Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Danmarks første maritime startup hub

En ny maritim startup hub er netop sat i gang i Svendborg og skal sikre Fyn den næste maritime succes.

Da det officielle startskud for Danmarks første maritime startup hub lød 13. juni i Svendborg var det med to forventningsfulde og ivrige iværksættervirksomheder i startboksen. De to virksomheder, som udvikler henholdsvis en sejlende drone og en digital sikkerhedsplatform, er blevet udpeget af et professionelt advisory board, der vurderer virksomhederne til at have særdeles stort markedspotentiale. 

Maritim Startup Hub er den første af sin slags i Danmark. Med inspiration fra Odenses robothub tilbyder den maritime startup hub et gennemtestet og struktureret acceleratorforløb med test-, udviklings- og kontorfaciliteter, som er specielt designet til at udvikle maritime iværksættere til sejlklare virksomheder. 

Geografisk er hubben forankret i Svendborg, hvor iværksætterne bl.a. får adgang til værksteder på Svendborg Erhvervsskole og SIMAC. Grundlæggende handler startupprogrammet om at øge overlevelseschancerne for iværksætterne, så der skabes vækst og arbejdspladser, og Fyns maritime styrkeposition udbygges. 

- Med den maritime startup hub vil vi stå fadder til udviklingen af fremtidens maritime løsninger og teknologier ved at hjælpe nogle åbenlyst innovative startups med at komme fra idé til succesfuld virksomhed, siger Lars Ahrendtsen, forretningschef for Fyns Maritime Klynge, som leder og driver Maritim Startup Hub. 

- Det maritime erhverv er et af de allervigtigste i Danmark og ikke mindst på Fyn, hvor det repræsenterer flere end 250 virksomheder og 8.000 ansatte. For at kunne fastholde og udbygge denne position i et konkurrencepræget globalt marked, er det vigtigt at understøtte innovation og nytænkning, og det er det, som startup hubben skal, siger han videre. 

Flydende droner og digitaliseret sikkerhed

De to virksomheder, som bliver de første beboere i Maritim Startup Hub, er DanaDynamics og Scoutbase. To meget forskellige virksomheder, der dog har det til fælles, at de kunne levere så stærk en produktidé og forretningsplan, at hubbens professionelle advisory board ikke var i tvivl om at byde dem velkommen. 

DanaDynamics er stiftet af Lasse Møller og Martin Stockholm. De udvikler en sejlende drone, der er i stand til at foretage ubemandede søopmålinger, som der er et voksende marked for herhjemme og i udlandet.

- Hubben giver et rigtig godt fundament for udviklingen af vores virksomhed, og vi er meget glade for de muligheder, som et professionelt startupprogram giver os, siger Lasse Møller og fortsætter: 

- Der er meget fokus på luftbårne droner i disse år, men det maritime område halter efter. Det er vores ambition at styrke autonomi indenfor Det Blå Danmark, og med vores projekt vil vi medvirke til, at Svendborg bliver epicenter for autonomi til søs, og vi satser på at kunne kvittere med et antal arbejdspladser i løbet af et par år. 

Den anden virksomhed, Scoutbase, udvikler et digitalt værktøj, der vil forbedre sikkerheden til søs ved at skabe real time-indsigt i skibspersonels daglige sikkerheds- og produktivitetsudfordringer og dele dem med organisationen. Virksomheden, som er flyttet fra København til Svendborg for at blive en del af hubben, er stiftet af Mads Ragnvald Nielsen og medstiftere Yassin Askar, Sebastian Nause-Blueml og Anders Bech Mellson. 

- Ulykker og utilsigtede hændelser er enormt dyre for de maritime organisationer, så udover at det kan have store menneskelige konsekvenser, så er der også et stort økonomisk incitament til at minimere ulykker. Sikkerhedsprocedurer ombord på skibe er i dag meget statiske, men det gør vores produkt op med og gør dem mere organiske - nærmest demokratiske - så vi kan forudse potentielle hændelser og ikke behøver at vente på at ulykken er sket for at lære, siger Mads Ragnvald Nielsen, og tilføjer om optagelsen i hubben: 

- At starte en virksomhed op er en stor opgave i sig selv. Men at komme videre og skabe succes og vækst er en kæmpe udfordring, som rækker ud over, hvad vi i Scoutbase er i stand til at løfte på egen hånd. Vi har brug for mennesker med erfaring, der spænder bredt ud over vores egne kernekompetencer, og mennesker som kan hjælpe med at udvikle vores netværk og knytte nye kontakter. Vi tror på, at vi med vores optagelse i den Maritime Startup Hub får tilført Scoutbase netop sådan en dimension, hvilket er en kæmpe styrke i arbejdet med vores ambitiøse mission. 

Jeppe Sonne er Group Sales Director i SH Group og en del af Maritim Startup Hubs Advisory Board. Han har været med til at pege på de to virksomheder. 

- Det er to virksomheder med meget stærke produktidéer, som nu flytter ind i hubben, men det kræver hårdt arbejde, hvis de skal have succes - en god idé er ikke nok. Den Maritime Startup Hub kan hjælpe dem et skridt nærmere denne succes med adgangen til eksperthjælp, netværk og mulige investorer. Det er en kæmpe mulighed for dem, som jeg håber de bruger, så den næste store maritime virksomhedssucces bliver fynsk, siger Jeppe Sonne. 

Svendborg som maritimt kraftcenter

At hubben ligger i Svendborg er ingen tilfældighed. Byens maritime profil udbygges i disse dage bl.a. med flere investeringer i den maritime udvikling på Sydfyn. Svendborgs borgmester, Bo Hansen, er da heller ikke i tvivl om, hvad den maritime startup hub betyder for Svendborg - og omvendt: 

- I disse år udbygger vi Svendborgs maritime styrkeposition med forskellige målrettede investeringer og tiltag. Placeringen af den maritime startup hub her i byen er en del af denne strategi. Målet er at skabe synergi mellem hubben og vores stærke maritime miljø, så vi sikrer, at Svendborg og Sydfyn også er førende, når det gælder udvikling og test af nye maritime teknologier. På sigt skulle det gerne generere vækst og arbejdspladser til vores område, siger Bo Hansen. 

Maritim Startup Hub forventer at byde yderligere 1-2 iværksættere velkommen i løbet af efteråret. 

FAKTA om Maritim Startup Hub

  • Startups med gode, innovative idéer søger om plads og udvælges af advisory boardet
  • En plads i hubben giver adgang til et struktureret accelerator‐forløb med milepæle undervejs
  • Desuden fri adgang til at bruge professionelt udstyr, værktøj, maskiner og 3D-printere til udvikling og test af prototyper på Svendborg Erhvervsskole, SIMAC og en række erfarne virksomheder
  • Forløbet indebærer sparring med fag‐professionelle, erfarne forretningsudviklere, kontakt til investorer og adgang til test‐ udviklings‐ værksted‐ og kontorfaciliteter
  • En plads i hubben er gratis og hubben kræver ikke ejerandele
  • Fyns Maritime Klynge leder og driver hubben

Læs mere om Maritim Startup Hub på fynsmaritimeklynge.dk.

 

torsdag den 14. juni 2018

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.