Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Lydløse Ellen sejler kun på el

Ærøfærgerne har søsat Danmarks første rene el-færge – Ellen – som dermed viser vejen til en CO2-neutral skibsfart. Men den unikke færge har kostet mange lærepenge at gøre sejlklar.

Den eneste olie, der er om bord på Ellen, er lidt smøreolie. Ellers er færgen, der sejler mellem Søby på Ærø og Fynshav på Als, 100 procent drevet af el fra 840 batterier om bord.

Det gør færgen til lidt af en maritim verdensnyhed. Der er faktisk ikke andre færger som Ellen: Færgens batterisystem er verdens hidtil største typegodkendte batteripakke til maritimt brug. Ellen er desuden den længst sejlende 100 procent el-drevne færge – med 22 sømil sejlads mellem opladningerne. Færgen med plads til 200 passagerer og 31 biler har kapacitet til at sejle syv gange længere, end det hidtil har været muligt for fuldt batteridrevne bilfærger. På den måde repræsenterer Ellen fremtidens bæredygtige søfart, der sejler på vedvarende energikilder.

»Det eneste, som lå helt fast fra begyndelsen, var ønsket om en ren el-færge, men mange af de konkrete løsninger er først fundet undervejs i projektet. Der er ikke bygget en lignende færge før, så det har været et udviklingsprojekt hele vejen igennem. Det har gjort planlægningen svær og betydet, at tidsplaner har ændret sig. Forhåbentlig kan vores erfaringer komme fremtidige el-færger til gode. Vi har betalt lærepengene – heldigvis med stor støtte fra EU. Hvis færgefarten i Danmark skal bidrage til den grønne omstilling, skal de andre færgerederier i gang med at bygge nye færger eller ombygge deres nuværende færger til grøn sejlads, og nu har vi vist noget af vejen,« siger maskinmester Keld M. Møller, som er trafikdirektør for Ærøfærgerne.

Ellen er i øvrigt et meget lokalt projekt. Færgen er færdigbygget på værftet i Søby. Skibsdesigner er Jens Christensen i Marstal, og el-motorerne er leveret af Danfoss med adresse på naboøen Als.

22 sømil på en opladning
Rejsen fra ide til færdig færge har været en udfordrende sejlads i ukendt farvand. Ærøfærgernes planer om en el-færge går tilbage til 2015, og projektet blev vurderet som så interessant, at EU’s 2020-Horizonprogram bevilgede 120 millioner kroner fordelt imellem EU 113 millioner kroner og Schweiz 7 millioner kroner. Resten af finansieringen står Ærø kommune for. Det samlede budget er cirka 224 millioner kroner.

Ellen blev sat i drift i august 2019 – to år senere end oprindelig planlagt (beskrevet i Maskinmesteren nr. 8, 2016). Siden færgen blev idriftsat, er teknikken fortsat med at drille, herunder elektronikken, og dele af batteripakken er også skiftet ud, så færgen kan oplade hurtigere. Men i dag sejler Ellen mellem Ærø og Als – en strækning på cirka 22 sømil frem og tilbage – eller i alt godt to timers sejlads mellem opladningerne i Søby, hvor der er etableret et særligt udviklet opladningssystem – monteret på broklappen – som følger færgens bevægelser i vandet.

»Den store driftsmæssige udfordring er ladetiden, som jo påvirker sejlplanen. Vi skal følge arbejdstidsregler, som siger, at der skal skiftes mandskab efter 14 timer. Hvis vi holder sejlplanen, kan vi sejle fem ture på 14 timer, og i højsæsonen om sommeren vil vi gerne op på syv daglige ture. Så betyder både sejltiden og opladningstiden meget, når vi skal følge reglerne for arbejdstid,« siger Keld M. Møller.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 2, 2020.

onsdag den 12. februar 2020

Relaterede artikler

 • PRESSEMEDDELELSE: Energikonference 2020 – Esbjerg som energisk omdrejningspunkt mandag den 24. august 2020

  For syvende år i træk afholdes i dag den største energikonference udenfor hovedstadsområdet i Danmarks energimetropol Esbjerg.

  Læs artiklen
 • Ørum satser på synergi mellem sol og varmepumpe tirsdag den 28. juli 2020

  Solvarme skal integreres med luft-til-vand varmepumpe hos Ørum Varmeværk for at optimere effektiviteten og skabe størst mulig synergi mellem de naturlige energikilder, luft og sol, i løbet af året.

  Læs artiklen
 • Energikonferencen 2020 – ses vi 24. august? onsdag den 24. juni 2020

  Den nationale Energikonference 2020 afholdes for syvende gang i Esbjerg som dén årlige energikonference udenfor hovedstadsområdet, der tegner de energipolitiske tendenser og mål.

  Læs artiklen
 • Bred klimaaftale bringer Danmark tilbage i den grønne førertrøje mandag den 22. juni 2020

  Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en ambitiøs klimaaftale, der sikrer en helt grøn energisektor og vigtige skridt mod en grønnere industri. Aftalen viser resten af verden, at klimahandling og økonomisk genopretning går hånd i hånd. I alt medfører aftalen sammen med klimaaftalen for affald CO2e-reduktioner på 3,4 mio. tons i 2030.

  Læs artiklen
 • Brøndby Hallen viser vej til fremtidens halbelysning mandag den 23. marts 2020

  Ny LED-belysning i Brøndby Hallen giver bedre lys til en lavere pris foruden lang levetid og fleksibel tilpasning til særlige aktiviteter. Et tæt samarbejde med Kvalitek og Zarp Danmark har sikret en optimal løsning.

  Læs artiklen