Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Maskinmester Jan Nygaard på byggepladsen i Pinghu sydvest for Shanghai, hvor Danish Crown opfører deres første forædlingsfabrik i Kina.
Maskinmester Jan Nygaard på byggepladsen i Pinghu sydvest for Shanghai, hvor Danish Crown opfører deres første forædlingsfabrik i Kina.

I Kina spiser de forædlet dansk kød

Danish Crown bygger forædlingsfabrik ved Shanghai, så kineserne kan få blandt andet danske koteletter, bacon og pølser. Maskinmester Jan Nygaard er daglig ansvarlig for bygninger og tekniske installationer på den nye fabrik.

Danish Crown er allerede den største danske fødevareeksportør til Kina, men fra forår/sommer 2019 skal en ny Danish Crown-fabrik ved Shanghai levere forædlet dansk svinekød til de kinesiske forbrugere. Det er første gang, at en dansk fødevarevirksomhed etablerer egen produktionsfacilitet i Kina til at forædle danske råvarer, og maskinmester Jan Nygaard har det daglige ansvar for, at alle de nødvendige tekniske anlæg kommer på plads i den nye fabrik, som ligger i Pinghu cirka 70 kilometer sydvest for Shanghai.

»Jeg har ingen erfaring fra slagteribranchen, men jeg har flere års erfaring med at bygge fabrikker i Danmark og udlandet for Vestas – både i Kina og Tyskland – og det er baggrunden for opgaven med at etablere det nye forædlingsanlæg ved Shanghai,« fortæller Jan Nygaard, som er en erfaren maskinmester, når det gælder forskellige typer produktionsvirksomheder.

Siden han blev uddannet maskinmester i 1985 fra Fredericia Maskinmesterskole, har han blandt andet arbejdet for Bang & Olufsen, Arla Foods, Vestas, Shell og Aalborg Portland – inden jobbet som Chief Engineer hos Danish Crown Production China. 

Dyre udenlandske fødevarer

Den kommende forædlingsfabrik er en investering i at komme højere op i værdikæden – i stedet for kun at levere uforarbejdet kød. Den øgede velstand blandt mange kinesiske forbrugere giver voksende efterspørgsel på kvalitetsprodukter og en øget efterspørgsel på kød.

Når den nye fabrik står klar, vil frosset svinekød fra Danish Crown-slagterier i Danmark blive sejlet til Shanghai. Herefter vil kødet blive opbevaret i et frysehus, indtil fabrikken er klar til at forarbejde det. På selve fabrikken vil der være opbevaring af kød svarende til 1-2 dages produktion.

»Det er noget helt nyt, at en dansk fødevarevirksomhed satser på at forædle kød i Kina på deres egne anlæg, men Danish Crown er allerede den største danske fødevareeksportør til Kina, og vi vurderer, at der er et stort potentiale for øget salg,« siger Jan Nygaard.

Danish Crown eksporterer årligt i størrelsesorden 250.000 tons kød til Kina for 4,5-5 milliarder kroner, men nu vil virksomheden udnytte, at Shanghai er et af de mest velstående områder i Kina. Der er mange kinesere med købekraft til den slags forædlede produkter, og mange udlændinge er bosat i Shanghai-området og vil gerne købe fødevarer, de kender hjemmefra – selv om det er betydeligt dyrere end at købe kinesiske varer.

Jan Nygaard har tidligere boet fire år i Kina med sin familie – kone og tre børn – da han byggede møllefabrikker for Vestas.

»Da vi boede i Kina, var det ikke unormalt, at regningen lød på 2.500 kroner, når man havde været ude at handle til hele familien. En pakke dansk smør koster cirka 50 kroner, Kelloggs Cornflakes 70 kroner, og generelt er prisniveauet for udenlandske varer meget højt. Man kan godt handle billigere ind, hvis man køber kinesiske varer, men mange udlændinge og velstående kinesere vil hellere have de udenlandske fødevarer, fordi de mener, at kvalitet og fødevaresikkerhed er bedre,« siger Jan Nygaard.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 6, 2018.

 

tirsdag den 03. juli 2018

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.