Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

René Ladefoged (t.v.), Peter Ertmann Nielsen (midt) og Martin Christensen ved kalibreringsenhed.
René Ladefoged (t.v.), Peter Ertmann Nielsen (midt) og Martin Christensen ved kalibreringsenhed.

SerEnergy leverer grønne brændselsceller

Mange virksomheder har udfordringer med at foretage korrekte og nøjagtige målinger af eksempelvis damp, trykluft og fuel. Derfor udbyder Tech Instrumentering og HH Instruments kurser i måleteknik og beregningsmetoder. Brændselsceller baseret på metanol skal være et grønt alternativ, når det gælder backup og nødstrømsforsyning. SerEnergy har ansat tre nyuddannede maskinmestre til vækstvirksomheden.

Af Joel Goodstein og– Michael Bo Rasmussen 

Tre nyuddannede maskinmestre er gået direkte fra uddannelsen på MARTEC og til job hos vækstvirksomheden SerEnergy i Aalborg. René Ladefoged, Martin Christensen og Peter Ertmann Nielsen dimitterede fra MARTEC i januar 2018 og gik direkte fra deres bachelorprojekter og bestået maskinmestereksamen til job hos SerEnergy. 

Ingen af de tre kendte SerEnergy, før de skulle finde et praktiksted til deres bachelorforløb, men de blev lokket til af muligheden for et fast job, hvis de gjorde det godt i løbet af bachelorpraktikken. I alt fem maskinmesterstuderende var i bachelorpraktik hos SerEnergy i efteråret 2017, og det endte altså med tre ansættelser. 

»Bachelorpraktikken er en god måde for begge parter at lære hinanden at kende på. Man får forventningsafstemt, og virksomheden sparer en rekrutteringsproces, som kan være ressourcekrævende. Som studerende får man et godt indtryk af virksomheden og finder ud af, om det er et sted, man har lyst til at blive. Så jeg synes, det er smart af virksomheder, som aktivt leder efter nye medarbejdere at bruge bachelorpraktikken så målrettet til rekruttering,« siger René Ladefoged, der arbejdede ti år som elektriker, før han uddannede sig til maskinmester. 

Alternativ til dieselgeneratorer

Aktuelt er der cirka 10 maskinmestre hos SerEnergy, og flere er måske på vej. Fem nye bachelorpraktikanter er i virksomheden i forårssemestret 2018, foruden at virksomheden nu også skal fungere som værkstedspraktik for nystartede studerende på uddannelsen. 

SerEnergy er en virksomhed i vækst, som i høj grad bygger på den grønne omstilling. Visionen går ud på, at methanoldrevne brændselsceller skal gøre forbrændingsmotoren overflødig. Foreløbig er det som alternativ til blandt andet dieselgeneratorer, at kunderne vælger brændselsceller. Og de fleste af SerEnergys kunder befinder sig langt fra Danmark – nemlig i Indien, Filippinerne, Indonesien og Kina. Det er lande, hvor strømforsyningen er mere ustabil end i Danmark, og der er brug for UPS-, backup- og nødstrømsanlæg. Derfor ser SerEnergy ligeledes et fremtidigt marked i Afrika, hvor strømforsyningen også er ramt af hyppige udfald. 

»En af de store fordele ved SerEnergys brændselsceller er, at de er baseret på en globalt tilgængelig energikilde – methanol. Vores design betyder også, at der ingen støj eller vibrationer er fra anlæggene, og det mekaniske slid er minimalt, og dermed er kravene til service og vedligehold mindre sammenlignet med dieselgeneratorer. Methanol er ikke tryksat, modsat brint, så man kan tanke fuldstændig som ved andre anlæg, der er baseret på de mest udbredte brændstoffer,« siger Martin Christensen, som tidligere har arbejdet som landbrugsmaskinmekaniker, før han læste videre til maskinmester. 

Samtidig er brændselscellerne fra SerEnergy effektmæssigt en meget fleksibel løsning: Modulerne leveres i to størrelser med ydelse op til enten 2,5 eller 5 kW og kan sættes sammen til større anlæg med den effekt, som kunderne ønsker. Driftssikkerhed er også et vigtigt parameter for kunderne, når anlæggene står på lokationer, som det er tidskrævende og kostbart at komme frem til. Men modulopbygningen gør det muligt hurtigt at udskifte et fejlramt modul. Her kan kunderne lære selv at udskifte et modul, så det ikke er nødvendigt at vente på assistance fra SerEnergy. 

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 4, 2018.

mandag den 09. april 2018

Relaterede artikler

 • Fleksible automationsløsninger forkorter pipelines torsdag den 30. juli

  For at undgå lange pipelines på automation og robotter til sine industrikunder udfordrer Technicon nu markedet ved at levere fleksible automationsløsninger, som kunderne selv kan implementere.

  Læs artiklen
 • Thyborøn Havn automatiserer el- og vandafregning mandag den 02. september 2019

  I samarbejde med Vikingegaarden A/S har Thyborøn Havn udviklet en ny automatiseret ProPower-løsning til registrering og afregning af el- og vandforbrug, når kunderne køber disse ydelser i havnen.

  Læs artiklen
 • Automation er en evig læring torsdag den 20. december 2018

  Hans Mathiesen er Software Designer hos SVM Automatik – en automationsspecialist, der leverer pakke- og samlelinjer til medicinal- og medico-industrien. Jobbet indeholder en konstant læringskurve.

  Læs artiklen
 • Stor faglig udvikling i automationsbranchen torsdag den 13. december 2018

  Maskinmestrene hos Holtec Automatic oplever store muligheder for faglig udvikling som både projektledere og konstruktører. Automationsbranchen efterlyser flere kvalificerede medarbejdere.

  Læs artiklen
 • Robotter laver stålpladeprøver tirsdag den 11. september 2018

  Ingen stålplader forlader NLMK DanSteel A/S, før de er blevet testet på laboratoriet, hvor maskinmester Brian Rewentborg er laboratoriechef. Udviklingen går mod mere automatisering og flere robotter.

  Læs artiklen