Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Remote-opgradering af kontrolsystem kom i mål før tid

Under corona-pandemien og dens krav om personlig distance har Norfors foretaget en vellykket opgradering af System 800xA på distancen – med flere gevinster til følge.

Distance har været et nøgleord under corona-krisen, og et samarbejde mellem Norfors og ABB har vist, at opgaver, der tidligere krævede personlig tilstedeværelse, godt kan løses ”remote” – på distancen.

En planlagt opgradering af System 800xA hos Norfors er således sket, uden ABB har været fysisk til stede hos kunden på affaldsforbrændingsanlægget i Hørsholm. Hele samarbejdet om opgraderingen er sket online, og Norfors har selv løst de praktiske og tekniske installationsopgaver, som ABB normalt udfører i samarbejde med kunden under en opgradering.

Opgaven indebærer, at to 800xA-systemer inklusive PGIM på to ovnlinjer skal samles i ét fælles system, der samtidig opgraderes til nyeste version. De to 800xA-systemer har hidtil styret hver sin ovnlinje hos Norfors. Nu er den første ovnlinje blevet remote-opgraderet, og den anden ovnlinje følger i september 2020.

»Opgraderingen af System 800xA har haft to formål: Dels at øge vores cybersikkerhed, så vi er mere robuste over for cyberangreb. Dels at få vores to ovnlinjer koblet på samme system af hensyn til vores operatører, så de ikke skal skifte frem og tilbage mellem to systemer,« siger Rene Gemmer Gasberg Hansen, Technical Manager hos Norfors. Han er uddannet Technical Offshore Manager.

Ingen fysiske besøg
Opgraderingen af System 800xA har været en del den store årlige revision på den ene af Norfors’ to ovnlinjer. Umiddelbart inden nedlukningen af ovnlinjen og revisionens opstart blev Norfors på linje med alle andre virksomheder underlagt en lang række corona-restriktioner, og det har krævet ny planlægning af, hvordan de mange revisionsopgaver skulle ske i praksis.

»Corona-restriktionerne har tvunget os ud i en meget lærerig øvelse med at finde nye måder at planlægge og koordinere vores revision – ikke mindst på grund af afstandskravene, og hvor mange mand vi som følge deraf kunne have gående på samme tid. Af samme grund blev vi nødt til at finde en ny måde at opgradere System 800xA på, da vi ikke kunne besøge ABB til Factory Acceptance Test, og ABB ikke kunne besøge os til Site Acceptance Test. Her har vi i samarbejde med ABB skabt en effektiv og sikker måde at foretage opgraderingen online – uden vi skulle mødes fysisk. Faktisk er vi kommet i mål lidt før tid,« siger Rene Gemmer Gasberg Hansen.

Test via fjernopkobling
Praktisk er opgaven løst ved, at begge parter via Teams har haft adgang til System 800xA under FAT hos ABB og SAT hos Norfors.

Man har som foreskrevet kunnet teste alle de krævede funktioner, mens den anden part fulgte med på skærmen. Teknisk har opgraderingen krævet installation af nye servere og netværk.  I dette tilfælde har Norfors’ egne elektrikere foretaget den fysiske installation af servere.

»Faktisk gik FAT så godt, at vi valgte at rive vores gamle netværk ned og kun køre med de nye anlæg fra starten i stedet for, som planlagt, at køre med det gamle og nye parallelt i en periode. Alt i alt vurderer jeg, at vi har sparet et par arbejdsdage ved at udføre opgraderingen på distancen – ikke mindst på grund af sparet rejsetid, og vi vil bestemt overveje at gøre noget lignende fremover, når omstændighederne tillader det,« siger Rene Gemmer Gasberg Hansen.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 7, 2020.

torsdag den 23. juli

Relaterede artikler

 • Det digitale skib onsdag den 07. oktober

  I starten af ugen bød Maskinmestrenes Forening velkommen til et webinar i samarbejde med Skibsteknisk Selskab. 104 maskinmestre og skibsingeniører var samlet virtuelt for at høre om 'Det digitale skib’. 

  Læs artiklen
 • Maskinmester får nøglerolle i nyt klimapartnerskab tirsdag den 29. september

  Andreas Hestehauge Nielsen står i midten af et nyt samarbejde mellem Schneider Electric og sin arbejdsgiver LTECH. Sammen vil de to virksomheder udbrede førende klimateknologi ud fra en tankegang om, at klimakrisen kun kan løses via en fælles indsats.

  Læs artiklen
 • Ny teknologi accelererer slambundfældningen seks gange fredag den 25. september

  Som første danske anlæg anvender Viby Renseanlæg ny teknologi, som seksdobler bundfældningshastigheden i efterklaringerne, hvilket øger den samlede rensekapacitet markant uden udbygning af anlægget.

  Læs artiklen
 • Den nyeste teknologi til fremtidens maskinmestre torsdag den 09. juli

  Sammen har Aarhus Maskinmesterskole og en række virksomheder skabt et CO2-køleanlæg, der skal indgå i undervisning og uddannelse af fremtidige maskinmesterstuderende i Aarhus.

  Læs artiklen
 • Den nye Gassikkerhedslov fredag den 03. juli

  Gassikkerhedsloven blev indført i april 2018 og erstattede det eksisterende gasreglement. Det giver udfordringer for installationsejerne og i forbindelse med etablering af nye gasanlæg og -installationer.

  Læs artiklen