Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Hvad betyder arbejdsfordeling?

Maskinmestrenes Forening har modtaget og modtager stadig henvendelser omkring arbejdsfordeling. Formålet med en arbejdsfordeling er at undgå afskedigelser. En arbejdsfordeling indebærer, at arbejdstiden og lønnen nedsættes forholdsmæssigt for medarbejderne på en virksomhed.

De dage medarbejderne arbejder får de løn fra virksomheden, hvorimod de kan modtage supplerende dagpenge de dage, de ikke arbejder, hvis betingelserne fra a-kassen er opfyldt. Ordningen kan iværksættes, hvis du er ansat på en overenskomst som giver adgang til at indgå en aftale om arbejdsfordeling. Det kan også ske som følge af frivillig aftale.

Arbejdsfordeling som følge af overenskomst:
Nogle overenskomster giver adgang til at indgå aftaler om arbejdsfordeling, og virksomhederne vil derfor kunne indgå en aftale med fagforeninger eller lokale tillidsrepræsentanter. Arbejdsfordeling som følge af overenskomst følger de fastsatte retningslinjer i de pågældende overenskomster.

Arbejdsfordeling som følge af frivillig aftale:
Hvis arbejdsgiveren ønsker at etablere arbejdsfordeling som følge af frivillig aftale, forudsætter det, at samtlige medarbejdere accepterer aftalen. Er der en berørt medarbejder, som ikke ønsker arbejdsfordeling, vil en aftale bortfalde.

 • Frivillige aftaler om arbejdsfordeling kan aftales som nedsættelse af arbejdstiden med mindst to hele dage pr. uge,
 • en uges arbejde efterfulgt af en uges ledighed,
 • 2 ugers arbejde efterfulgt af en 1 uges ledighed,
 • 2 ugers arbejde efterfulgt af 2 ugers ledighed.

En aftale skal enten omfatte virksomheden som helhed, en virksomhedsafdeling eller en bestemt produktionsenhed.

For at medarbejderne kan få supplerende dagpenge er det et krav, at aftalen indeholder en frigørelsesmulighed, således medarbejderen kan sige op uden varsel for at tage andet arbejde med en længere arbejdstid.

Maskinmestrenes Forenings bemærkninger
I forbindelse med frivillige aftaler om arbejdsfordeling har Maskinmestrenes Forening oplevet, at der med fordel bør være fokus på følgende:

 • Kontakt a-kasse forud for en mulig arbejdsfordeling for at sikre, at a-kassen betaler supplerende dagpenge til medarbejdere, der frivilligt indgår aftaler herom.
 • Nogle aftaler indeholder ikke ret til at gå på fuld tid med fuld løn i opsigelsesperioden, hvis man bliver opsagt under arbejdsfordeling.
 • Nogle medarbejdere står til en stor lønnedgang.
 • Hvis virksomheden går konkurs under arbejdsfordeling, vil udgangspunktet være, at Lønmodtagernes Garantifond lægger den aktuelle løn på konkurstidspunktet til grund for den erstatning, som der kan søges igennem fonden.

På baggrund af ovenstående foreslår Maskinmestrenes Forening, at der søges rådgivning hos Arbejdsmarkedsdelingen, inden der eventuel indgås aftaler om arbejdsfordeling.

Juridisk konsulent, Patryk Juda-Jensen

onsdag den 01. april

Relaterede artikler

 • Forbedret muligheder for erhvervsrejser tirsdag den 26. maj

  Udenrigsministeriet er netop kommet med råd om, hvordan 'nødvendige erhvervsrejser' kan gennemføres. Samtidig kan erhvervsrejsende blive testet for coronavirus før rejse og dermed dokumentere, at de ikke er smittet.

  Læs artiklen
 • Du har fået ekstra ind på din opsparing fredag den 29. maj

  Medlemmer med KundeKapital i PFA Pension kan du glæde sig over, at de i disse dage får ekstra ind på pensionsopsparingen.

  Læs artiklen
 • Nye medlemmer udpeget til Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed onsdag den 27. maj

  Jytte Skytte fra Dansk Gasteknisk Center er blevet udpeget som medlem af Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed. Udvælgelsen af Jytte Skytte er sket på baggrund af en indstilling fra Maskinmestrenes Forening.

  Læs artiklen
 • Varsling af ferie? tirsdag den 26. maj

  Ferieloven giver dig som medarbejder ret til 5 ugers ferie om året. De 5 uger bliver opdelt i 3 ugers hovedferie og 2 ugers restferie. 

  Læs artiklen
 • Webinar - Hvordan genstarter vi Danmark? fredag den 15. maj

  Kom til webinar den 19. maj og hør Group CEO i PFA Allan Polack og direktør i tænketanken Axcelfuture Joachim Sperling give deres bud på Danmarks fremtid.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.