Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

»Vi mangler basal omtanke«

Med digitaliseringen og Industri 4.0 følger en masse risici og farer, som vi slet ikke er forberedte på. Der skal tages flere forholdsregler, siger Jacob Herbst fra Dansk Automationsselskab (DAU).

De senere års øgede digitalisering giver store muligheder og fordele for samfundet og forbrugerne. Men når en stadig større del af vores fysiske verden bliver intelligent, digitaliseret og forbundet, følger der en masse risici og faremomenter med i kølvandet.

»Problemet er den store mangel på omtanke og bevidsthed om, hvad der kan gå galt. Vi mangler simpelthen en basal sund fornuft i vores omgang med de mange digitale produkter, vi omgiver os med,« siger Jacob Herbst, der er teknisk chef i Dubex, som leverer ydelser og løsninger inden for cyber- og informationssikkerhed. Jacob Herbst er desuden med i bestyrelsen for Dansk Automationsselskab (DAU), hvor han er ansvarlig for Netværket
for industriel it-sikkerhed.

Trussel fra kriminelle og regeringer
Hvor it-sikkerhed tidligere handlede om at beskytte virksomhedens kontor-it med eksempelvis virusbeskyttelse eller andre simple løsninger, er der i dag helt andre ting på spil.

»Truslen kommer i dag fra kriminelle, der gerne vil tjene penge, eller regeringer og efterretningstjenester, der hacker og spionerer i andre landes systemer,« siger Jacob Herbst.

Internet of Things (IoT) og Industri 4.0 giver en masse muligheder for forbrugerne. Køleskabet kan gå på internettet og sende beskeder til din mobiltelefon om, at der mangler mælk. Enhver kan købe et overvågningskamera i Elgiganten, som de kan sætte op i haven eller stuen og koble til deres computer. Men de digitale produkter kan også misbruges. Mange fysiske produkter kan via sensorer sende informationer til leverandøren om forbrugernes adfærd.

»Vi kan få stjålet vores hemmeligheder eller blive beluret på tidspunkter, hvor vi ikke ønsker at blive beluret. Og i den mere alvorlige afdeling kan hospitalsudstyr eller selvkørende biler blive hacket og overtaget af fjendtlige kræfter. Store maskiner, der er digitalt styrede, kan gå amok. Når vi lægger os ind i en strålekanon, tænker vi ikke over, at det potentielt set kan gå helt galt. Det er et it-system, der kan blive manipuleret,« siger Jacob Herbst.

Læs mere om indlægget i Ajourmagasinet 2019 og tilmeld dig Ajour 2019 her.

tirsdag den 05. november

Relaterede artikler

 • Lad mobilen ligge torsdag den 07. november

  Sunde digitale vaner spiller en væsentlig rolle i forebyggelsen af stress. Virksomhederne bør guide medarbejderne til at slippe mobiltelefonen.

  Læs artiklen
 • Ledere skal være modige torsdag den 24. oktober

  Mange ledere stikker hovedet i busken, når de støder på udfordringer. Men god ledelse handler om at være modig og gå forrest, når det gør allermest ondt.

  Læs artiklen
 • Kursen er sat mod halvering af skibsfartens CO2-udledning mandag den 21. oktober

  I 2050 skal skibsfartens udledning af CO2 være halveret. Det stiller krav om både teknologisk udvikling, nye forretningsmodeller og politiske aftaler, som sikrer, at den maritime omstilling sker på lige vilkår.

  Læs artiklen
 • Service som vækstmotor for virksomheder tirsdag den 15. oktober

  Industriens Fond har bevilget 29 millioner kroner til Servitize.dk, som skal hjælpe danske virksomheder med at udvikle nye servicekoncepter og forretningsmodeller, der kan løfte både indtjening og konkurrenceevne.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.