Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Hold fast i stærkt hjemmemarked - for eksportens skyld

Et stærkt hjemmemarked for energi og forsyning er afgørende for industriens muligheder på eksportmarkedet. Sådan lyder det fælles budskab fra vind-, vand- og varmesektoren.

Vind-, vand- og varmesektorerne eksporterer i dag i alt for 80,6 milliarder kroner og er dermed de tre største eksportører af forsyning- og energiteknologi og rådgivning. De tre sektorers brancheforeninger, Vindmølleindustrien, DANVA og Dansk Fjernvarme, har netop været værter ved et arrangement hos Berlingske Media, hvor de satte fokus på, hvordan den høje eksport fastholdes og udbygges. 

Vindmølleindustrien leverer med omkring 55 milliarder kroner den største andel af den samlede eksport af energiteknologi og rådgivning. Foreningen understreger, hvor vigtig ambitiøse mål for udbygningen med vedvarende er. Og fremhæver også muligheden for at teste og demonstrere ny teknologi: 

- Vedvarende energi og særligt vindenergi er i dag et førstevalg i energiforsyningen. Alligevel skal vi fortsat have ambitiøse grønne ambitioner for at drive omstillingen og udvikle de grønne teknologier yderligere. Det skal Danmark være i front med. Vi udvikler vores grønne eksport ved at være grønt foregangsland også i 2030, siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Vindmølleindustrien. 

Vandsektoren, der årligt eksporterer for knap 20 milliarder kroner, ser gode muligheder for at udbygge eksporten. 

- Vandselskabernes rolle er at være åbne test- og udviklingscentre, hvor de i samarbejde med rådgivere og producenter udvikler nye løsninger, som sikrer vandsektoren effektivitet og kvalitet i Danmark. De nye ideer markedsmodnes efterfølgende til eksport af samarbejdspartnerne. Modellen er enestående i verden og et resultat af Vandvision 2025, der er initieret af DANVA i samarbejde med Dansk Miljøteknologi og DI med forankring i Miljø- og Fødevareministeriet, siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

Ifølge DAMVAD vil vandvision skabe 11.000 nye arbejdspladser i vandbranchen i 2025. 

I fjernvarmesektoren, der har øget sit BNP-bidrag fra 16,5 milliarder kroner i 2013 til 19,1 milliarder kroner i 2017, er der ingen tvivl om, at en ny og langsigtet energipolitisk aftale bør have fokus på hjemmemarkedet for at understøtte selskabernes mulighed på eksportmarkedet. 

- Teknologiudvikling i fjernvarmesektoren er lig med billigere og mere miljøvenlig varmeforsyning til glæde for forbrugerne. Når industrien har gode betingelser for at udvikle og afprøve teknologien i Danmark, øger det også deres muligheder på eksportmarkedet. Vi har derfor alle gode grunde til at ønske os en ambitiøs energiaftale, der stiller krav til udbygningen med vedvarende energi i fjernvarmesektoren, lyder det fra Kim Mortensen, direktør i fjernvarmeselskabernes brancheforening. 

De tre sektorer har alle deres største eksportmarkeder i nærmarkederne. Det er Tyskland, Storbritannien, Sverige, Norge og Frankrig, der fylder mest i ordrebøgerne. Men også USA og Kina importerer en del danske varer fra energi- og forsyningssektoren. 

Eksporten fra vind-, vand- og varmesektorerne på i alt 80,6 milliarder kroner svarer til 5,5 procent af den samlede danske eksport, der i 2017 lå på 1.455 milliarder kroner. 

mandag den 23. april 2018

Relaterede artikler

 • Mere havvind på vej mandag den 13. maj

  Cirka 40 procent af Danmarks elektricitet kommer i dag fra vedvarende energikilder – primært vindmøller. Så vi er endnu ikke halvvejs til en 100 procent grøn elproduktion.

  Læs artiklen
 • Vindenergi bliver hjørnesten i et grønt energisystem tirsdag den 06. november 2018

  Omstillingen til en CO2-neutral energiforsyning frem mod 2050 er godt i gang. Men den store udfordring bliver at få koblet varmeforsyning og transportsektoren på den grønne el fra vind og sol.

  Læs artiklen
 • Meget mere vind i Europa mandag den 22. oktober 2018

  Hvis EU’s mål om 30 procent vedvarende energi i 2030 skal opfyldes, kræver det 150-200 GW mere vindenergi. Østersøen udgør et stort potentiale, og Vattenfall er klar til et marked uden statsstøtte.

  Læs artiklen
 • Meget mere vind fra Østersøen tirsdag den 28. august 2018

  Østersøen gemmer på op mod 40 GW vindkraft. Med EU’s nye målsætning om 35 procent vedvarende energi i 2030 er der brug for 200 nye europæiske havmølleparker, og mange af dem kunne ligge i Østersøen.

  Læs artiklen
 • 2017 gav omsætningsrekord i den danske vindmølleindustri torsdag den 14. juni 2018

  Den danske vindmølleindustri satte omsætningsrekord i 2017 med en stigning på 13,7 pct. til 112,5 mia. kr. sammenlignet med forrige år. Omsætningen landede i 2017 dermed næsten 10 mia. kr. højere end i 2008, der var det hidtidige rekordår. Fuldtidsbeskæftigelsen steg med 757 årsværk til 33.662, hvilket svarer til en fremgang på 2,3 pct. Det fremgår af nye tal fra Vindmølleindustriens Branchestatistik 2018, udarbejdet af DAMVAD Analytics.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.