#82 Nogle gange skal man lidt ud af sin comfort zone

#82 Nogle gange skal man lidt ud af sin comfort zone

Den potentielt udfordrende jagt på en god ramme for maskinmesteruddannelsens sidste opgave er noget, der kan give en del hovedbrud for de studerende. Maskinmestrenes Podcast har derfor talt med Theis Brandborg, der læser på Teknika, om hvordan man kan gribe udfordringen an.

Han er selv godt undervejs med sit bachelorprojekt, som han skriver hos energivirksomheden European Energy. Her er omdrejningspunktet vedvarende energi med fokus på Power-to-X via aktive anlæg i det sydlige Jylland, som Theis Brandborg også har fået indblik i.

Det var da også med den grønne omstilling i kikkerten, at Theis Brandborg satte jagten ind på en praktikplads, men udbuddet var ikke overvældende. Ind fra siden kom imidlertid et råd om at lægge et opslag på LinkedIn, hvilket dog krævede lidt overvejelser.

»Det var lidt ude over min comfort zone, da det ikke lige er en platform, jeg har gjort brug af før. Men det gjorde jeg så, og var nok til dels ret heldigt, for jeg ramte noget, og lige pludselig var der mange tusinder, der havde set mit opslag, og heldigvis reagerede Lars også på det,« forklarer han.

#81 Mellemledere i balance

#81 Mellemledere i balance

Stefan Stausholm Meyer og Claus Hartmeyer er afdelingsledere i hver sin gren af intralogistikvirksomheden Beumer Group, der i alt tæller omkring 900 ansatte på dansk jord, ligesom de begge er dimittender fra Aarhus Maskinmesterskole, om end med otte års mellemrum.

I denne udgave af Maskinmestrenes Podcast fortæller de to maskinmestre om deres syn på ledelse, som de hver især har beskæftiget sig med en del år. Blandt andet er de enige om vigtigheden af at give folkene frihed til at udøve deres kunnen.

Som overordnet personaleansvarlig for 28 mand (m/k) går meget af Claus Hartmeyers tid således med at få sine folk til at performe optimalt og udvikle sig med de rette kompetencer. Mens han rent formelt opererer i aftersales, er Stefan Stausholm Meyer beskæftiget med nysalg af systemer til nye lokationer. Her har han sit eget team på 14 personer, der laver PLC-software.

»Jeg er på ingen måde en lige så god programmør som nogle af dem; jeg har aldrig levet af at programmere, så det er mere sparring på et andet niveau om, hvordan vi kan gøre ting. I kraft af, at jeg har lidt færre mennesker i mit team end Claus, har jeg mulighed for nogle andre ting omkring det at være leder og være tættere på teknikken,« siger han.

#79 First movere, maskinmestre og e-metanol – Kassø har det hele

#79 First movere, maskinmestre og e-metanol – Kassø har det hele

I Kassø vest for Aabenraa er den danske energivirksomhed European Energy ved at lægge sidste hånd på et af verdens første – og største – Power-to-X-anlæg, hvor hovedproduktet bliver grøn e-metanol – op mod 42.000 ton årligt, som A. P. Møller – Mærsk, Lego og Novo Nordisk allerede har skrevet kontrakt på at aftage.

Til at konstruere og sidenhen drifte det store og komplekse anlæg i Sønderjylland har European Energy ansat i omegnen af 30 maskinmestre. Maskinmestrenes Podcast har mødt to af dem, Construction Manager Henrik Hestbek og Plant Manager Carsten Sørensen, til en snak om anlægget og fremtidsperspektiverne.

»Vi bygger stort set alt fra bunden på anlægget, så hele rammeværket omkring kvalitet, miljø og sikkerhed har jeg sidder og bygget op sammen med O&M (Operations & Maintenance, red.). Så vi har bygget en organisation op, ansat en masse maskinmestre blandt andet, og gør det hele klar til at overtage det, Hestbek og drengene bygger,« siger Carsten Sørensen.

Siden administrerende direktør og medstifter i European Energy, Knud Erik Andersen, nedfældede de første tanker om anlægget på et par internt berømte servietter, er der sket en hel del, og mange barrierer er blevet forceret, men det har i den grad været anstrengelserne værd, understreger Henrik Hestbek.

»At være first mover og en del af European Energy – what’s not to like. At møde masse fantastiske kolleger, der brænder for det her; brænder for at være grønne, for fremtiden, og for at det, vi laver, kommer til at bane vejen for mange andre ting rundt omkring i verden, det kan vi jo ikke være andet end stolte af,« siger han.

#78 At rejse er at lære

#78 At rejse er at lære

Den danske afdeling af Beumer Groups rejsende teknikere i afdelingen Site Integration er sjældent hjemme på hovedkontoret i det nordlige Aarhus. Tværtimod byder deres job dem en kalender, der ofte rummer 250-300 rejsedage om året.

I denne udgave af Maskinmestrenes Podcast har vi derfor den ene af deltagerne, Commissioning Engineer Mikkel Mogensen, med på en videoforbindelse fra Holland, hvor han på optagedagen var på opgave for DHL.

Sammen med kollegaen Kasper Vester Ellebæk, ligeledes Commissioning Engineer, fortæller de i udsendelsen om deres vej fra Aarhus Maskinmesterskole, som de begge har forladt inden for de sidste par år, til Beumer Group og arbejdet med post- og bagagesystemer rundt om på kloden.

»Min hovedopgave hernede er at få sat conveyoren i drift, så jeg foretager diverse funktionstest, fejlfinding på monteringen, indkøring af båndene, justering af PLC’er og den slags. Når vi så er ved at være færdige, vil der også være noget kundekontakt og oplæring af de folk, der skal bruge anlægget,« forklarer Mikkel Mogensen fra det hollandske.

Fra studietiden drager de begge fordel af dels det brede fundament, uddannelsen giver, og i høj grad også evnen til hurtigt at kunne sætte sig ind i ny information, påpeger Kasper Vester Ellebæk.

»Jobbet her har jo ikke noget med dieselmaskiner at gøre, men det, du tager med, er, at du har lært at tilegne dig en masse viden på relativt kort tid. Det bruger vi i dagligdagen nu, hvor man hele tiden skal skifte retning, og der hele tiden kommer nye ting op,« siger han.

#75 Intenst internationalt arbejde er win-win

#75 Intenst internationalt arbejde er win-win

Maskinmestrene Morten Christensen og Jacob Bergholdt Højrup er projektledere hos Beumer Group i Aarhus, hvor de begge startede karrieren som rejsende teknikere med det meste af verden som arbejdsplads. Maskinmestrenes Podcast har mødt dem til en snak om hverdagen i virksomheden, hvor de har omkring 70 fagfæller som kolleger.

»Det er meget intenst rejsearbejde, når du er afsted. Jeg rejste i fire år, så det var egentlig en meget naturlig proces gerne at ville hjem og have et job i Danmark igen. Og så havde jeg en samtale om en åben stilling som teknisk projektleder,« fortæller Jacob Bergholdt Højrup.

Rejseopgaverne giver ikke alene et solidt indblik i de produkter, man arbejder med som tekniker, men også den læring, der ligger i at stå alene med en kritisk opgave, hvor et problem skal løses i en fart uden tid til de helt gennemførte beregninger.

»Der synes jeg, maskinmesterbaggrunden giver en ret god ballast til at levere et kvalificeret bud rimelig hurtigt,« siger Morten Christensen, mens Jacob Bergholdt Højrup peger på de stramme tidsplaner, arbejdet som regel foregår under, og hvordan man som projektleder selv er nødt til at lede og fordele opgaverne.

#74 Flere danskere skal være schweizerknive i Frankrig… og Schweiz

#74 Flere danskere skal være schweizerknive i Frankrig… og Schweiz

Ud af forskningscentret CERN’s godt 2.500 fastansatte arbejder de 80 procent med driften, herunder nye projekter og opgradering af eksisterende installationer. Det gælder blandt andet maskinmestrene Henrik Nissen, der er Control Systems Engineer, og hans kollega, Mechanical Engineer Simon Straarup.

De to lagde i november 2024 vejen forbi Ajour i Odense for at præsentere deres arbejdsplads, og det var med en slet skjult bagtanke, for lige nu mangler der faktisk danskere – herunder maskinmestre – på CERN.

Det og meget andet har Maskinmestrenes Podcast talt med Henrik og Simon om i en udsendelse, der også giver et dybere indblik i deres vej til CERN, arbejdsopgaver i dagligdagen og erfaringer fra at være en del af et internationalt miljø med nogle af klodens klogeste hoveder rundt om sig.

»Danske maskinmestre kan komme herned for at opleve noget, blive udfordret, og så få noget med i bagagen, de kan bruge fremover til et andet job. De vil lære nogle ting, de kan bruge fremadrettet. Om de så er her i tre år, fem år, ti år eller 27 år, så tror jeg aldrig, det vil være en dårlig ting at have CERN på CV’et,« siger Henrik Nissen.

#73 Den interne fagdialog gør forskellen

#73 Den interne fagdialog gør forskellen

Malen de Beer og Carl Christian Vad Knudsen er kolleger i Beumer Group med flere overlappende opgaver, men også meget forskellige baggrunde. Mens Malen de Beer, der oprindelig er fra Sydafrika, kom til i 2019, kan Carl Christian Vad Knudsen se tilbage på næsten 30 år i virksomheden.

Som Senior Electrical Design Engineer sætter sidstnævnte stor pris på at have mange fagfæller blandt sine kolleger. Beumer Group kan således mønstre lidt over 70 maskinmestre på sit site i Aarhus, og det gør en forskel i hverdagen.

»Når man synes, man har brug for sin maskinmesterviden, så er det rart, at man kan diskutere med en ligesindet. Vi har så utrolig mange gode kolleger, der ikke er maskinmestre, som også er meget snu og kloge, men en gang i mellem er det godt at høre, at den man taler med, ved noget om de samme ting,« siger Carl Christian Vad Knudsen.

For Malen de Beer, der i dag er Electrical Engineer, er den høje blandt de ansatte i virksomheden – omkring 10 år – særdeles inspirerende.

»Det siger jo noget om, at det her er en god arbejdsplads, og det kunne jeg mærke fra dag ét. Alle er åbne, alle er hjælpsomme, ligesom Carl Christian siger med sparring; alle er villige til at droppe deres opgave her og nu, hvis du har et vigtigt spørgsmål, så det gør en stor forskel,« siger han.

#72 Maskinmestre med pres på

#72 Maskinmestre med pres på

Stenhøj Hydraulik fremstiller avancerede og innovative produkter til bil- og fremstillingsindustrien i form af værksteds- og produktionspressere samt rømme- og bukkemaskiner underbygget af et stærkt servicekoncept.

Som Service Manager er Philip Christensen en central del af det koncept. Han tiltrådte for snart ni år siden – blandt andet med den opgave at opbygge en serviceafdeling, der siden er vokset betydeligt og udgør en væsentlig del af den værdikæde, som Stenhøj Hydraulik tilbyder i dag.

I denne udgave af Maskinmestrenes Podcast fortæller Philip mere om sin vej til Stenhøj og den erfaring, han har opbygget, blandt andet ved at rejse rundt i verden og bygge papirfabrikker.

Helt så meget erfaring kan hans kollega i serviceteamet, servicetekniker Klaus Ulstrup Hansen, endnu ikke prale af. Han gennemførte i 2021 sin bachelorpraktik fra Fredericia Maskinmesterskole i Stenhøj Hydraulik, hvor han efterfølgende er blevet fastansat.

»I enkelte tilfælde står den på brandslukning, når en maskine holder stille, og så skal det gå stærkt. Og det skal man selvfølgelig kunne være i, men jeg kan egentlig godt lide det med, at der aldrig rigtig er to dage, der er helt ens,« siger han.

#71 Det ruller for Beumers maskinmestre

#71 Det ruller for Beumers maskinmestre

I Danmark har industrivirksomheden Beumer Group godt 900 medarbejdere, og af disse er over 70 maskinmestre, der er beskæftiget i rundt regnet 30 forskellige stillinger. Maskinmestrenes Podcast har sat to af dem stævne for at få mere indblik i, hvordan det hænger sammen.

Det drejer sig om er Technical Project Manager Kenneth Krogh Kejlberg, der har været i virksomheden siden 2008 i syv-otte forskellige positioner, og Anders Revsbech, der nu er Team Manager i Electrical Engineering Logistics Systems.

Både Kenneth Krogh Kejlberg, der for nogle år siden tog en otte-måneders afstikker til Kamstrup og et projekt i USA, og Anders Revsbech har været ude af virksomheden for så at vende tilbage. Det blev således til små fire år i Johnson Controls, inden Beumer kaldte igen i november 2018.

»Det, der trak mig tilbage igen, var primært kulturen i organisationen, og så også det her internationale miljø, som vi arbejder i, hvor vi har kolleger rundt omkring i hele verden, som selvfølgelig både er udfordrende, men også spændende at arbejde med,« siger han.

#70 Maskinmester på tysk med stor værdi

#70 Maskinmester på tysk med stor værdi

Gennem fem et halvt år har maskinmester Christian Bjerrum Jørgensen været energirådgiver ved Danmarks ambassade i Berlin. Her taler han med stribevis af både tyske delstater og forbundsmyndigheder om udnyttelse af grøn energi i fjernvarmen, og generelt delt de gode danske erfaringer med grøn omstilling gennem udbygning af vedvarende energi og etablering af partnerskaber på det regulatoriske og politiske niveau.

Med udgangen af 2024 nåede Christian Bjerrum Jørgensens kontrakt med Udenrigsministeriet så til vejs ende. I den anledning har Maskinmestrenes Podcast mødt ham til en snak om, hvordan det egentlig er gået som udsendt grøn-energi-missionær på nationens vegne i den tyske hovedstad.

»Jeg har nok været en lidt atypisk diplomat i forhold til mange af mine kolleger, men det Udenrigstjenesten efterspørger lige i øjeblikket, er specialister inden for energisektoren. Det kan også være på vand eller andre sektorer. Min rejse derhen var egentlig summen af alle de job, jeg har haft indtil videre, som så gjorde, at jeg kunne bestride posten dernede,« siger han.

Christian Bjerrum Jørgensen har også selv flyttet sig rent fagligt gennem tiden i det tyske. Han fremhæver selv den tekniske indsigt, han har fået via både de studier, han har været med til at udforme, og ved at tale med en lang række forsyningsselskaber om deres transitionsstrategier.

»Jeg har også fået rigtig meget indsigt i ledelse, både af projekter, men også af teams i Danmark, i Tyskland, internt i Udenrigsministeriet og internt i Energistyrelsen. Og jeg har bygget på, når det kommer til administration af et større projekt, og jeg har arbejdet rigtig meget med præsentationsteknik,« fortæller han.