Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Tilskadekomst under transport til midlertidigt arbejdssted

Som udgangspunkt er en medarbejder, der er ude for en ulykke under transporten på vej på arbejde, ikke er omfattet af arbejdsskadesikringsloven, da transport til og fra arbejdspladsen anses for at være privat.

Tilskadekomst i forbindelse med en sådan ulykke vil derfor i de fleste tilfælde ikke kunne anerkendes som en arbejdsskade.

I en nylig sag skulle domstolene tage stilling til, om der var tale om en arbejdsskade, da en social- og sundhedsassistentvikar, som havde været tilknyttet et sygehus i 3 måneder, kom slemt til skade under transporten til dennes arbejdsplads. Vikaren mente, at der var tale om en arbejdsskade, da hun som vikar havde skiftende arbejdssteder, og at det var nødvendigt at stille egen bil til rådighed for transporten. Desuden modtog hun kørselsgodtgørelse for transporten.

Både byret og landsretten kom dog frem til, at vikaren ikke var omfattet af arbejdsskadesikringsloven. Landsretten lagde vægt på, at kørslen ikke foregik i arbejdstiden og ikke var et led i arbejdets udførelse, samt at vikaren ikke var forpligtet til at køre til virksomheden i egen bil, men kunne vælge anden transport, så længe hun kunne møde til den fastsatte tid.

Kun omfattet af arbejdsskadesikringsloven i særlige tilfælde
Dommen understreger, at der ikke er tale om en arbejdsskade, hvis man kommer til skade under transporten til eller fra arbejde, uanset om transporten sker til eller fra et midlertidigt arbejdssted, hvor arbejdsgiver udbetaler eller kan udbetale skattefri kørselsgodtgørelse for transporten.

En medarbejder kan dog i særlige tilfælde være omfattet af arbejdsskadesikringsloven i forbindelse med transport til et midlertidigt arbejdssted. Ankestyrelsen er blandt andet kommet frem til dette resultat i to sager, hvor medarbejderne havde udført arbejde hjemmefra inden transporten til det midlertidige arbejdssted. 

En medarbejder vil derudover være omfattet arbejdsskadesikringsloven under transporten mellem to arbejdssteder, f.eks. hvis medarbejderen kører fra sin faste arbejdsplads til et møde eller kursus på en anden lokation. 

Kontakt gerne arbejdsmarkedsafdelingen ved spørgsmål til ovenstående.

Af: Christian Bonne Rasmussen, juridisk konsulent

tirsdag den 26. november 2019

Relaterede artikler

 • Hvad betyder arbejdsfordeling? onsdag den 01. april

  Maskinmestrenes Forening har modtaget og modtager stadig henvendelser omkring arbejdsfordeling. Formålet med en arbejdsfordeling er at undgå afskedigelser. En arbejdsfordeling indebærer, at arbejdstiden og lønnen nedsættes forholdsmæssigt for medarbejderne på en virksomhed.

  Læs artiklen
 • Lækage på pakdåse sikrer andenplads tirsdag den 31. marts

  Et bachelorprojekt om konsekvenserne af en lækage på en stævnrørspakdåse sikrer nyuddannede maskinmester Marcus Nielsen en andenplads i konkurrencen om årets bachelorprojekt i 2019.

  Læs artiklen
 • Danmark står sammen i krisen torsdag den 19. marts

  Maskinmestrenes Forening arbejder med de øvrige af arbejdsmarkedets parter sammen for at sikre både virksomheder og arbejdstagere bedst muligt mod konsekvenserne af de nødvendige men vidtrækkende begrænsninger, som regering og folketing i øjeblikket gennemfører med henblik på at reducere smittefaren.

  Læs artiklen
 • Dialog med Rederier ifm. Coronavirus tirsdag den 17. marts

  Søndag den 15. marts 2020 orienterede regeringen om indgået trepartsaftale om midlertidig lønkompensation (hjælpepakke) gældende fra 9. marts til 9. juni 2020.

  Læs artiklen
 • Vinderprojekt sætter fokus på udnyttelse af overskudsenergi mandag den 16. marts

  De to nyuddannede maskinmestre, Emil Damsbo Sander og Joachim Carlsen, har vundet konkurrencen om årets bedste bachelorprojekt for 2019.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.