober markerede sit 100-års jubilæum ved en konference hos Danske Rederier i København. 

Fejringen blev åbnet af Lars Have Hansen, formand for Maskinmestrenes Forening og præsident for NMF. Her understregede han vigtigheden af fortsat nordisk samarbejde mellem maskinmestrene. 

NMF samarbejder således på en række områder med fælles udfordringer i de nordiske lande. Især inden for energi- og miljøteknologi, uddannelses- og kompetencekrav, IT og ledelse står maskinmestrene over for udfordringer, så de også i fremtiden kan være tekniske ledere, der bidrager til, at de nordiske lande forbliver blandt de førende inden for "management and technology". 

NMF fokuserer også på rekrutteringsindsatsen i de nordiske lande, styrker koordineringen af overenskomstforhandlingerne og bistår hinanden med at udvikle løn og ansættelsesvilkår i Norden – og samarbejder om udviklingen af uddannelserne til maskinmester og skibsofficerer. 

Skibsfartens udfordringer

Ved markeringen af 100-års jubilæet deltog blandt andet repræsentanter for de danske rederier, heriblandt Anne Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier, som talte om Det Blå Danmark i et internationalt perspektiv. Danmark indtager således positionen som verdens 5. største søfartsnation.

Den globale skibsfart står over for en række store udfordringer, når det gælder både miljø- og klimakrav, nye teknologier som kan føre til autonome skibe og politiske restriktioner i mange lande, som hæmmer den frie verdenshandel og dermed udfordrer skibsfarten.

I et indlæg fortalte Andreas Nordseth, direktør i Søfartsstyrelsen i Danmark, om de store, fremtidige miljø- og klimaudfordringer, som skibsfarten står over for, og hvor de nordiske maskinmestre kommer til at indtage nøgleroller, så skibsfarten kommer i havn med en 50 procents CO2-reduktion i 2050. Desuden talte han om fremtidens Smart Shipping og de mange nye digitale teknologier, som kommer til at påvirke maskinmestrenes arbejdsvilkår fremover. Hans Johannes á Brúgv, direktør for den færøske søfartsadministration, holdt et oplæg om den nye digitale hverdag i en maritim verden med stigende krav, herunder skærpede emissionsgrænser og ønsket om at udnytte de digitale løsninger til effektiviseringer i søfarten. 

Jubilæumskonferencen sluttede af med et indlæg fra Maskinmestrenes Forening om et af de danske maskinmestres nyeste tiltag, nemlig engagementet i bekæmpelsen af plastikforurening i verdenshavene i regi af Ocean Plastic Forum, som er en indsats, der understreger, at maskinmestrene kan deltage aktivt i den konkrete opfyldelse af FN’s verdensmål for en bæredygtig fremtid. 

Om NMF

Nordiska Maskinbefälsfederationen (NMF) blev grundlagt 21. februar 1919 og repræsenterer i dag cirka 30.000 maskinmestre og skibsofficerer i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og Færøerne.

tirsdag den 08. oktober 2019

Relaterede artikler

 • Ny bestyrelse i Maskinmestrenes Forening onsdag den 01. juli

  I dag – onsdag den 01. juli 2020 – starter det nye foreningsår og samtidig tiltræder bestyrelsen, som medlemmerne ved urafstemningen i foråret bestemte den sammensat.

  Læs artiklen
 • Energikonferencen 2020 – ses vi 24. august? onsdag den 24. juni

  Den nationale Energikonference 2020 afholdes for syvende gang i Esbjerg som dén årlige energikonference udenfor hovedstadsområdet, der tegner de energipolitiske tendenser og mål.

  Læs artiklen
 • Må medarbejdere trodse Udenrigsministeriets rejsevejledning? tirsdag den 23. juni

  Sommerferien står for døren, men muligheden for at komme væk og opleve andre kulturer og et andet klima er begrænset i forhold til, hvad vi er vant til. Nogle fristes måske til at tage en tur op i det svenske eller se, om der går en flyafgang uden for Europa – og dermed trodse det danske udenrigsministeriums anbefalinger. Dette skal man som medarbejder dog passe på med, da det kan få ansættelsesretlige konsekvenser.

  Læs artiklen
 • Arbejdsmiljøloven er ændret tirsdag den 09. juni

  I december 2019 blev ændring af arbejdsmiljøloven vedtaget i Folketinget. Lovændringen indebærer, at reglerne er blevet mere forståelige, og at en række sproglige og forståelsesmæssige vanskeligheder fjernes.

  Læs artiklen
 • Forbedret muligheder for erhvervsrejser tirsdag den 26. maj

  Udenrigsministeriet er netop kommet med råd om, hvordan 'nødvendige erhvervsrejser' kan gennemføres. Samtidig kan erhvervsrejsende blive testet for coronavirus før rejse og dermed dokumentere, at de ikke er smittet.

  Læs artiklen