Få fingrene i den grønne omstillings vigtige infrastruktur
Som maskinmester i forsyningsselskabet Fors får man ansvar for at holde gang i nogle af de systemer, samfundet allernødigst vil undvære, nemlig vandforsyningen og håndteringen af spildevand, samtidig med at man kommer frem i frontlinjen af den grønne omstilling.
Fors arbejder således helt konkret med store grundvandsbeskyttelsesprojekter og har pilotprojekter med at genbruge regnvand, ligesom selskabet udruller fjernvarme, laver grønne spildevandsløsninger og meget andet. Og så er mulighederne for avancement og faglige udfordringer gode.
Det fortæller maskinmester Martin Hoffensetz, der er projektleder på drikkevandsområdet og tager sig af anlægsprojekter på eksempelvis lednings- og distributionsnettet, og på tekniske projekter på værkerne, ligesom han har gået med drift og vedligehold på anlæggene.
»For mig et vandsektoren et spændende sted at være, fordi man sidder på en samfundsmæssig vigtig ressource. Der skal jo ikke nogen større afbrydelse til, før det kan mærkes rundt omkring. Så at være med til at etablere og udvikle de anlæg, der er nødvendige, det er super interessant, synes jeg,« siger han.
I Martin Hoffensetz’ optik bliver man på den måde en af hverdagens måske lidt oversete helte, fordi en ting som vandforsyning kun er noget, man som forbruger tænker over, når den ikke virker optimalt.
Som projektleder er han jævnligt ude på Fors’ forskellige sites og tilser trykforøgere, nødforbindelser, byggemodninger og alt andet vandrelateret. Paletten er bred, og det kan man som fagperson selv være med til at sørge for.
»Man kan få lov til rigtig meget her. Hvis man har en god idé og nogle gode argumenter, så er der ikke så langt fra ord til handling, så det er meget positivt. Man bliver en del af at holde nogle vigtige systemer kørende, og man får brug for det her overblik, man har som maskinmester,« siger Martin Hoffensetz.
Fors har både vandværker, varmeværker og renseanlæg, ligesom selskabet også driver dagrenovation og genbrugspladser i Holbæk Kommune. Alle elementer bliver inddraget i den grønne strategi, Fors arbejder med, eksempelvis gennem installation af varmepumper på renseanlæggene, så man kan producere varme på spildevandet, ligesom selskabet også er engageret i grundvandsbeskyttelse og biodiversitet.
Efteruddannelse er et krav
Der er med andre ord rigeligt med projekter at blive involveret i som maskinmester, og det gælder faktisk på alle niveauer i organisationen. Martin Hoffensetz peger således på, at Fors har maskinmestre alle steder, lige fra driften til ledelsen, og at personlig og faglig udvikling i den grad bliver prioriteret.
»Efteruddannelse er ikke bare en mulighed, det er faktisk et krav, så der bliver investeret i dig som medarbejder, og det er jo ret fedt. Det kan stort set være hvad som helst, der er fagrelevant,« forklarer han og fortsætter:
»Selv har taget drikkevandsoperatøruddannelsen hos Danva, jeg har været til et kursus om materialer i vandforsyningen, og vi har maskinmestre, der har taget VVS-autorisation, nogle har taget en HD, og vi har ingeniører, der har taget kloakmesteruddannelsen for at være bedre rustet til at tale med fagfolkene på deres anlæg, ligesom vi har en intern projektlederuddannelse, så det spænder meget bredt.«
Generelt er der god plads til udvikling i Fors, mener Martin Hoffensetz, der også fremhæver en god balance mellem arbejdsliv og det private som et stort plus. I det hele taget er der stort fokus på de bløde værdier omkring barsel, sygdom og medarbejderpleje gennem en aktiv personaleforening.