Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Tre maskinmestre foran det nye kraftvarmeværk i Sindal: Anders Emus, Jesper Skrubbeltrang og Marc Centhner.
Tre maskinmestre foran det nye kraftvarmeværk i Sindal: Anders Emus, Jesper Skrubbeltrang og Marc Centhner.

Ny biomasseteknologi skal sikre billig fjernvarme i Sindal

Sindal Varmeforsyning etablerer et biomasseværk med ny forgasningsteknologi for at opnå brændselsfleksibilitet og høj energieffektivitet, der skal sikre forbrugerne fortsat lave fjernvarmepriser.

Naturgassen skal ud, og biomassen skal ind i Sindal. I september 2018 indvier Sindal Varmeforsyning sit nye biomasseværk, men det er ikke et traditionelt biomasseanlæg. I samarbejde med Dall Energy etablerer Sindal Varmeforsyning en helt ny type biomasse-kraftvarmeværk, som benytter en nyudviklet forgasningsteknologi, der afsætter sin energi til først et termo-olie-anlæg og derefter et Organic Ranking Cycle-turbine-anlæg, så der kan laves både varme og el.

Det er første gang, at et sådant anlæg etableres i Verden. Det nye biomasseværk er en konsekvens af, at grundbeløbet for decentral kraftvarme bortfalder. Formålet med det nye værk er at undgå store stigninger i varmeprisen for de 1.400 forbrugere i Sindal.

»Som så mange andre varmeværker mister vi grundbeløbet ved udgangen af 2018, og det betyder et indtægtstab på 6-7 millioner kroner. Det tal skal ses i forhold til en samlet omsætning på 22 millioner kroner. Hvis ikke vi skulle sætte varmeprisen voldsomt op, måtte vi finde en langsigtet, bæredygtig løsning, og den proces startede allerede i 2014. Herefter fulgte en lang proces, hvor vi med hjælp fra Rambøll har undersøgt forskellige alternativer til vores gasmotorer,« siger Jesper Skrubbeltrang, maskinmester og driftsleder hos Sindal Varmeforsyning. 

Største investering nogensinde

Omtrent samtidig med denne proces hos Sindal Varmeforsyning fik Dall Energy støtte fra EUDP til at afprøve deres biomasseforgasningsteknologi i kombination med et termo-olie-anlæg og Organic Ranking Cycle (ORC). Dette projekt viste sig at blive den nye løsning for Sindal Varmeforsyning.

»Vi skulle finde en vært for et demonstrationsprojekt, hvor vi kunne afprøve kombinationen af biomasseforgasning, termo-olie og ORC, og det passede sammen med, at Sindal var på udkig efter et nyt anlæg til at lave både varme og strøm,« siger Anders Emus, maskinmester og projektchef hos Dall Energy.

Med den nye kombination af anlæg får Sindal Varmeforsyning en meget energieffektiv, fleksibel og miljørigtig produktion af både varme og el. Budgettet på 65 millioner kroner gør investeringen til den største investering i Sindal Varmeforsynings historie og skal sikre en bæredygtig fjernvarmeforsyning i mange år frem. Tilskuddet fra EUDP betyder, at Dall Energy og Sindal Varmeforsyning har kunnet få en del af deres risiko ved projektet afdækket.

»Vi forventer, at 90 procent af vores varmebehov kan dækkes af det nye anlæg, så vi kun skal bruge vores gasmotorer eller gaskedel ved spidslast. Samtidig kan det nye anlæg køre op og ned fra 20 til 100 procents effekt og bevare både sin energieffektivitet og den meget rene forbrænding hele vejen op og ned i last, og det er naturligvis vigtigt i forhold til den skiftende drift henover året,« siger Jesper Skrubbeltrang.

Læs mere i Maskinmesteren nr. 6, 2018.

fredag den 22. juni

Relaterede artikler

 • Robotter flytter job tilbage til Danmark Ca. 12 timer siden

  Mennesker og robotter samarbejder i stigende grad, så robotterne overtager de mest trivielle og nedslidende arbejdsopgaver. Samtidig skaber robotter nye produktionsarbejdspladser i Danmark.

  Læs artiklen
 • IoT giver optimeringer og nye produkter onsdag den 14. november

  Mange maskinmestervirksomheder har et stort potentiale i at udnytte data til at optimere produktionen og opdyrke nye markeder. Og det er nu, danske virksomheder skal med på vognen, hvis de vil bibeholde deres konkurrenceevne.

  Læs artiklen
 • Fremtidens kunstige intelligens tirsdag den 13. november

  Kunstig intelligens er temaet, når Thomas Bolander fra DTU holder oplæg på Ajour. Her giver han svar på, om vi skal frygte eller favne den kunstige intelligens.

  Læs artiklen
 • Mange muligheder i Virtual Reality torsdag den 08. november

  Der ligger uendelige muligheder for virksomheder i Virtual Reality. Fredag formiddag vil VR-ekspert Simon Lajboschitz give deltagerne på Ajour indblik i, hvordan virksomheder kan få nytte af Virtual Reality inden for blandt andet markedsføring og læring.

  Læs artiklen
 • Tillykke til Studstrupværket! torsdag den 18. oktober

  I dag fylder Studstrupværket 50 år. Fødselsdagen og fødselsåret deler værket med formand for Maskinmestrenes Forening Jan Rose Andresen, som også fylder 50 år. 

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.