Kontakt os direkte og få personlig rådgivning

Tlf.: +45 3336 4920
Mail: mf@mmf.dkFind svar på spørgsmål

Jesper Nielsen, maskinmester og chef for det tekniske kontrolrum hos CERN, i samtale med en operatør på CRYO-anlægget. Kontrolrummet er delt op i fire “ringe” eller “øer”. Tre af dem er for Proton Synchrotron, Super Proton Synchrotron og Large Hadron Collideren. I den fjerde ring overvåges den tekniske infrastruktur, CRYO-afdelingen, hvor man køler magneterne med flydende helium, og brandberedskabet.
Jesper Nielsen, maskinmester og chef for det tekniske kontrolrum hos CERN, i samtale med en operatør på CRYO-anlægget. Kontrolrummet er delt op i fire “ringe” eller “øer”. Tre af dem er for Proton Synchrotron, Super Proton Synchrotron og Large Hadron Collideren. I den fjerde ring overvåges den tekniske infrastruktur, CRYO-afdelingen, hvor man køler magneterne med flydende helium, og brandberedskabet.

Verdens mest avancerede skydebane

Jesper Nielsen er kontrolrumschef hos CERN, hvor verdens største partikelaccelerator – Large Hadron Collider – kan genskabe universets tilstand lige efter Big Bang. Men der er også kuglelejer og pumper, som skal passes.

For 15 år siden drog nyuddannede maskinmester Jesper Nielsen til CERN i Geneve for at begynde i et job som kontrolrumsoperatør.

CERN er verdens førende forskningscenter for højenergi- og partikelfysik og huser verdens største partikelaccelerator – Large Hadron Collider – som er en 27 kilometer cirkelformet skydebane, hvor man får atompartikler til at støde sammen, så fysikerne kan studere universets tilstand lige efter Big Bang, da protoner og neutroner kolliderede og skabte de første grundstoffer.

Ikke normalt en del af pensum på maskinmesteruddannelsen, men uden om CERN’s partikelaccelerator er etableret en lang række tekniske anlæg, som understøtter fysikerne, når de skyder til måls med protoner i acceleratoren. Og det er her, at maskinmestrene hos CERN kommer ind i billedet – som de daglige drifts- og vedligeholdsansvarlige for de mange tekniske anlæg, som ligger på grænsen mellem Schweiz og Frankrig med officiel indgang i Geneve.

»Det var spændende at komme til CERN. Det var mit første job som maskinmester. Jeg skulle til at lære en helt ny arbejdsplads at kende i et nyt land. Jeg skulle lære et nyt sprog, og jeg skulle lære at begå mig i et meget internationalt arbejdsmiljø med kollegaer fra mange europæiske lande,« siger Jesper Nielsen, som i dag er avanceret til chef for CERN’s centrale kontrolrum, hvorfra alle de tekniske anlæg – undtagen selve LHC-partikelacceleratoren – bliver overvåget og kontrolleret. 

Intensiv franskundervisning

Men for femten år siden var han en nyuddannet maskinmester fra den daværende Esbjerg Maskinmesterskole, der gerne ville ud at sejle som hans far havde gjort – også som maskinmester.

»Jeg har altid tænkt, at jeg skulle den tekniske vej og ville gerne ud at sejle. Jeg havde i min praktiktid prøvet at sejle med Elsams kulskibe til Sydamerika, men der var ingen job til søs, da jeg stod færdiguddannet i 2003. På skolen havde jeg hørt om CERN, og det lød som en spændende mulighed for at komme ud at se verden,« fortæller Jesper Nielsen, som derfor søgte job og blev ansat hos CERN i slutningen af 2003.

»Jeg begyndte i kontrolrummet som operatør, hvor der dengang var flere danske maskinmestre ansat,« siger Jesper Nielsen.

Selv om han var nyuddannet maskinmester, måtte han tilbage på skolebænken, da han fik job hos CERN.

»På CERN skal man kunne begå sig på både engelsk og fransk. Så jeg startede på intensiv franskundervisning fire timer om dagen i et halvt år. Der gik cirka et år, før jeg følte mig nogenlunde sikker på fransk. I dag er fransk mit primære arbejdssprog, men vi taler også engelsk,« fortæller Jesper Nielsen, som er fransk gift og bor med sin familie i den lille franske by Cruseilles 30 kilometer syd for CERN.

»Jeg kommer fra Fanø, så tanken om at bo i en storby er meget fremmed for mig. Jeg skal bo på landet,« siger han.

Læs hele artiklen i Maskinmesteren nr. 7, 2018.

tirsdag den 10. juli 2018

OBS! MMF.dk benytter sig af cookies for at kunne virke optimalt. Klik "OK" for at acceptere.