Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dk

Datacentre kan styrke Danmarks grønne omstilling

Energibranchen gør klar til et større rykind af hyperscale datacentre og datahoteller. Dansk Energi sætter fokus på praktiske udfordringer og kommercielle muligheder på en temadag onsdag den 27. juni.

Facebook er i fuld gang med at opføre et datacenter i Odense, og Apple har opført de første bygninger i Viborg og er så småt ved at gå i gang i Kassø udenfor Aabenraa. Derudover har Google reserveret grunde i Fredericia og Aabenraa, ligesom en ’hemmelig’ virksomhed har kig på Andrup ved Esbjerg som hjemsted for et hyperscale datacenter.

- Ejerne af datacentrene går efter stabil strømforsyning og lynhurtigt fibernet. Dér har vi i Danmark en konkurrencefordel, siger direktør Henrik Hansen fra Datacenter Industrien, der deltager i Dansk Energis ’Temadag om datacentre og energi’ onsdag den 27. juni.

De store datacentre kommer hver især til at bruge rigtig mange kWh og lægge beslag på betydelig kapacitet (op til 200 MW/styk). I byggefasen skal de lokale elnetselskaber levere byggestrøm, men størrelsen på centrene gør, at de typisk kobles direkte på Energinets transmissionsnet – altså på elektricitetens motorveje.

- Vi forventer flere hyperscale datacentre i de kommende år, men det samlede antal vil nok holde sig under ti frem mod 2030-2040, vurderer Henrik Hansen og nævner, at hvis det såkaldte Havfrue-projekt bliver gennemført, vil det styrke Danmarks konkurrencesituation yderligere. Havfrue-søkablet skal styrke kommunikationslinjerne mellem New Jersey i USA og Irland/Storbritannien samt Esbjerg.

Antallet af datahoteller stiger

Mens hyperscale datacentre er for branchens giganter, så benytter de mindre aktører datahoteller – også kaldet co-location datacentre – hvor de evt. deler plads med andre virksomheder. Datahoteller kan variere meget i størrelse fra mindre end 1 MW og i fremtiden måske helt op til 30 MW. I Danmark har vi allerede i dag en del mindre datahoteller, men Datacenter Industrien forventer både mange flere og større enheder fremover.

- Datahotellerne er væsentlig mindre end de helt store hyperscale datacentre og kan ligge mange forskellige steder i landet på steder, hvor de er tæt på digitale hubs, teleselskaber og andre kunder med behov for at opbevare mange data – eksempelvis produktionsvirksomheder, der som et led i digitaliseringen og The Internet of Things bygger intelligens ind i deres produkter, fortæller Henrik Hansen.

Nianet, der leverer fibernet til det danske erhvervsliv, er et eksempel på et selskab, der har etableret datahoteller. Indtil videre har Nianet oprettet tre centre i København, et i Skanderborg og et i Aarhus. Senest har amerikanske DigiPlex etableret sig i Telias datacenter på Amager, og også GlobalConnect i Taastrup og Interxion i Ballerup driver danske datahoteller.

Partnerskaber om grøn energi

Både store og mindre datacentre er afhængige af elektricitet 24 timer i døgnet alle årets 365 dage. For nogle af ejerne er det vigtigt, at de får leveret grøn elektricitet, og det kan give nye muligheder både for elhandlere, balanceansvarlige virksomheder og projektudviklere. Facebook har eksempelvis købt strøm på en 15 år lang kontrakt med Norsk Vind Energi, der efter planerne skal idriftsætte 294 MW vind ved Stavanger i 2019.

- Der er gode muligheder for at indgå den slags partnerskaber, vurderer Henrik Hansen, der spændt følger forhandlingerne om en ny, dansk energiaftale.

Lavere afgift på overskudsvarme

V-LA-K-regeringen har foreslået at sænke afgiften på overskudsvarme, og det kan være med til at bane vej for flere fjernvarmeprodukter med udgangspunkt i de store datacentre. På Dansk Energis temadag den 27. juni vil bl.a. SE, Energi Viborg og Fjernvarme Fyn fortælle om deres overvejelser om den side af sagen.

- Strømprisen er selvfølgelig også vigtig for datacentrene, påpeger Henrik Hansen, der har kan konstatere, at regeringen lægger op til en sænkelse af elafgiften.

- Regeringens udspil rummer vigtige principper, som vi gerne ser udmøntet med bred, politisk opbakning og konkret handling. Forslagene om mere grøn strøm, lavere afgifter på el og elvarme samt bedre udnyttelse af overskudsvarme vil styrke datacentres nøglerolle som en vigtig drivkraft for den grønne omstilling, siger Henrik Hansen, der vurderer, at datacentrene kan lægge en solid bund under de store investeringer i grøn strøm, der vil være nødvendig for at gøre Danmark til et fossilfrit samfund.

Se mere om Temadag om datacentre og energi ved at klikke her.

Datacenter Industrien

 • Brancheforening stiftet marts 2017
 • Repræsenterer ca. 60 medlemmer fordelt på private virksomheder, kommuner, regioner og uddannelsesinstitutioner
 • Bestyrelsen består af medlemmer fra Coromatic, Schneider Electric DK, Cowi, GlobalConnect, Njord Law Firm, Rockwool, MT Højgaard og Interxion samt Viborg og Odense kommuner
 • Har til formål at skaffe flere datacenter-investeringer til Danmark ved at samle interesser hos private aktører, kommuner, forsyningsselskaber m.fl.
onsdag den 13. juni

Relaterede artikler

 • Grøn omstilling på markedsvilkår? torsdag den 05. juli

  Skal forsyningsbranchen selv planlægge og drive den grønne omstilling, eller skal og kan udviklingen overlades til markedet? Forsyningssektoren havde inviteret til debat på Folkemødet 2018.

  Læs artiklen
 • 191 mio. kr. til fremtidens energiteknologi torsdag den 28. juni

  Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) har uddelt 191 mio. kr. til nye energiteknologiske løsninger. I alt bliver 25 projekter sat i gang som resultat af støtten.

  Læs artiklen
 • DTU: Bornholm skal være testcenter for ny energiteknologi tirsdag den 19. juni

  Fremtidens energi skal hentes fra bæredygtige energikilder, der spiller sammen i et intelligent system. Med Bornholm som national testzone kan Danmark være med helt fremme i den udvikling.

  Læs artiklen
 • Lidt bedre udnyttelse af energi i 2017 Ca. -10 timer siden

  Energiintensiteten for dansk økonomi som helhed er faldet med 0,7 procent fra 2016 til 2017. Den forbedrede energiintensitet svarer til, at hver BVT-enhed (bruttoværditilvækst) krævede 0,7 procent mindre energi i 2017 end i 2016.

  Læs artiklen
 • EU hæver målet for vedvarende energi til 32 procent Ca. -9 timer siden

  EU har opsat et nyt mål for vedvarende energi i 2030 på 32 procent. Samtidig opstilles en målsætning for transportsektoren for at fremme elbiler. Det lykkedes ikke at opnå enighed om energieffektivitet.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.