Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Et hav af oplevelser

Rune Muff Smedsgård har valgt at begynde maskinmesterkarrieren i Søværnet med en sømilitær officersuddannelse. Forude venter et lederjob og en masse oplevelser, som kun flåden kan byde på.

At uddanne sig til officer i Søværnet byder på en række af unikke oplevelser.

»På hvilken anden uddannelse sejler man rundt med hvaler i kølvandet i noget af verdens smukkeste natur ved Grønland. Jeg tror, Søværnet er verdensmestre i oplevelser, som man ikke rigtig kan få andre steder. Derudover er der en helt særlig kultur i Forsvaret, som jeg godt kan lide. Man træder ind i en masse Danmarkshistorie og en ledelsesstil, som nok adskiller sig en del fra civile arbejdspladser, men som passer mig godt. Der bliver givet tydelige meldinger, som man forventer bliver fulgt uden den store diskussion. Du kan spørge til opgaven, men beslutningen som sådan er taget. Den slags klare linjer kan jeg godt lide,« siger Rune Muff Smedsgård.

Han er 28 år og blev uddannet maskinmester fra MARTEC i januar 2018. Et halvt år efter – i august 2018 – begyndte han på Forsvarets officersuddannelse i København.

»Vi bliver trænet til at gå i krig, men vi ved ikke, om det nogensinde bliver aktuelt. Til gengæld er der en masse meningsfulde opgaver i det daglige, som ikke har med krig at gøre. Det handler om suverænitetshåndhævelse, fiskeriinspektion, redningsaktioner, miljøopgaver, støtte til politi og myndigheder, og hvor der ellers er brug for os. Vi sejler på besøg hos vores NATO-partnere og er på den måde med til at markere alliancens betydning«, siger Rune Muff Smedsgård, der påmønstrer første gang som uddannet officer i foråret 2020.

Leder fra første dag
Fra første dag i jobbet som officer bliver han leder for en del af den maskintekniske besætning om bord på det flådefartøj, han påmønstrer. Det kan han gøre i kraft af den 20 måneder lange officersuddannelse.

»Officersuddannelsen er meget alsidig. Jeg tror ikke, at den ligner nogen andre uddannelser. Den ene time har du undervisning i statskundskab og international politik, og den næste time tager du boksehandsker og tandbeskytter på og kaster dig ud i nærkamp med dine medstuderende. På den måde indeholder uddannelse en ret unik blanding af teori og praksis. Den spændvidde findes vist ikke ret mange andre steder i uddannelsessystemet,« siger Rune Muff Smedsgård.

Oprindelig har han taget en HTX-uddannelse. På sidste år af uddannelsen var der et fag i maskinteknik, som skærpede hans interesse for at gå den tekniske uddannelsesvej.

»Jeg har altid skruet på knallerter, motorcykler og biler, men på HTX fik vi en god introduktion til maskinkonstruktion og motordesign, og vi fik lov at arbejde med blandt andet 3D-tegninger og at programmere robotter, og det vakte min interesse for at gå vejen som enten ingeniør eller maskinmester,« fortæller han.

De mange forskellige jobmuligheder som maskinmester gjorde udfaldet, og i 2013 begyndte han på uddannelsen på MARTEC. Som bachelorpraktikant kom han til flådestationen i Frederikshavn, hvor han lavede bachelorprojekt om forandringsledelse i en case, hvor to vedligeholdsenheder skulle fusioneres.
Herefter fik han et vikariat på OPLOG – Søværnets Operative Logistiske Støttecenter – på flådestationen, hvor han blev ansvarlig for vedligeholdssystemet og styring af vedligeholdsopgaver. Han havde første gang været ”inden for hegnet” på flådestationen i sin værkstedspraktik på maskinmesteruddannelsen, da han arbejdede for hydraulikvirksomheden Hytek, der servicerede flådefartøjerne.

»Jeg havde en meget inspirerende vejleder i mit bachelorprojekt – en orlogskaptajn – som var meget dygtig til at sælge en officersuddannelse ind. Derfor valgte jeg at søge ind på officersuddannelsen. Forsvaret har en særlig kultur og stemning, som jeg ikke har mødt andre steder, og som tiltalte mig. Der er tydelig signalgivning og faste rammer. Den måde kan jeg godt lide at arbejde på,« siger Rune Muff Smedsgård.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 2, 2020.

mandag den 17. februar

Relaterede artikler

 • Den nyeste teknologi til fremtidens maskinmestre torsdag den 09. juli

  Sammen har Aarhus Maskinmesterskole og en række virksomheder skabt et CO2-køleanlæg, der skal indgå i undervisning og uddannelse af fremtidige maskinmesterstuderende i Aarhus.

  Læs artiklen
 • Maskinmesteruddannelsen blandt de 25 mest søgte i år mandag den 06. juli

  Den samlede søgning til videregående uddannelser via Den Koordinerede Tilmelding blev opgjort pr. 5. juli og afslører, at flere unge vil være maskinmester.

  Læs artiklen
 • Flere kvinder skal ind på de maritime uddannelser fredag den 26. juni

  Under 10 procent af de studerende på de maritime uddannelser er kvinder. En rapport viser, at kvinder blandt andet mangler viden om de mange muligheder, der er med en maritim uddannelse. Det skal der gøres noget ved, mener uddannelses- og forskningsministeren.

  Læs artiklen
 • Giftig cocktail af havvand og miljøolie mandag den 08. juni

  Marcus Nielsen blev hædret med andenpræmien ved kåringen af årets bachelorprojekt for sin undersøgelse af stævnrørspakdåser, som ødelægges af en blanding af havvand og miljøolie.

  Læs artiklen
 • Studerende fra SIMAC vinder DM i entreprenørskab igen torsdag den 28. maj

  Onsdag den 27. maj stod det igen klart, at innovation og entreprenørskab står højt på dagsordenen på den maritime uddannelsesinstitution SIMAC i Svendborg. For sjette gang vandt studerende netop herfra nemlig førstepladsen ved DM i entreprenørskab.

  Læs artiklen