Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Medie

Udnyttelse af rejektvand i varmepumpe

Kan det betale sig at udnytte rejektvand i en varmepumpe til at producere varme på et renseanlæg fremfor at købe fjernvarme? Det spørgsmål er undersøgt i et bachelorvinderprojekt hos BIOFOS.

Hvordan kan overskudsvarme fra slamforbrændingsanlæggets rejektvandssump udnyttes – med henblik på at reducere fremtidige udgifter til fjernvarme?

Sådan lyder problemformuleringen i det bachelorprojekt, som er hædret med 2. præmien i kåringen af de bedste bachelorprojekter fra 2017. Bag projektet står to nyuddannede maskinmestre fra Maskinmesterskolen København, Christian Bergmann og Gisle Rasmussen. Projektet er udarbejdet i samarbejde med BIOFOS og Renseanlæg Avedøre, hvor de to maskinmestre var i bachelorpraktik som optakt til selve det afsluttende bachelorprojekt.

På Renseanlæg Avedøre har de analyseret mulighederne for at indsætte en varmepumpe til at udnytte varmeenergien fra rejektvandet, der kommer fra anlæggets slamforbrænding.

»Den brændende platform for Renseanlæg Avedøre er, at man ikke længere bruger sin egen biogas til at lave varme, fordi man nu leverer sin gas til et opgraderingsanlæg. Som konsekvens er man blevet afhængig af andre varmekilder og er derfor blevet koblet på fjernvarmenettet. Vi har i vores projekt prøvet at finde en rentabel måde fortsat at producere varme på renseanlægget, og her er rejektvandet den ressource, som er til rådighed i størst mængde, selv om temperaturen ikke er så høj. Der er også udfordringer med svingende temperaturer i rejektvandet hen over året. Alligevel peger vores projekt på, at det er en varmepumpe, som udnytter rejektvandet, der udgør det største potentiale for at producere varme på renseanlægget og som i perioder vil kunne konkurrere med fjernvarmen,« siger Gisle Rasmussen.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 6, 2018.

Christian Bergmann (t.v.) og Gisle Rasmussen ved en af de tre spiralvekslere, hvis ydelse har afgørende betydning for varmebehovet, som deres bachelorprojekt prøver at dække. Christian Bergmann (t.v.) og Gisle Rasmussen ved en af de tre spiralvekslere, hvis ydelse har afgørende betydning for varmebehovet, som deres bachelorprojekt prøver at dække.
mandag den 18. juni 2018

Relaterede artikler

 • Solgte sin virksomhed og fik mere ansvar onsdag den 23. september

  Maskinmester Ulrich Basse fik større ansvar som leder og flere udfordringer, da han solgte sin virksomhed og blev ansat som chef samme sted. Han er Business Manager hos kølegrossistvirksomheden Aircon Teknik.

  Læs artiklen
 • Den nyeste teknologi til fremtidens maskinmestre torsdag den 09. juli

  Sammen har Aarhus Maskinmesterskole og en række virksomheder skabt et CO2-køleanlæg, der skal indgå i undervisning og uddannelse af fremtidige maskinmesterstuderende i Aarhus.

  Læs artiklen
 • Maskinmesteruddannelsen blandt de 25 mest søgte i år mandag den 06. juli

  Den samlede søgning til videregående uddannelser via Den Koordinerede Tilmelding blev opgjort pr. 5. juli og afslører, at flere unge vil være maskinmester.

  Læs artiklen
 • 5.600 kunder leverer data til optimering af fjernvarmenet mandag den 29. juni

  Maskinmester Kasper Neve, Aars Fjernvarme a.m.b.a., har deltaget i udviklingen af Heat Intelligence, som er et analyseværktøj, der hjælper fjernvarmeselskaber med at optimere distribution og ledningsnet.

  Læs artiklen
 • Flere kvinder skal ind på de maritime uddannelser fredag den 26. juni

  Under 10 procent af de studerende på de maritime uddannelser er kvinder. En rapport viser, at kvinder blandt andet mangler viden om de mange muligheder, der er med en maritim uddannelse. Det skal der gøres noget ved, mener uddannelses- og forskningsministeren.

  Læs artiklen