Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Medie

Udnyttelse af rejektvand i varmepumpe

Kan det betale sig at udnytte rejektvand i en varmepumpe til at producere varme på et renseanlæg fremfor at købe fjernvarme? Det spørgsmål er undersøgt i et bachelorvinderprojekt hos BIOFOS.

Hvordan kan overskudsvarme fra slamforbrændingsanlæggets rejektvandssump udnyttes – med henblik på at reducere fremtidige udgifter til fjernvarme?

Sådan lyder problemformuleringen i det bachelorprojekt, som er hædret med 2. præmien i kåringen af de bedste bachelorprojekter fra 2017. Bag projektet står to nyuddannede maskinmestre fra Maskinmesterskolen København, Christian Bergmann og Gisle Rasmussen. Projektet er udarbejdet i samarbejde med BIOFOS og Renseanlæg Avedøre, hvor de to maskinmestre var i bachelorpraktik som optakt til selve det afsluttende bachelorprojekt.

På Renseanlæg Avedøre har de analyseret mulighederne for at indsætte en varmepumpe til at udnytte varmeenergien fra rejektvandet, der kommer fra anlæggets slamforbrænding.

»Den brændende platform for Renseanlæg Avedøre er, at man ikke længere bruger sin egen biogas til at lave varme, fordi man nu leverer sin gas til et opgraderingsanlæg. Som konsekvens er man blevet afhængig af andre varmekilder og er derfor blevet koblet på fjernvarmenettet. Vi har i vores projekt prøvet at finde en rentabel måde fortsat at producere varme på renseanlægget, og her er rejektvandet den ressource, som er til rådighed i størst mængde, selv om temperaturen ikke er så høj. Der er også udfordringer med svingende temperaturer i rejektvandet hen over året. Alligevel peger vores projekt på, at det er en varmepumpe, som udnytter rejektvandet, der udgør det største potentiale for at producere varme på renseanlægget og som i perioder vil kunne konkurrere med fjernvarmen,« siger Gisle Rasmussen.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 6, 2018.

Christian Bergmann (t.v.) og Gisle Rasmussen ved en af de tre spiralvekslere, hvis ydelse har afgørende betydning for varmebehovet, som deres bachelorprojekt prøver at dække. Christian Bergmann (t.v.) og Gisle Rasmussen ved en af de tre spiralvekslere, hvis ydelse har afgørende betydning for varmebehovet, som deres bachelorprojekt prøver at dække.
mandag den 18. juni 2018

Relaterede artikler

 • Lidt flere unge vil være maskinmestre Ca. 3 timer siden

  Maskinmesteruddannelsen oplever generelt en beskeden fremgang af ansøgere til maskinmesterstudiet på landets maskinmesterskoler.

  Læs artiklen
 • Machine learning vinder bachelorpris fredag den 28. juni

  Jan Hansen vandt 1. præmien for årets bedste bachelorprojekt, som beskæftiger sig med machine learning, algoritmer og neurale netværk til at optimere en industriel forseglingsproces.

  Læs artiklen
 • Fra lokal til global strategi torsdag den 02. maj

  Til daglig er Allan Due Overbeck chef for havmølleparken Horns Rev 2, men efter en masteruddannelse i Leadership Psychology er han nu klar til nye ledelsesudfordringer.

  Læs artiklen
 • Nitrogengas forhindrer nedbrydning af olie tirsdag den 12. februar

  Brønderslev Forsyning har etableret en nitrogengenerator til at eliminere ilt i olietank og dermed forhindre nedbrydning af olien. FLAIRMO har leveret en egenudviklet nitrogengenerator.

  Læs artiklen
 • Succes i Esbjerg - Rekordantal nye maskinmestre lørdag den 02. februar

  Mange af dimittenderne fra Fredericia Maskinmesterskole Esbjerg (FMS) havde allerede sikret sig et job, før de forleden fik beviset i hænderne.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.