Mandag 28. april løber den tolvte udgave af landets vigtigste, nationale energikonference uden for hovedstadsområdet af stablen i Esbjerg. Årets tema er visionerne for fremtidens energilandskab.
Hvordan er det med visionerne for fremtidens energilandskab? Bliver der taget hånd om udfordringerne i en tid med en øget variabel elproduktion? Kan infrastrukturen og fjernvarmenettet følge med? Og kan markedet?
Spørgsmål er der nok af – og af svar er der endnu flere. På Energikonferencen 2025 – den største af sin slags udenfor hovedstadsområdet – vil både oplægsholdere fra industrien og tre af Folketingets ordførere komme med deres bud på, hvor udviklingen er på vej hen. Bag konferencen, som afvikles mandag 28. april på Esbjerg Park i Danmarks energimetropol, Esbjerg, står Maskinmestrenes Forening og Dansk Fjernvarme.
Blandt oplægsholderne er Knud Erik Andersen, der er CEO for den danske energivirksomhed European Energy, som han selv var med til at grundlægge i 2004. Hovedfokus for selskabet er grøn energi, og produktionen af blandt andet e-metanol og brint er i gang på anlæg i Esbjerg og Kassø.
På konferencen vil han sætte ord på projekter, udfordringer og realiteter i forbindelse med at være first mover på et område med stor international bevågenhed, og hvordan driftserfaringerne med elektrolyseenhederne ser ud indtil videre.
»Power-to-X er jo noget, energiindustrien har talt om i en del år efterhånden, men mens de fleste projekter er på tegnebrættet, har European Energy gjort drømmene til virkelighed og skal sælge grøn metanol til både Lego, Novo Nordisk og Mærsk. Det er enormt spændende, potentialet er kæmpestort, og vi har brug for alle teknologiske fremskridt på det her område, hvis vi skal nå i mål med omstillingen af vores energiforsyning,« siger formand for Maskinmestrenes Forening, Lars Have Hansen.
Bidrag for den fossile energi
Den seneste tid har energilandskabet på mange måder været præget af nyhederne om blandt andet missede udbud af havvind, udskudte energiøer og pressede 2030-målsætninger. På den baggrund er behovet for, at hele energibranchen bidrager til omstillingen, kun vokset.
Det gælder også aktørerne i den fossile energi, hvor TotalEnergies, der blandt andet driver gasfelter i Nordsøen, har et globalt mål om at nå op på at producere 100 TWh el i 2030 baseret på 70 procent vedvarende energi og 30 procent gas. Det fortæller selskabets Country Chair Denmark, Martin Rune Pedersen, mere om på Energikonferencen.
»Energiindustrien skal løfte i flok for at omstille forsyningen, og det gælder ikke bare i Danmark, men i hele Europa, hvor vi skal have den russiske gas ud af vores forsyningsnet. Samtidig skal vi øge vores fokus på elementer som overskudsvarme, geotermi og ikke mindst energieffektivisering, hvilket også kræver politisk opbakning, så det ser vi frem til at debattere,« siger direktør Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme.
Udover European Energy og TotalEnergies deltager også repræsentanter fra blandt andre Energinet, Neurospace, Copenhagen Atomics og Innargi samt flere af Folketingets partier og landets kommuner i konferencen.