Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Johan Sverdrup-platformen har været yderst synlig i Haugesund under byggeriet de seneste ni måneder. Foto: Arne Reidar Mortensen
Johan Sverdrup-platformen har været yderst synlig i Haugesund under byggeriet de seneste ni måneder. Foto: Arne Reidar Mortensen

Boreplatform til otte milliarder kroner klar til tjeneste

Johan Sverdrup-boreplatformen sejles nu ud til Johan Sverdrup-feltet, hvor den skal bore efter olie i et af de største felter i den norske del af Nordsøen.

Det er en investering på otte milliarder norske kroner, som i dag sejles til den norske del af Nordsøen.

Johan Sverdrup-boreplatformen sejles fra Aibel-værftet i Haugesund ud til tjeneste på Johan Sverdrup-feltet i Nordsøen. 

Den 147 meter høje boreplatform har været yderst synlig i Haugesunds bybillede i de seneste ni måneder. Men 31. maj er det farvel til Haugesund. Om eftermiddagen tager fire slæbebåde kontrol over prammen, der bærer topsiden af boreplatformen. 

Herefter overføres 22.000 tons stålkonstruktionen til Pioneering Spirit, verdens største løfteskib, før sejladsen går videre til Johan Sverdrup-feltet til installation som den anden af fire platforme i fase 1 i udviklingen af det store olie- og gasfelt. 

Aibel-værftet vandt kontrakten på Johan Sverdrups boreplatform i februar 2015. Kontrakten beløb sig til otte milliarder norske kroner. Det er en af de største individuelle kontrakter, der tildeles under fase 1 i udviklingen af Johan Sverdrup-feltet. 

Det største modul, hoveddækket, blev bygget på Aibelos-værftet i Thailand. Borestøttemodulet, den næststørste enhed, blev bygget i Haugesund. Det tredje modul, derrick og tilhørende udstyr, blev bygget af Nymo i Grimstad. 

De tre moduler blev samlet i Klosterfjorden i begyndelsen af september 2017. Topsiden blev herefter trukket ind på Aibel-værftet i Haugesund. De seneste ni måneder har hook-up og fabrikationsaktiviteter fundet sted på værftet. Samtidig har Equinor afprøvet udstyr om bord på platformen, før hele topsidestrukturen nu transporteres offshore.

 

Store besparelser

Når boreplatformen ankommer til Johan Sverdrup-feltet, løftes hele konstruktionen i et enkelt løft af Pioneering Spirit, som er verdens største tungløfteskib. Takket være fartøjets førende løfteteknologi er det muligt at samle og afprøve meget store topsidestruktur på land - hvilket tidligere skulle gøres offshore. 85 procent af de nødvendige tests er derfor allerede gennemført.

Dette giver mulighed for store besparelser, både mandetimer og øvrige omkostninger, og ved at flytte arbejdet fra offshore til onshore reduceres risici ved sundhed, miljø og sikkerhed. Johan Sverdrups topside er den første installationsopgave for Pioneering Spirit.

 

FAKTA om Johan Sverdrup-feltet

 • Johan Sverdrup-feltet er et af de fem største oliefelter på den norske kontinentalsokkel
 • Ved produktionsstart i slutningen af 2019 forventes en produktion på 440.000 tønder om dagen
 • Ved fuld produktion i 2022 ventes en produktion på 660.000 tønder om dagen – svarende til 25 procent af den samlede norske olieproduktion
 • Der er foreløbig investeret 60 milliarder norske kroner i udviklingen af feltet (fase 1)
 • Over hele feltets forventede levetid på 50 år forventes en produktion svarende til en værdi af 1.350 milliarder NOK – heraf vil 670 milliarder NOK blive betalt i skat til den norske stat.
torsdag den 31. 2018

Relaterede artikler

 • Aftale om besætningsskift ophører og udfases onsdag den 14. oktober

  Med virkning fra i morgen – 15. oktober – ophører den særlige aftale om håndtering af besætningsskift under Corona-krisen. Maskinmestrenes Forening, Metal Maritime og Danske Rederier har indgået aftale om særordningens ophør og udfasning, så overenskomstvilkårene igen bliver gældende.

  Læs artiklen
 • De første 190 søfarende gennem Kastrup Lufthavn efter nyt tiltag fredag den 07. august

  190 søfarende på vej til afløsning i Maersk-flåden i Europa, landede i tirsdags i Kastrup Lufthavn i chartret fly fra Manila.

  Læs artiklen
 • Det blå Danmark efterlyser kvinder torsdag den 31. 2018

  Manglen på kvalificeret arbejdskraft er presserende for de maritime erhverv, som nu vil øge talentmassen med flere kvinder til søs og på rederikontorerne.

  Læs artiklen
 • Ny bestyrelse i MDC onsdag den 30. maj 2018

  Fredag d. 25. maj afholdt Maritime Development Center (MDC) generalforsamling, der både bød på afgående bestyrelsesmedlemmer og nye bestyrelsesmedlemmer, melder MDC i en pressemeddelelse.

  Læs artiklen
 • Nyt innovationsnetværk for energiproduktion tirsdag den 22. maj 2018

  En række større energivirksomheder har sammen med de vestdanske regioner aftalt at samle kræfterne i en ny national klyngeorganisation for innovation inden for energiproduktion.

  Læs artiklen