Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Brøndby Hallen viser vej til fremtidens halbelysning

Ny LED-belysning i Brøndby Hallen giver bedre lys til en lavere pris foruden lang levetid og fleksibel tilpasning til særlige aktiviteter. Et tæt samarbejde med Kvalitek og Zarp Danmark har sikret en optimal løsning.

Brøndby Hallen viser nu vej til fremtidens fleksible, lavenergibelysning med LED-teknologi. Med den nye belysning høster Brøndby Hallen store energibesparelser, får bedre lys, længere levetid og stor fleksibilitet i belysningen, der kan tilpasses specifikt til særlige begivenheder.

»Vi har nu fået en løsning, som på alle punkter er bedre end den gamle, når man ser på både lysstyrke og -kvalitet, energiforbrug og øvrige driftsomkostninger. Hertil kommer nogle unikke nye muligheder for at tilpasse lyset til de mange forskellige arrangementer, vi har i hallen,« siger Henrik Dornfeldt, halchef i Brøndby Hallen.
Udgangspunktet var et anlæg med lysstofrør fra 1992.

»Vi var nået det punkt, hvor driftsomkostningerne ved det gamle anlæg var blevet for store. Samtidig kunne belysningen ikke levere lys nok på gulvniveau, så vi måtte supplere med ekstra lyskilder, når der skulle laves tv-optagelser, og når der var messer og andre aktiviteter. Vi blev nødt til at gøre noget,« siger Henrik Dornfeldt.

1.200 lux i hele hallen
Løsningen er blevet en total udskiftning af Brøndby Hallens hidtidige lysstofrør til 140 LED-armaturer, som leverer 1.200 lux ved gulvniveau – på et 4.000 kvadratmeters areal. De tidligere T8-lysstofrør oplyste kun 1.500 kvadratmeter, men nu bliver hele hallens idrætsareal, inklusive tilskuerpladser, oplyst. Det allervigtigste krav fra Brøndby Hallen til den nye LED-løsning var muligheden for at levere 1.200 lux i gulvniveau.

»Vi kan nu levere 1.200 lux overalt, hvor der er sportslige aktiviteter, og hvor der er publikum i hallen. Det betyder, at vi ikke, som tidligere, skal bruge supplerende belysning for at nå den ønskede lysmængde. Tidligere kunne vi komme op på 300-400 lux med lysstofrørene og måtte ofte bruge supplerende lyskilder for at nå det krævede niveau. Samtidig bliver vi med LED ikke udfordret af uønsket varme, som det var tilfældet med de gamle armaturer. Jeg forventer, at temperaturen vil falde med mindst et par grader i hallen, hvilket særligt vil kunne mærkes om sommeren,« siger Henrik Dornfeldt.

Han mener, at Brøndby Hallen nu har Danmarks bedste belysning til en idrætshal.

»I forbindelse med etableringen har vi været rundt og se mange andre belysningsløsninger, og på den baggrund tør jeg godt sige, at Brøndby Hallen nu har fået landets måske bedste idrætshalbelysning. Ikke mindst takket være fantastisk sparring og et upåklageligt samarbejde med Kvalitek og Zarp Danmark. Vi er i den forbindelse glade for, at det er en dansk designet og produceret løsning af høj, garanteret kvalitet. Vi kunne måske godt have fået en billigere løsning fra en udenlandsk leverandør, men vi turde ikke satse på, at kvaliteten var i orden,« siger Henrik Dornfeldt.

Reducerede driftsudgifter
De årlige energiudgifter til hallens belysning ventes at falde fra 400.000 kroner til 200.000 kroner.

»Vi får mere og bedre lys for meget færre penge. Oveni får vi en meget brugervenlig løsning, så vores medarbejdere nemt kan regulere lyset på deres telefoner og tablets,« siger Henrik Dornfeldt.

Han fremhæver også den æstetiske og arkitektoniske værdi ved den nye løsning.

»Det nye lys passer meget bedre til hallen. Selvom der sidder 140 individuelle armaturer, er det blevet en harmonisk løsning, som klæder hallen rigtigt godt, og som giver os et meget mere roligt, ensartet og behageligt lys,« siger han videre.

Årligt forventes LED-armaturerne at få cirka 4.100 driftstimer, og med op mod 100.000 timers forventet levetid vil det betyde mindst 20 års belysning med den nye løsning.

»Vi forventer betydelig færre udgifter til vedligehold og service af den nye LED-belysning i mange år frem. Vi regner faktisk med, at det stort set passer sig selv, og at vi ikke behøver skifte armaturer i levetiden. Så driftsudgifterne bliver formodentlig minimale,« siger Henrik Dornfeldt.

Den første begivenhed i hallen efter udskiftningen til LED var den store, årlige Carl Ras Messe, og her var der lutter positive tilkendegivelser.

»Alle har været meget imponeret af den nye belysning. Så vi mener, at opgaven er mere end bestået. Det har været en proces på fire-fem år, fra vi begyndte at overveje en ny løsning, til vi står med løsningen i dag. Så det er en stor tilfredsstillelse, at vi nu er kommet i mål med en løsning, der overgår vores forventninger,« siger Henrik Dornfeldt.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 3, 2020.

mandag den 23. marts

Relaterede artikler

 • Energikonferencen 2020 – ses vi 24. august? onsdag den 24. juni

  Den nationale Energikonference 2020 afholdes for syvende gang i Esbjerg som dén årlige energikonference udenfor hovedstadsområdet, der tegner de energipolitiske tendenser og mål.

  Læs artiklen
 • Bred klimaaftale bringer Danmark tilbage i den grønne førertrøje mandag den 22. juni

  Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en ambitiøs klimaaftale, der sikrer en helt grøn energisektor og vigtige skridt mod en grønnere industri. Aftalen viser resten af verden, at klimahandling og økonomisk genopretning går hånd i hånd. I alt medfører aftalen sammen med klimaaftalen for affald CO2e-reduktioner på 3,4 mio. tons i 2030.

  Læs artiklen
 • Vinderprojekt sætter fokus på udnyttelse af overskudsenergi mandag den 16. marts

  De to nyuddannede maskinmestre, Emil Damsbo Sander og Joachim Carlsen, har vundet konkurrencen om årets bedste bachelorprojekt for 2019.

  Læs artiklen
 • Energikonferencen Esbjerg 2020 fredag den 21. februar

  Hvordan ser fremtidens energi ud? Energikonferencen Esbjerg 2020 giver dig svaret!

  Læs artiklen
 • Lydløse Ellen sejler kun på el onsdag den 12. februar

  Ærøfærgerne har søsat Danmarks første rene el-færge – Ellen – som dermed viser vejen til en CO2-neutral skibsfart. Men den unikke færge har kostet mange lærepenge at gøre sejlklar.

  Læs artiklen