Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Tre maskinmestre foran det nye kraftvarmeværk i Sindal: Anders Emus, Jesper Skrubbeltrang og Marc Centhner.
Tre maskinmestre foran det nye kraftvarmeværk i Sindal: Anders Emus, Jesper Skrubbeltrang og Marc Centhner.

Ny biomasseteknologi skal sikre billig fjernvarme i Sindal

Sindal Varmeforsyning etablerer et biomasseværk med ny forgasningsteknologi for at opnå brændselsfleksibilitet og høj energieffektivitet, der skal sikre forbrugerne fortsat lave fjernvarmepriser.

Naturgassen skal ud, og biomassen skal ind i Sindal. I september 2018 indvier Sindal Varmeforsyning sit nye biomasseværk, men det er ikke et traditionelt biomasseanlæg. I samarbejde med Dall Energy etablerer Sindal Varmeforsyning en helt ny type biomasse-kraftvarmeværk, som benytter en nyudviklet forgasningsteknologi, der afsætter sin energi til først et termo-olie-anlæg og derefter et Organic Ranking Cycle-turbine-anlæg, så der kan laves både varme og el.

Det er første gang, at et sådant anlæg etableres i Verden. Det nye biomasseværk er en konsekvens af, at grundbeløbet for decentral kraftvarme bortfalder. Formålet med det nye værk er at undgå store stigninger i varmeprisen for de 1.400 forbrugere i Sindal.

»Som så mange andre varmeværker mister vi grundbeløbet ved udgangen af 2018, og det betyder et indtægtstab på 6-7 millioner kroner. Det tal skal ses i forhold til en samlet omsætning på 22 millioner kroner. Hvis ikke vi skulle sætte varmeprisen voldsomt op, måtte vi finde en langsigtet, bæredygtig løsning, og den proces startede allerede i 2014. Herefter fulgte en lang proces, hvor vi med hjælp fra Rambøll har undersøgt forskellige alternativer til vores gasmotorer,« siger Jesper Skrubbeltrang, maskinmester og driftsleder hos Sindal Varmeforsyning. 

Største investering nogensinde

Omtrent samtidig med denne proces hos Sindal Varmeforsyning fik Dall Energy støtte fra EUDP til at afprøve deres biomasseforgasningsteknologi i kombination med et termo-olie-anlæg og Organic Ranking Cycle (ORC). Dette projekt viste sig at blive den nye løsning for Sindal Varmeforsyning.

»Vi skulle finde en vært for et demonstrationsprojekt, hvor vi kunne afprøve kombinationen af biomasseforgasning, termo-olie og ORC, og det passede sammen med, at Sindal var på udkig efter et nyt anlæg til at lave både varme og strøm,« siger Anders Emus, maskinmester og projektchef hos Dall Energy.

Med den nye kombination af anlæg får Sindal Varmeforsyning en meget energieffektiv, fleksibel og miljørigtig produktion af både varme og el. Budgettet på 65 millioner kroner gør investeringen til den største investering i Sindal Varmeforsynings historie og skal sikre en bæredygtig fjernvarmeforsyning i mange år frem. Tilskuddet fra EUDP betyder, at Dall Energy og Sindal Varmeforsyning har kunnet få en del af deres risiko ved projektet afdækket.

»Vi forventer, at 90 procent af vores varmebehov kan dækkes af det nye anlæg, så vi kun skal bruge vores gasmotorer eller gaskedel ved spidslast. Samtidig kan det nye anlæg køre op og ned fra 20 til 100 procents effekt og bevare både sin energieffektivitet og den meget rene forbrænding hele vejen op og ned i last, og det er naturligvis vigtigt i forhold til den skiftende drift henover året,« siger Jesper Skrubbeltrang.

Læs mere i Maskinmesteren nr. 6, 2018.

fredag den 22. juni 2018

Relaterede artikler

 • Den nyeste teknologi til fremtidens maskinmestre torsdag den 09. juli

  Sammen har Aarhus Maskinmesterskole og en række virksomheder skabt et CO2-køleanlæg, der skal indgå i undervisning og uddannelse af fremtidige maskinmesterstuderende i Aarhus.

  Læs artiklen
 • 5.600 kunder leverer data til optimering af fjernvarmenet mandag den 29. juni

  Maskinmester Kasper Neve, Aars Fjernvarme a.m.b.a., har deltaget i udviklingen af Heat Intelligence, som er et analyseværktøj, der hjælper fjernvarmeselskaber med at optimere distribution og ledningsnet.

  Læs artiklen
 • Bred klimaaftale bringer Danmark tilbage i den grønne førertrøje mandag den 22. juni

  Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en ambitiøs klimaaftale, der sikrer en helt grøn energisektor og vigtige skridt mod en grønnere industri. Aftalen viser resten af verden, at klimahandling og økonomisk genopretning går hånd i hånd. I alt medfører aftalen sammen med klimaaftalen for affald CO2e-reduktioner på 3,4 mio. tons i 2030.

  Læs artiklen
 • Et maskinmesterjob med masser af kød på mandag den 18. maj

  Jan Nygaard er teknisk chef på Danish Crowns fabrik i Kina, som forædler dansk svinekød til det kinesiske marked. Fabrikken har fuld sporbarhed for alle produkter helt tilbage til de danske svineavlere.

  Læs artiklen
 • ”Trådløs” fjernvarme vinder Fjernvarmeprisen 2019 mandag den 04. november 2019

  Vinder af Fjernvarmeprisen 2019 er Trustrup-Lyngby varmeværk og vandværk.

  Læs artiklen