Energikonference 2024

Energieffektivisering, det går altså ikke af mode.” Sådan lød det afslutningsvis på årets energikonference.

For ellevte gang blev den største energikonference uden for hovedstadsområdet afholdt på mandag den 29. april i Danmarks energimetropol Esbjerg. Konferencen blev arrangeret af Maskinmestrenes Forening og Dansk Fjernvarme. Politikere, eksperter og virksomheder mødtes for at samarbejde om at vurdere energi- og klimapolitikken og finde svar på udfordringerne og mulighederne for fremtidens energiforsyning.

På Energikonferencen i 2024 kastede vi i fællesskab lys over fremtidens energiforsyninger og -selskabers muligheder og udfordringer. Vi så på pålidelig forsyningssikkerhed og drøftede, hvordan vi kunne sikre høj spændingskvalitet og varme i radiatoren i en tid med mere variabel elproduktion, samt om infrastrukturen og fjernvarmenettet kunne følge med eller ej. Politikerne debatterede bl.a., hvad frihed betyder for energiforsyning i fremtiden og kom med hver deres bud på, hvordan vi bedst sikrer forsyningssikkerheden i Danmark og EU. Cybersikkerhed var også et af de store emner, som kunne illustreres via konkrete cases, der visualiserede vigtigheden af en stærk sikkerhed i vores infrastruktur.

Atomkraft gik fra at være en ‘dark horse’ til en reel mulighed, og den debat blev der også taget hul på, hvor fakta, historik og følelser blev store faktorer i den reelle debat. Det fungerer andre steder i verden, men kunne det fungere i Danmark? 

“Vi hørte, hvordan udbygningen af fjernvarme intensiveredes ved brug af geotermi, udnyttelse af overskudsvarme, og hvordan store varmepumper bliver taget i brug, samt hvordan en omfattende energieffektivisering og renovering af bygninger og industri blev gennemført – alt sammen med fokus på at optimere samspillet mellem fremtidens energiforsyning og -forbrug. Men hvordan gik det egentlig med alt dette? Og hvilke nye teknologier var i spil? Det diskuterede vi og gav en status på,” sagde formand for Maskinmestrenes Forening, Lars Have Hansen, som afslutning til årets energikonference.

Til debatten om fremtidens energi deltog repræsentanter fra blandt andre Energy Cluster Danmark, Kredsløb, KL, Nordic Sugar, DFDS, Ørsted, Aalborg Universitet, Danske Havne, SektorCert samt politikere.

Recommended Posts