Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

»Vi mangler basal omtanke«

Med digitaliseringen og Industri 4.0 følger en masse risici og farer, som vi slet ikke er forberedte på. Der skal tages flere forholdsregler, siger Jacob Herbst fra Dansk Automationsselskab (DAU).

De senere års øgede digitalisering giver store muligheder og fordele for samfundet og forbrugerne. Men når en stadig større del af vores fysiske verden bliver intelligent, digitaliseret og forbundet, følger der en masse risici og faremomenter med i kølvandet.

»Problemet er den store mangel på omtanke og bevidsthed om, hvad der kan gå galt. Vi mangler simpelthen en basal sund fornuft i vores omgang med de mange digitale produkter, vi omgiver os med,« siger Jacob Herbst, der er teknisk chef i Dubex, som leverer ydelser og løsninger inden for cyber- og informationssikkerhed. Jacob Herbst er desuden med i bestyrelsen for Dansk Automationsselskab (DAU), hvor han er ansvarlig for Netværket
for industriel it-sikkerhed.

Trussel fra kriminelle og regeringer
Hvor it-sikkerhed tidligere handlede om at beskytte virksomhedens kontor-it med eksempelvis virusbeskyttelse eller andre simple løsninger, er der i dag helt andre ting på spil.

»Truslen kommer i dag fra kriminelle, der gerne vil tjene penge, eller regeringer og efterretningstjenester, der hacker og spionerer i andre landes systemer,« siger Jacob Herbst.

Internet of Things (IoT) og Industri 4.0 giver en masse muligheder for forbrugerne. Køleskabet kan gå på internettet og sende beskeder til din mobiltelefon om, at der mangler mælk. Enhver kan købe et overvågningskamera i Elgiganten, som de kan sætte op i haven eller stuen og koble til deres computer. Men de digitale produkter kan også misbruges. Mange fysiske produkter kan via sensorer sende informationer til leverandøren om forbrugernes adfærd.

»Vi kan få stjålet vores hemmeligheder eller blive beluret på tidspunkter, hvor vi ikke ønsker at blive beluret. Og i den mere alvorlige afdeling kan hospitalsudstyr eller selvkørende biler blive hacket og overtaget af fjendtlige kræfter. Store maskiner, der er digitalt styrede, kan gå amok. Når vi lægger os ind i en strålekanon, tænker vi ikke over, at det potentielt set kan gå helt galt. Det er et it-system, der kan blive manipuleret,« siger Jacob Herbst.

Læs mere om indlægget i Ajourmagasinet 2019 og tilmeld dig Ajour 2019 her.

tirsdag den 05. november 2019

Relaterede artikler

 • "I er nødvendige for den teknologiske udvikling og Danmarks økonomiske vækst" fredag den 29. november 2019

  Administrerende direktør for Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, kom med store roser og masser af opbakning til de danske maskinmestre, da han holdt åbningstalen på erhvervskonferencen Ajour.

  Læs artiklen
 • Stemningsreportage fra Ajour 2019 fredag den 29. november 2019

  Maskinmestrenes Forenings årlige erhvervskonference Ajour er igen i år mødestedet for maskinmestre fra hele landet og fra en lang række brancher.

  Læs artiklen
 • DI-direktør: Maskinmestrene er nødvendige i den grønne omstilling torsdag den 28. november 2019

  Danmark skal vise vejen for den globale grønne omstilling, sagde Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør for Dansk Industri, ved åbningen af maskinmestrenes erhvervskonference Ajour 2019.

  Læs artiklen
 • Ajour er skudt i gang torsdag den 28. november 2019

  2019-udgaven af Maskinmestrenes Forenings årlige erhvervskonference Ajour er skudt i gang. Som altid er der fokus på ledelse og teknologi… og i år særligt fokus på maskinmestrenes rolle i den grønne omstilling

  Læs artiklen
 • Maskinmestrene får nøglerolle i den grønne omstilling torsdag den 28. november 2019

  Danmark skal vise vejen for den globale grønne omstilling, sagde Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør for Dansk Industri, ved åbningen af maskinmestrenes erhvervskonference Ajour 2019.

  Læs artiklen