Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Tre maskinmestre foran det nye kraftvarmeværk i Sindal: Anders Emus, Jesper Skrubbeltrang og Marc Centhner.
Tre maskinmestre foran det nye kraftvarmeværk i Sindal: Anders Emus, Jesper Skrubbeltrang og Marc Centhner.

Ny biomasseteknologi skal sikre billig fjernvarme i Sindal

Sindal Varmeforsyning etablerer et biomasseværk med ny forgasningsteknologi for at opnå brændselsfleksibilitet og høj energieffektivitet, der skal sikre forbrugerne fortsat lave fjernvarmepriser.

Naturgassen skal ud, og biomassen skal ind i Sindal. I september 2018 indvier Sindal Varmeforsyning sit nye biomasseværk, men det er ikke et traditionelt biomasseanlæg. I samarbejde med Dall Energy etablerer Sindal Varmeforsyning en helt ny type biomasse-kraftvarmeværk, som benytter en nyudviklet forgasningsteknologi, der afsætter sin energi til først et termo-olie-anlæg og derefter et Organic Ranking Cycle-turbine-anlæg, så der kan laves både varme og el.

Det er første gang, at et sådant anlæg etableres i Verden. Det nye biomasseværk er en konsekvens af, at grundbeløbet for decentral kraftvarme bortfalder. Formålet med det nye værk er at undgå store stigninger i varmeprisen for de 1.400 forbrugere i Sindal.

»Som så mange andre varmeværker mister vi grundbeløbet ved udgangen af 2018, og det betyder et indtægtstab på 6-7 millioner kroner. Det tal skal ses i forhold til en samlet omsætning på 22 millioner kroner. Hvis ikke vi skulle sætte varmeprisen voldsomt op, måtte vi finde en langsigtet, bæredygtig løsning, og den proces startede allerede i 2014. Herefter fulgte en lang proces, hvor vi med hjælp fra Rambøll har undersøgt forskellige alternativer til vores gasmotorer,« siger Jesper Skrubbeltrang, maskinmester og driftsleder hos Sindal Varmeforsyning. 

Største investering nogensinde

Omtrent samtidig med denne proces hos Sindal Varmeforsyning fik Dall Energy støtte fra EUDP til at afprøve deres biomasseforgasningsteknologi i kombination med et termo-olie-anlæg og Organic Ranking Cycle (ORC). Dette projekt viste sig at blive den nye løsning for Sindal Varmeforsyning.

»Vi skulle finde en vært for et demonstrationsprojekt, hvor vi kunne afprøve kombinationen af biomasseforgasning, termo-olie og ORC, og det passede sammen med, at Sindal var på udkig efter et nyt anlæg til at lave både varme og strøm,« siger Anders Emus, maskinmester og projektchef hos Dall Energy.

Med den nye kombination af anlæg får Sindal Varmeforsyning en meget energieffektiv, fleksibel og miljørigtig produktion af både varme og el. Budgettet på 65 millioner kroner gør investeringen til den største investering i Sindal Varmeforsynings historie og skal sikre en bæredygtig fjernvarmeforsyning i mange år frem. Tilskuddet fra EUDP betyder, at Dall Energy og Sindal Varmeforsyning har kunnet få en del af deres risiko ved projektet afdækket.

»Vi forventer, at 90 procent af vores varmebehov kan dækkes af det nye anlæg, så vi kun skal bruge vores gasmotorer eller gaskedel ved spidslast. Samtidig kan det nye anlæg køre op og ned fra 20 til 100 procents effekt og bevare både sin energieffektivitet og den meget rene forbrænding hele vejen op og ned i last, og det er naturligvis vigtigt i forhold til den skiftende drift henover året,« siger Jesper Skrubbeltrang.

Læs mere i Maskinmesteren nr. 6, 2018.

fredag den 22. juni 2018

Relaterede artikler

 • Internet of Things er kommet til Skjern torsdag den 06. juni

  Maskinmestrene hos automationsleverandøren Orbital udvikler SCADA-systemer og andre af fremtidens styrings- og overvågningsteknologier, som skal bruges i omstillingen til grøn energi.

  Læs artiklen
 • Nitrogengas forhindrer nedbrydning af olie tirsdag den 12. februar

  Brønderslev Forsyning har etableret en nitrogengenerator til at eliminere ilt i olietank og dermed forhindre nedbrydning af olien. FLAIRMO har leveret en egenudviklet nitrogengenerator.

  Læs artiklen
 • 1.400 maskinmestre fokuserer på fremtidens teknologi torsdag den 29. november 2018

  Maskinmestrenes Forening afvikler den årlige erhvervskonference, Ajour 2018, torsdag og fredag i Odense.

  Læs artiklen
 • Dit nye hus skal 3D-printes onsdag den 28. november 2018

  Danmarks første 3D-printede hus står indflytningsklar, og fremtiden vil byde på meget mere 3D-print-teknologi i byggeriet, hvor den gamle betonkanon kan blive afløst af robotstyret betonprint.

  Læs artiklen
 • Studstrupværket fylder 50 år tirsdag den 20. november 2018

  I 2016 blev et levetidsforlænget Studstrupværk sat i drift efter konvertering til en fremtid baseret på vedvarende energi. Nu leverer værket grøn fjernvarme til Aarhus, og fra 2023 er det helt slut med kul.

  Læs artiklen

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.